Starosta Dolních Počernic: Vnitřně cítím, že bych měl skončit

17.06.2016 14:51

Starostou Dolních Počernic je již osmnáctým rokem a v komunální politice ještě déle. Jaké nejdůležitější investice radnice chystá? A jak se naopak budete chtít vypořádat s problémy, které trápí zdejší obyvatele? Podařilo se již najít a především potrestat pachatele, který opakovaně znečistil Hostavický potok? Nejen na to jsme se zeptali starosty Zbyňka Richtra (ODS).

Starosta Dolních Počernic: Vnitřně cítím, že bych měl skončit
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta městské části Praha - Dolní Počernice Zbyněk Richter (ODS)

Radnice aktuálně připravuje Strategický plán rozvoje MČ Praha-Dolní Počernice na období 2015–2020. Prozradíte nám svoji vizi? Jakým směrem by se podle vás měla obec ubírat?

V Dolních Počernicích chceme zachovat vesnický charakter zástavby s ohledem na příslušnost k Hl. m. Praze s velkým podílem zeleně, možnostmi kulturního, společenského a sportovního vyžití pro naše občany a dostatečnou nabídkou služeb.

Nabízí se také otázka, možná předčasná, zda se budete za dva roky znovu pokoušet obhájit mandát, tak abyste plán mohl i realizovat? Připomeňme, že volby v Dolních Počernicích vyhráváte s přehledem nepřetržitě již od roku 1998 a v politice působíte dokonce již od roku 1990.

Tak to je otázka, na kterou ještě hledám odpověď, ale vnitřně cítím, že bych již měl skončit.

Jak se do přípravy plánu mohou zapojit občané, pokud vůbec?

Již proběhlo jednání „u kulatého stolu“, další veřejná projednávání se připravují včetně projednání SP v našem zastupitelstvu.

Většina starostů Prahy, s nimiž jsem hovořila, si stěžuje na průběh schvalování nového Metropolitního plánu, kdy magistrát nezohledňuje požadavky malých městských částí. Máte stejný pocit? A můžete být případně konkrétnější?

Ano, mám stejný pocit, zmizela nám např. část zeleně a s tím, čím si IPR nedovedl poradit, tak nás odkázal na podání připomínek při veřejném projednání MP. Zatím jsme se totiž vyjadřovali pouze k jeho pracovní verzi.

Jak byste celkově hodnotil spolupráci s vedením hlavního města?

Přes všechny problémy, které samosprávu v posledních měsících provázely, musím konstatovat, že spolupráce je na dobré úrovni.

Často skloňovaným problémem v obci je úprava délky světelné signalizace na křižovatce Národních hrdinů a Českobrodské ulice. Problém sílí nejen v dopravní špičce, ale zejména v době, kdy tudy jezdí řada řidičů kvůli dopravním omezením a zácpám na jižní spojce. Pokud se nemýlím, i vy jste pro změnu. Proč k ní ale dosud nedošlo?  A je naděje, že se v nejbližší době něco změní?

Intervaly této světelné signalizace byly díky pochopení Odboru dopravních agend HNMP upraveny, situace se zde zlepšila a stížnosti občanů ustaly. Doufáme, že s ukončením stavebních prací na stavbě 510 v říjnu letošního roku dojde k dalšímu zlepšení průjezdnosti na této křižovatce.

Rada MČ DP se rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s opakovaným znečištěním Hostavického potoka bílým zapáchajícím roztokem. Podařilo se již polici zjistit viníka? A jste optimista?

PČR řešení této situace předala k řešení na MHMP, okruh podezřelých subjektů je znám, ale konkrétní viník dosud nebyl zjištěn, natož potrestán.

Problémem, s nímž se potýká řada starostů, je nedostatek míst v MŠ. Na území obce se jich ale nachází hned několik, a to včetně lesní školky. Základní škola je zde ale jen jedna. Plánujete tak v nejbližší době investice do rozšíření její kapacity, případně vybudování nové školy? Je to ve vašich možnostech?

V červenci tohoto roku zahájíme přístavbu MŠ DUHA za významné finanční pomoci MHMP. Výstavbu nové základní školy již převzal Odbor strategických investic MHMP. Stavba je ve fázi projektových příprav.

Velkým problémem Dolních Počernic jsou přemnožené divoká prasata. Vláda schválila možnost lovit divoká prasata celoročně. Navíc, například radnice v Mníšku pod Brdy si do konce roku 2018 vyjednala výjimku ze zákona, díky níž mohou myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Neuvažujete o něčem podobném? Nebo jak se budete snažit problém řešit? Přece jen divoká prasata lze potkat i za bílého dne a nebojí se pohybovat ani v okolí zastávek MHD.

Na odstranění tohoto problému spolupracujeme s městem, sousedními městskými částmi a s mysliveckým sdružením. Bohužel jsem v této záležitosti pesimista, neboť není vůbec jednoduchá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…