Starosta Prahy 4: Nové výbory na pražském magistrátě si vynutilo hnutí ANO

20.05.2016 15:19

Jaký je Matěj Stropnický předseda? Sdílejí všichni členové strany jeho postoj k aktivistům, kteří provozují Autonomní centrum Klinika na Žižkově? I na to jsme se zeptali jednoho z jeho protikandidátů, Petra Štěpánka (SZ). S předsedou výboru pro bezpečnost ZHMP jsme si povídali ale i o bezpečnostních opatřeních v souvislosti s nedávnými útoky na pražské kavárny a vyjádřil se k nejpalčivějším problémům čtvrté městské části. Nepatrně v čase jsme se vrátili také k rozpadu koalice a jejím důsledkům.

Starosta Prahy 4: Nové výbory na pražském magistrátě si vynutilo hnutí ANO
Foto: archiv SZ
Popisek: Petr Štěpánek, kandidát Strany zelených

Praha se po půlroce dohodla na nové koalici. Paradoxem je, že došlo s nepatrnými změnami jen k obnovení koalice původní. Byl tak z vašeho pohledu rozpad nezbytný? A podle čeho soudíte, že současná koalice vydrží do konce svého volebního období?

Vzhledem k tomu, že půl roku jednal na hlavním městě každý s každým a poctivě jsme probrali všechny varianty, je současná koalice velmi pravděpodobně jedinou možnou variantou.

Rozpory při domlouvání koalice způsobovala především nominace Stropnického do rady. ANO a ČSSD to odmítly a zelení nakonec ustoupili, a tím se jim podařilo prosadit do koaliční smlouvy svoje návrhy. Jakých konkrétních bodů se to týká? A jak jste spokojen s finální podobou nové koaliční smlouvy?

Nakonec jsme se dopracovali k téměř identickému znění koaliční smlouvy jako po volbách. Asi nejdůležitějším vyjednaným bodem při odchodu kolegy Stropnického z rady bylo zajištění příjmové stránky Fondu sociálního bydlení. V hlavním městě jsou bezdomovectvím přímo ohroženy desítky tisíc lidí z takových skupin obyvatel, jako jsou například důchodci po celoživotní práci nebo dokonce matky s malými dětmi.

Opozice kritizuje zvýšení počtu výborů. Namísto 11 výborů jich tak má být 14. Proč jsou nové výbory nezbytné? Není to jen zbytečná finanční zátěž pro rozpočet města?

Tohle je stoprocentně otázka pro hnutí ANO 2011, které si vznik dalších výborů vynutilo. Trojkoalice se o žádné další uvolněné místo neucházela.

Vy sám jste předsedou výboru pro bezpečnost ZHMP. Plánujete nějaká bezpečnostní opatření v souvislosti s nedávnými útoky na pražské kavárny? Jsou podle vás namístě?

Státní i městská policie připravily řadu opatření jak v souvislosti s teroristickými útoky, tak s ochranou života, zdraví a majetku osob při řádění nacionalistických živlů. Na výslovnou žádost policie tato opatření nezveřejňujeme.

I do vaší kompetence starosty spadají mimo jiné národnostní menšiny a spolupráce s neziskovými a náboženskými organizacemi. Řada neziskových organizací v souvislosti s pomocí imigrantům čelí poměrně ostré kritice obyvatel. Z čeho podle vás tato kritika pramení? A lze podle vás očekávat stupňující se napětí a nepokoje občanů?

Lidé se v době ekonomických a sociálních změn cítí nejistí a je naší povinností, médií i politiků, nezvyšovat napětí ve společnosti, ale snažit se maximálně pomoci těm, kdo to potřebují. V naší městské části jsou početně nejsilnějšími menšinami Vietnamci a Ukrajinci, se kterými úspěšně spolupracujeme na řadě kulturních, vzdělávacích a společenských akcí.

Ještě dříve než koalice v hlavním městě, půl roku po volbách, se rozpadla vaše povolební koalice. Od té doby vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO, které se nedávno přidalo ke STAN, a hnutím Pro Prahu. Koalice má ve 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Jak byste hodnotili spolupráci a atmosféru na radnici? Věříte, že se vám podaří prosadit všechny vaše priority?

Původní koalici rozbili TOP 09 a sociální demokraté. Spolupráci v současné koalici považuji za korektní. Naše priority se podaří prosadit v míře, která odpovídá pozdnímu vzniku koalice. Už se podařilo prosadit víceleté granty nebo úplný zákaz hazardu na území naší městské části.

Opětovný pokus opozice na vaše odvolání skončil nezdarem. Jak byste hodnotil činnost politické opozice v zastupitelstvu? Považujete ji za konstruktivní?

Opozice v Praze 4 se stále ještě vzpamatovává z vlastního chybného kroku rozbití původní koalice. Za rozpadem koalice s TOP 09 a sociální demokracií je také odvolání tajemníka úřady Lannyho Dudry, který radnici v minulosti opakovaně poškodil špatnými rozhodnutími. Mohu ale říci, že z naší strany je ruka ke spolupráci v zastupitelstvu a ku prospěchu obyvatel Prahy 4 stále otevřená.

Jak se postavíte k petici za původní ráz Podolí, namířené proti plánované stavbě čtrnáctipodlažního domu v Praze 4 Kubištově ulici a likvidaci prvorepublikové vily?

Projekt naddimenzovaného domu v Kubištově ulici byl projednán v Komisi územního rozvoje a nebyl podpořen ani jedním hlasem. S výstavbou objektu nesouhlasí ani koalice, ani opozice. Podolí je převážně rezidenční vilovou čtvrtí, kam výškové budovy nepatří. (Pokud jde o likvidaci prvorepublikové vily, potřebovali bychom upřesnit, o jakou vilu na jakém místě jde.)

Praha 4 zaslala nesouhlas s navrhovanými úpravami Územního plánu hlavního města Prahy, které by v městské části přinesly výstavbu nových výškových budov pro administrativu i bydlení. S jakou zpětnou vazbou jste se setkali?

Rada hlavního města Prahy naše nesouhlasné stanovisko podpořila. Nyní čekáme na jeho potvrzení zastupitelstvem hlavního města Prahy. O výškové budovy v Praze 4 nestojíme a podporujeme, pokud jde o fixní výškovou hladinu budov, doporučení UNESCO.

V roce 2014 koupila radnice koupaliště Lhotka. Kolik už jste investovali do rekonstrukce a bude možné se zde letos již vykoupat ve zdravotně nezávadné vodě?

Vzhledem k přísným hygienickým požadavkům na kvalitu vody předpokládáme otevření koupaliště v příštím roce. Zatím jsme do jeho obnovy investovali necelých pět milionů korun (bez DPH).

Ačkoli je má otázka spíše irelevantní, dokážete si představit, že by se Klinika sídlící na pražském Žižkově přemístila do objektu bývalých jeslí ve Znojemské? Máte pro činnost aktivistů pochopení? Přece jen, jednoho z nejhlasitějších zastánců mají u předsedy Strany zelených Matěje Stropnického.

Přestěhování Kliniky na Prahu 4 navrhovali náměstek primátorky Dolínek a radní Ropková z ČSSD. Osobně považuji squatting za spontánní aktivitu lidí a překvapuje mne, že se do něho chtěla zapojit politická strana. Každopádně přesun Kliniky do Znojemské ulice nebyl nikdy aktuální. Areál bývalé mateřské školy bude sloužit školství nebo sociálním potřebám.

Jak byste vlastně Matěje Stropnického jako předsedu strany hodnotil?

Matěj Stropnický je předsedou Strany zelených jen pár měsíců a já se domnívám, že má být hodnocen až s delším časovým odstupem, aby měl šanci stranu někam dovést. Prvním milníkem budou krajské volby na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…