Starosta Rakovníka: ČSSD nikdy nikdo neporazil. Vždycky se porazila sama

20.06.2017 17:32

ČSSD je v dobré kondici, ale její vedení dlouhodobě nereaguje na změny ve společnosti, míní Pavel Jenšovský (ČSSD). Co konkrétně mu vadí a jak hodnotí expředsedu Bohuslava Sobotku? Nejen s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Komunální volby v Rakovníku zásadně přepsaly politickou mapu na radnici. Naši redakci zajímalo, jak se změna vedení projevuje na rozvoji města, ale řeč přišla i na řadu dalších témat.

Starosta Rakovníka: ČSSD nikdy nikdo neporazil. Vždycky se porazila sama
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD)

Ve funkci starosty jste první volební období. Vnímáte vystřídání koalice s opozicí jako velkou změnu? V čem konkrétně?

Především musím zdůraznit, že se mi stále nelíbí dělení na koalici a opozici. Ve městě našeho typu a velikosti jsme prostě všichni obyvatelé obce, všichni vnímáme některé problémy, a to, že jsou různé názory na jejich řešení, je jen zdravým dokladem demokracie. Předchozí vedení bylo na radnici dlouhá léta, tak se mu snad ani nedá vyčítat určitá „provozní slepota“. My jsme se zaměřili jednak na snížení cen služeb pro město, což se nám podařilo o cca tři miliony korun ročně, jednak na odtížení městského majetku od nemovitostí, které zatěžují rozpočet, ale nejsou nezbytné, a na následné investice takto získaných kapitálových příjmů do rekonstrukcí majetku, který naopak potřebujeme. Desítky milionů korun jsme tak investovali do mateřských škol, v letošním roce již přecházíme pomalu k opravám škol základních (především 1. ZŠ, která je v nejhorším stavu), sportovišť (umělý povrch na hřišti pro pozemní hokej, vstupní objekt na SK, začíná rekonstrukce Tyršova koupaliště), veřejných prostranství a tak dále. Změny nastaly i v organizacích se stoprocentní majetkovou účastí města. To je viditelné především na Údržbě městských komunikací Rakovník, které mají výrazně plusový hospodářský výsledek. Ani Městské lesy už nepotřebují dotovat, byť ceny dříví jsou samozřejmě nestabilní.

Co se vám zatím podařilo prosadit z vašich priorit a co naopak čeká na své řešení?

Jsem hodně rád, že se nám podařilo prosadit návrat AČR do zdejších kasáren, takže pominula obava z vytvoření obří ubytovny. Ekonomické priority jsem vám už popsal, takže musím ještě zmínit posílení stavů městské policie a její doplnění o preventisty kriminality, pro město pracuje řada lidí dlouhodobě evidovaných na ÚP, takže se zlepšuje údržba chodníků, mobiliáře a podobně.

Věřím, že do konce volebního období se nám podaří rekonstrukce parkovacího systému na náměstí.

Upřímně přiznávám, že velkou radost mám i z toho, že se ze zastupitelstva stal sbor lidí, kteří se přes různost názorů a zkušeností respektují a jsou schopní na prospěšných projektech spolupracovat i za cenu kompromisů.

Existuje nějaká priorita, o které už teď víte, že se vám minimálně v tomto volebním období nepodaří naplnit?

Bohužel se nám v tomto volebním období nepodaří dokončit rekonstrukci krytého plaveckého bazénu. Jsme na ni jak projektově, tak finančně připravení, začínat měla koncem loňského roku ale…

Jak už to bývá, při tomto rozsahu zakázky si soutěžící firmy nic nedarují, takže jsme po námitkách proti vítězi veřejné soutěže museli výběrové řízení zrušit a vypsat znovu. V této době běží a jsem zvědav, jak dopadne. Jinak řečeno, zda se nám podaří zahájit rekonstrukci letos.

Prozradíte nám, jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás celostátní politika?

Rád bych v příštím roce znovu vedl ČSSD do komunálních voleb. Prostě se budu věnovat městu, ve kterém žiju já a žijí moje děti. Celostátní politika vypadá lákavě, ale na kandidátce do voleb do PS jsou někteří lidé, s nimiž nechci svoje jméno spojovat.

V jaké kondici je dnes sociální demokracie vašima očima?

Teď se ptáte na paradox. ČSSD má stabilní členskou základnu, velmi dobře se prezentuje na komunální úrovni, jí vedená vláda dosáhla v řadě oblastí neoddiskutovatelných výsledků, a přesto podle průzkumů volební preference padají. Osobně se tedy domnívám, že strana je v dobré kondici, ale její vedení dlouhodobě nereaguje na změny ve společnosti.

V ČSSD zuří skrytý boj o místa na kandidátkách. Nedomníváte se, že to může mít pro stranu ve volbách fatální důsledky?

Ne nadarmo koluje ve straně jeden oblíbený bonmot. „ČSSD nikdy nikdo neporazil. Vždycky se porazila sama.“

Fatální důsledky ale spíš bude mít nesrozumitelnost a přespřílišná politická korektnost našeho vedení. Podle mého názoru se například dostatečně nevěnuje tématu migrace. To se v této chvíli zdá pro naši zemi nepříliš aktuální. Migrantů je tu málo, tak proč se tím zabývat, že… Jenomže tisíce jsou jich například v Turecku a je jen otázka času, kdy Evropa v něčem tureckému vedení nevyhoví a stavidla se otevřou.

Úplně stejně nechápu některé naše sociální projekty. Mnoho z nich začíná slovy „zadarmo“, „přidělíme“, „chceme“. Jenomže to právě odrazuje část našich voličů. Musíme si uvědomit, že v řadě firem jsou průměrné dělnické platy i kolem 30 000 Kč a znám i podniky, kde je to víc. Dělníci tedy poctivě pracují, platí daně, platí si hypotéky na bydlení, platí dětem vzdělání a vzápětí slyší, že z jejich daní se má cosi poskytovat lidem, kteří nikdy nepracovali (často jde už o druhou generaci nepracujících), protože se o ně má společnost postarat. Tak to samozřejmě není. Společnost se má postarat o lidi, kteří to jednak potřebují, jednak si to ale i zaslouží. Má se tedy postarat o důchodce, zdravotně postižené, mladé rodiny s dětmi, jejichž příjem v době nejranějšího mateřství poklesne, a možná ještě o pár dalších kategorií osob. Chtějí-li ti ostatní pobírat nějaké dávky, a ne jen životní minimum, ať pracují pro obce.

Mnoho pochopitelně frustrovaných voličů si neuvědomuje, že hlasuje pro podnikatelské záměry či neprůhledné struktury, které ho zákonitě během doby zklamou. To pak vede k prohloubení zklamání, stále nižší volební účasti a k vytváření prostředí, ve kterém ožívají extremistické názory. To jsou vaše slova. Co s tím? Sebereflexe tradičních stran, změna volebního systému…

Změna volebního systému s tím nemá co do činění. Správnou cestou je sebereflexe tradičních stran. Ty nesmějí být na svých špičkách odtržené od reality a nesmějí být zastupovány lidmi, kteří mají charisma na stupnici od jedné do deseti na minus pěti.

Jak se ke zlepšení politické kultury snažíte přispět vy sám?

Alespoň tím, že si výroky kteréhokoli zastupitele neberu osobně, ale jako vyjádření jeho názoru. Snažím se řešit věci klidně, rozumně argumentovat, a ne se hádat.

Jak byste hodnotil Bohuslava Sobotku jako předsedu?

Příliš politicky korektní, nedostatečně razantní.

Je před námi léto. Na co byste čtenáře do Rakovníka pozval?

Je řada věcí, které u nás stojí za zhlédnutí nebo účast. Ať už je to tradiční Cyklování v červenci (poslední dobou se těchto závodů účastní stovky amatérských i profesionálních jezdců), koupání na ojedinělém přírodním Tyršově koupališti nebo návštěva historických památek.

Jak důležitou rolí je pro město cestovní ruch a co se snažíte dělat pro jeho podporu?

Cestovní ruch je velmi důležitý především pro naše podnikatele a živnostníky, a tím i pro město. Z tohoto důvodu jsme například už podruhé přispěli KŽC na projekt historického vlaku, který každý víkend od března do září vyjíždí z Prahy a jede dopoledne do Rakovníka, odpoledne zpět. Mohou v něm cestovat jak pěší turisté, tak cykloturisté. Pro ně se snažíme vytvářet atraktivní podmínky, takže je tu velmi hustá síť cyklostezek a v letošním roce zrealizujeme průtah cyklostezky městem s tím, že větší silnice bude stezka podjíždět, nikoli křižovat. Podporujeme různými formami samozřejmě i sportovní kluby, které u nás pořádají sportovní podniky i na úrovni mistrovství Evropy.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…