Starosta MČ Královice: Státní správa je plná korupce. A úředníci...

27.05.2016 13:34

Mimo autobus MHD vše ostatní v obci chybí, protože současný počet obyvatel není schopen vytvořit potřebný obrat, povzdechl si pro ParlamentníListy.cz Josef Pluhař (Sdružení pro Královice). V obci sice vznikají nové domy, ale tím problémy nekončí. Co dalšího je třeba vyřešit? A jak? Během našeho rozhovoru se také obul nejen do státní správy, ale především do spolupráce s vedením hlavního města. Proč?

Starosta MČ Královice: Státní správa je plná korupce. A úředníci...
Foto: archiv obce
Popisek: MČ Praha – Královice

Byť jsou Královice součástí hlavního města, dodnes si zachovaly vesnický ráz a v roce 1991 se dokonce staly vesnickou památkovou zónou. Je ale třeba vyzdvihnout, že urbanistický charakter obce byl v minulosti ohrožen developerskými aktivitami. A rozšiřování nebo přinejmenším zástavby Prahy jsme svědky neustále. Co se jako starosta v rámci svých možností snažíte udělat pro to, aby si Královice uchovaly svou původní atmosféru a charakter?

Každý sídelní útvar se musí rozvíjet v čase, a to kvantitativně (zvětšením zastavěného území) i kvalitativně (zlepšením občanské vybavenosti a podmínek bydlení). Snažíme se prostřednictvím územního plánu udržet územní rozvoj na rozumné úrovni a ovlivňovat charakter zástavby, tak aby pokud možno korespondoval s tradiční výstavbou. Naše možnosti jsou však velmi omezené vzhledem k tomu, že nemáme ani odbor územního plánování, ani stavební úřad.

Plánujete v nejbližší době na území obce stavbu nových domů či bytů? Je to zapotřebí?

V posledním roce se v Královicích zkolaudovalo více než 30 nových rodinných domů a pro blízkou budoucnost se připravuje další lokalita cca 20 rodinných domů. Všechny objekty byly postaveny developersky. Královice musejí dosáhnout takového počtu obyvatel, aby se v obci „uživila“ minimální občanská vybavenost, tj. prodejna potravin, restaurace, základní služby, hromadná doprava. Mimo autobus MHD vše ostatní v obci chybí, protože současný počet obyvatel není schopen vytvořit potřebný obrat.

Pokud jde o obyvatele Královic, jaký je jejich současný počet? Kolik obyvatel za poslední léta přibylo či ubylo a co k tomu přispívá?

Současný počet obyvatel Královic je cca 340, nárůst za poslední tři roky je cca 15 % jednoznačně vlivem nové výstavby.

Všeobecně se tvrdí, že na venkově panují lepší mezilidské vztahy a lidé si zde více vzájemně pomáhají. Je to i případ Královic, byť nejde o vesnici v pravém slova smyslu?

Na vesnici se lidé navzájem více znají a nepanuje zde taková anonymita jako ve městě. Jinak jsou ale mezilidské vztahy na stejné úrovni jako jinde.

A jak byste hodnotil vztahy na radnici?

Naše radnice sestává z pěti zastupitelů a tajemnice úřadu. V této sestavě jsou vztahy dobré.

Jak se soudržnost obyvatel snažíte utužovat jako starosta?

Chceme podpořit v obyvatelstvu pocit sounáležitosti s místem, kde žijí. Neměla by to být jen noclehárna, ale naopak místo, kde budou trávit větší část svého života. To se může podařit tehdy, pokud si obyvatelé budou myslet, že se jim tu dobře žije, a k tomu směřují naše snahy.

Na co nového se mohou občané těšit ve druhé polovině roku?

Budeme pořádat a spolupořádat pravidelné akce, jako jsou pouťová zábava na sv. Markétu, slavnost světlušek pro děti a mikulášské posezení s důchodci. Mimoto se chceme podílet na společných akcích s okolními městskými částmi.

Co vnímáte vy sám jako nejzávažnější problémy Královic a jaké se podle vás nabízí řešení?

Královice mají řadu vážných problémů, které si ale nezavinily samy a ani je nemohou samy řešit. Jde především o tyto záležitosti:

1. Stavební uzávěra v důsledku vyčerpané kapacity čistírny odpadních vod a vodovodního přivaděče – v majetku a kompetenci PVS

2. Špatný stav a nedostatečná kapacita silnic – ve správě TSK

3. Nejasný územní rozvoj v důsledku po desetiletí zanedbaného územního plánování Prahy. Platný je 20 let starý, a tudíž zastaralý územní plán a projednávání jeho změn se stále zpomaluje (po několikaměsíční přestávce se opět začínají projednávat návrhy změn podané v roce 2007!!!). Nový územní plán se zpracovává deset let, stál desítky miliard a v současnosti prezentovaná podoba je nepoužitelná.

Dokud se ze státní správy neodstraní korupce a nebudou úředníci trestáni za své chyby úmyslné i neúmyslné, není možné o žádném zlepšení uvažovat.

Jak byste i s ohledem na vleklou krizi na pražském magistrátě hodnotil vaši vzájemnou spolupráci?

Jeden příklad za všechny:

Minulý rok jsem oslovil OTV MHMP s akutními požadavky na řešení potřeb investiční výstavby v Královicích. Přes opakované urgence jsem do dnešního dne neobdržel odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…