Starosta Náchoda: Imunita je přežitek, zrušil bych ji

23.07.2012 10:37

ROZHOVOR Nechť orgány činné v trestním řízení konají a dělají svou práci, uvedl pro ParlamentníListy.cz sociální demokrat, starosta Náchoda Jan Birke.

Starosta Náchoda: Imunita je přežitek, zrušil bych ji
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Pane starosto, Poslanecká sněmovna rozhodla o vydání místopředsedkyně sněmovny Parkanové.  Jak kauzu vnímáte Vy? A jak byste hodnotil současnou politickou situaci?

Osobně se domnívám, že imunita je jedním slovem „přežitek“ a pro členy obou komor Parlamentu ČR by bylo na místě ji zrušit. Z pozice starosty je těžké hodnotit kauzu paní poslankyně Parkanové, sám čerpám informace pouze ze sdělovacích prostředků. Trestní odpovědnost však máme i my starostové, měli by ji mít tedy i členové vlády a zákonodárci. Nechť orgány činné v trestním řízení konají a dělají svou práci.

Již v loňském roce ČSSD ustavila Klub starostů a primátorů, jejímž předsedou jste byl zvolen Vy. Jak byste spolupráci v klubu hodnotil? A na co byste se v rámci spolupráce chtěli zaměřit v nejbližší době? Bude se například nějak zaměřovat na kampaň krajských voleb?

Jako Klub starostů a primátorů spolupracujeme s členy poslaneckého a senátorského klubu za ČSSD a to jednak s vedením klubů, tak i s jednotlivými poslanci a senátory v otázkách zákonů týkajících se měst (rozpočtové určení daní, stavební zákon apod.).  Je třeba si uvědomit, že starostů a primátorů za ČSSD je cca 380 a vzhledem k tomu, že jsou mezi nimi i primátoři Ostravy nebo Brna, vedou radnice pro přibližně 25 procent české populace. To je vysoké číslo. Proto komunikujeme, radíme si, předáváme si nápady, jak některé věci řešit a své výstupy předáváme vedení ČSSD i poslaneckým a senátorským klubům. A co se týká krajských voleb – bude do nich zasahovat celá řada úspěšných starostů za ČSSD.

Jedním z cílů klubu bylo také schválení rozpočtového určení daní. Jak se stavíte k současné novele zákona o RUD? Souhlasíte s ní, anebo byste preferoval jiné změny?

Musím říci, že tady došlo především k rozumovému kompromisu. Klub jako takový se přiklonil k variantě, která prošla v Poslanecké sněmovně. A to především z toho důvodu, že se týká malých obcí a měst, které mají nízké rozpočty. Na druhou stranu chápu obavy kolegů primátorů z Ostravy a Brna, kdy v jejich rozpočtech dojde ke snížení a bude pro ně složité najít finanční prostředky na provoz např. kulturních a sportovních center a dalších aktivit.

Tedy obecně, žádné nadšení, ale pragmatický přístup, jak jsem řekl, v rozpočtech se objeví významné částky pro obce a města 1., 2. a 3. stupně – mezi ně patří i Náchod. Je třeba také říci, že po dvou letech vládnutí této vlády jsem rád, že RUD vůbec existuje.

Náchod trápí problémy s nepřizpůsobivými. Jaký dopad budou mít podle Vás na obyvatele úspory v oblasti policejních složek? A souhlasíte s kritikou činnosti policie, jež lze slyšet od některých zákonodárců? Experti kritizují vládu za chybějící zákon o bezpečnostních službách. Jak se k tomu stavíte?

Po 21 měsících ve funkci mohu konstatovat, že jsme společně se svými kolegy ze Čtyřkoalice eliminovali problémy podobného charakteru. Díky systému „Dvakrát a dost“ se nám podařilo z města vystěhovat občany, kteří si své povinnosti neplnili. Nejsme na to zásadně pyšní, vyřešili jsme problém sice v Náchodě, ale přesunuli jinam. S čímž však rezolutně nesouhlasím, jsou úspory v oblasti Policie ČR, potažmo celého IZS (složek Integrovaného záchranného systému). Pokud tyto složky nebudou fungovat vinou nedostatečného finančního zabezpečení ze strany státu, není možné, aby tuto funkci státu sanovala města. Co se týká kritiky zákonodárců a vlády na stranu policie (kterou si mohou díky imunitě na rozdíl od nás starostů dovolit), já tuto možnost nemám a ani nemám potřebu jejich práci kritizovat. Naopak musím práci policie vyzdvihnout, konkrétně např. při zabezpečení opatření souvisejících se šampionátem v Polsku (EURO 2012) a při celé řadě dalších konkrétních akcí.

Na začátku roku jste kritizoval reformu práce, za její nedostatky, které byly na úřadech shledány. Jak vnímáte situaci s odstupem času a jak byste hodnotil dopad dalších reforem na obyvatele Náchoda? Nyní se také zavádí tzv. S-karta. Jaký postoj zaujímáte k tomuto projektu?

Ano, kritizoval jsem nefunkčnost systému a jeho nepřipravenost a také to, že města ztratila kontrolu nad lidmi, kteří dostávají sociální dávky. Většinou žijí v městských bytech a vytvářejí dluhy právě na území jednotlivých města a obcí.

Systém stál mnoho miliónů, dle mého názoru zavedení měl předcházet zkušební provoz, přechod mohl proběhnout postupně a plynule. Mnohdy byli kritizováni neprávem i starostové měst, občan totiž nerozlišuje, kdo mu dávky vyplácí. Starosta je vždycky blíže než ministr…

A co se týká zavedení S-karet? Po zkušenostech jsem trochu skeptický, osobně doufám a věřím, že nedojde v této souvislosti ke stejnému chaosu jako na přelomu roku.

V médiích jste nedávno prohlásil, že „Nečasova vláda a resort školství se zříkají odpovědnosti a přenáší veškeré náklady na udržení regionálního školství na města a obce.“ Jak nyní hodnotíte ve funkci nového ministra Fialu, který již pozastavil dvě vysokoškolské reformy svého předchůdce?

Velmi pozitivně, a to především v jeho posledním rozhodnutí týkajícím se státních maturit. Jeho předchůdce měl málo světlých dnů, v těch temných bohužel připravil novelu školského zákona. Ta určuje mandatorní výdaje na žáka počtem žáků. A to je problém. V souvislosti s klesající demografickou křivkou bude pro celou řadu obcí takřka nemožné se s tím vyrovnat. Obce budou nuceny rušit a zavírat školy, to je pro mě jako starostu nepředstavitelé. V menších obcích už dnes nemají ani poštu, ani hospodu a teď je čeká ještě zrušit školu, život v takové obci se zastaví definitivně.

Ve velkých městech jako je Náchod to bude představovat minimálně 1 mil. Kč výdajů navíc z rozpočtu města. Samozřejmě, že se s tím vyrovnáme, ale opět tímto krokem stát přesouvá zodpovědnost na obce a souběžně však není ochoten přenesenou funkci financovat (viz prostředky na  výkon státní správy).

Na začátku července náchodské zastupitelstvo pověřilo městskou radu přípravou kupní smlouvy na odkup majetku zchátralých lázní v Bělovsi a dalšího majetku, který chce od soukromých majitelů koupit náchodská radnice. Hodnota majetku činí podle znalců asi 50 milionů.  Město by po koupi areálu chtělo ve spolupráci s privátními subjekty lázně ve městě znovu postavit, což ale bude finančně velmi náročné. Ač je ještě brzy, ozývají se Vám už nějaké privátní subjekty, jež by měly zájem spolupracovat? Nebo budete žádat i o nějaké dotace? A kdy by se občané na obnovené lázně mohli těšit?

Je velmi těžké na problematiku běloveských lázní odpovídat v několika větách. V současné době zahajujeme jednání se stávajícími majiteli o kupní ceně a podmínkách vlastního prodeje. Souběžně probíhají jednání i s případnými provozovateli - investory. Obecně platí, že naše Čtyřkoalice se ve svém programovém prohlášení zavázala k naplnění revitalizace lázní. Ten proces je však velmi složitý a za ta léta kontaminován osobními vztahy. Snažíme se malými krůčky postoupit kupředu, a pokud budeme znát kupní cenu, připravenost investorů na investice a provoz, ať už lázní nebo stáčírny, tak díky dobré ekonomické kondici náchodské radnice (viz níže úspory), nejsou úvěrové finanční prostředky zásadním problémem. Chceme celou věc tzv. uchopit jako celek a až to budeme mít „svázané v deskách s mašlí“, tak vyjednávací tým složený ze zástupců koalice i opozice začne jednat a připravovat konkrétní postup se členy Zastupitelstva města Náchoda.

Co se týká termínů, jsem velmi opatrný. Chci však náchoďáky ubezpečit, že na tomto úkolu se intenzivně pracuje.

Pokud jsme zmínili dotace, jaký je Váš postoj k eurodotacím? Domníváte se, že jsou pro nás přínosem nebo vytváří jen předražené a zbytečné zakázky a vytváří tak prostředí pro korupci?

Obecně mám příznivý postoj, jako město jsme od roku 2011 velmi úspěšní. Snažíme se eliminovat korupční prostředí přímo na radnici prostřednictvím e-aukcí, prodejem majetku prostřednictvím portálu Vášmajetek.cz, a pod. Díky dobře vedeným výběrovým řízením se nám v Náchodě podařilo uspořit v roce 2011 více než 12,6 mil. Kč, v první polovině letošního roku už je to více než 11 mil. Kč. Město se z mého pohledu dá řídit bez vytváření korupčního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…