Starosta Českého Brodu: Stát by neměl nesmyslně zasahovat do kompetencí obcí

24.05.2017 11:20

Vládní krize je logickým vyústěním situace, kdy dva největší konkurenti nadcházejících voleb jsou shodou okolností partnery v současné vládní koalici, míní Jakub Nekolný (ODS). Sám znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat odmítá. Proč? Letošní rok patří v Českém Brodě z hlediska investic k těm náročnějším. Navíc se radnice rozhodla najmout městského architekta. Na co nového se mohou občané těšit? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Českého Brodu: Stát by neměl nesmyslně zasahovat do kompetencí obcí
Foto: cesbrod.cz
Popisek: Český Brod

V čele města jste již sedmým rokem. Pro řadu lidí je sedmička šťastné číslo. Platí to i v tomto případě? Je letošní rok z pohledu rozvoje města rokem úspěšným?

Je vcelku jedno, jestli se jedná zrovna o sedmý rok nebo nějaký jiný. Město má svou strategii, kterou se snažíme naplňovat, a navíc samozřejmě řešíme aktuální problémy, jež nám život přináší. Letošní rok bude patřit z hlediska investic k těm náročnějším. V areálu nemocnice vzniká nová škola, a i areál samotný dozná významných změn.

V jaké fázi je příprava koncepce sociálního bydlení pro osoby v krizi, rodiny s dětmi a pro seniory v tíživé situaci, což je jedna z vašich programových priorit?

Jsme dohodnuti s poskytovateli sociálních služeb na vzniku nového sociálního zařízení, máme zpracovanou projektovou dokumentaci a na podzim budeme podávat žádost o dotaci z IROPu. Součástí bude i krizové bydlení, nikoliv však sociální bydlení, tak jak si je představuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.  

Stejně tak byl zákon o sociálním bydlení prioritou pro vládu. Šance, že zákon ještě v tomto volebním období projde, se ale blíží nule. Jaké důsledky to může na stávající stav mít?

Nepředpokládám, že by nepřijetí tohoto zákona mělo nějaké negativní důsledky. Spíš jsem odpůrcem podobných nesmyslných zásahů do kompetencí obcí.

Pokud jsme u vlády, jak na vás působí stávající vládní krize?

Jde o logické vyústění situace, kdy dva největší konkurenti nadcházejících voleb jsou shodou okolností partnery v současné vládní koalici.

Navzdory tomu, že u Andreje Babiše existuje řada temných podezření a spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všetci kradnú“, včetně Babiše?

To se musíte zeptat voličů Andreje Babiše, mezi které já nepatřím. Obecně by se asi dalo říct, že jsou voliči otrávení z politiky a řeší to buď volební neúčastí nebo příklonem k silným osobnostem, mezi které Andrej Babiš patrně patří. 

Pokud se nemýlím, dvakrát jste se neúspěšně pokoušel kandidovat do Poslanecké sněmovny. Podpoříte svou účastí na kandidátce ODS letos?

Nepodpořím, rozhodl jsem se věnovat pouze komunální politice.

Jak byste vyhodnotil přínosy projektu Bezpečný Český Brod? A co naopak v rámci něj v nejbližší době plánujete?

Projekt Bezpečné město je v Českém Brodě stejně jako v jiných městech úspěšným projektem, který je založen na spolupráci Policie ČR, městské policie a města a na prezentaci výsledků činnosti. Plánujeme další bezpečnostní i preventivní akce, o kterých se veřejnost brzy dozví. Také se intenzivně pracuje na přípravě nových prostor pro městskou policii a v dohledné době chceme pořídit i nový software pro práci městské policie. Jako každý rok dochází k rozšíření a částečné modernizaci kamerového systému.

Český Brod bude mít městského architekta, což je další bod programového prohlášení rady. Kdy konkrétně a kolik to bude město stát?

Výběrové řízení na městského architekta proběhne v červnu a na jeho činnost odhadujeme náklady kolem 100 tis. Kč ročně. Městský architekt nebude pro naše město pracovat na plný úvazek, ale bude odměňován pouze za provedenou činnost.

Městu se podařilo získat dotaci na přestavbu nevyužívaného nemocničního pavilonu, v jehož prostorách vznikne nová a tolik potřebná škola. Znamená to, že žáci v září nastoupí do nového?

Ano, od září se již žáci prvních, druhých a jedné třetí třídy Základní školy Žitomířská budou učit v nové škole v areálu nemocnice.

Vzhledem k demografickému vývoji, budou nově vzniklé kapacity stačit? Pokryjí zájem ze strany žáků?

Podle demografického vývoje by nové kapacity stačit měly. Avšak nový územní plán i strategický plán rozvoje města počítají s významnou novou výstavbou v areálu bývalého cukrovaru. To by samozřejmě vedlo k navýšení počtu obyvatel města hlavně v kategoriích mladých rodin s dětmi a další nároky na českobrodské školy. Zde budeme určitě vyžadovat uzavření územně plánovacích smluv a závazek finanční spoluúčasti na potřebné veřejné stavby včetně škol od developerů či investorů do bytové výstavby na rozvojových plochách města.

Plánujete také nějaké investice do mateřských škol?

V mateřských školách jsou letos plánované hlavně opravy například sociálních zařízení. Neboť se nám hlavní populační vlna přesouvá z mateřských škol na školy základní, tak navýšení počtu míst není aktuální. Ale musíme se připravit na nový nápor v souvislosti s již zmíněnou novou výstavbou, a tak v řádu několika let by město chtělo zrekonstruovat jednu celou mateřskou školu a navýšit kapacitu této školky.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…