Starosta Uherského Brodu: Výborný dodá KDU-ČSL novou energii

18.04.2019 14:07

Práce s lidmi pro mne byla vždy důležitá a nyní mám daleko větší možnost jim pomáhat, říká Ferdinand Kubáník (KDU-ČSL). Ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů a jako politický nováček usedl do křesla starosty Uherského Brodu. Nakolik se tím proměnil jeho život a co zamýšlí? Daří se radnici vykoupit pozemky potřebné pro obchvat? A jaké další investice chystá? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Uherského Brodu: Výborný dodá KDU-ČSL novou energii
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník (KDU-ČSL)

Jaký máte pocit z vašeho prvního půlroku ve funkci? Nakolik vaše představa o této profesi odpovídá realitě? 

Zpočátku si člověk musí zvyknout na nový režim plánování pracovního dne. Za den absolvuji několik schůzek a jednání, přijímání návštěv, vyřizování korespondence, poskytování rozhovorů a k tomu společenské povinnosti převážně během víkendů. Je to hodně o týmové práci, protože téměř o všem rozhoduje rada města nebo zastupitelstvo, kde musíte najít shodu. Starosta zastupuje město převážně navenek, má minimum kompetencí, které mu náleží ze zákona. Předtím jsem devět let pracoval v sociálních službách, pak pět let ve zdravotnictví. Pro mne osobně byla vždy práce s lidmi důležitá, nyní mám tedy daleko větší možnost jim pomáhat. Přijde mi to hodně podobné a nasbírané zkušenosti se mi hodí.

Svou kandidaturou jste chtěl původně jen podpořit stranu KDU-ČSL. Ve volbách jste získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů. Co pro vás tento závazek znamená? 

Ano, kandidoval jsem z druhého místa. Pět let jsem řídil městskou nemocnici s poliklinikou, vytvořil jsem si kolem sebe výborný tým, se kterým se nám dařilo. Výsledky byly za námi vidět a lidé to zřejmě ocenili. Pro mě to bylo nečekané vítězství a musím říci, že jsem to přijal s velkou pokorou a vděčností. Kandidoval jsem však za politický subjekt a nabídli jsme našim občanům program, který teď chci prosazovat. Snažím se tuto funkci vykonávat tak, aby lidé byli s mou prací spokojeni a aby za námi byly vidět výsledky.

Co vás vlastně vedlo k tomu, že jste se o politiku začal zajímat a rozhodl jste se stát členem právě KDU-ČSL?

Vždy jsem byl nějak aktivní a zajímal se o společenské dění ve městě již od mládí. Postupem času mne oslovili lidé z KDU-ČSL, jestli nechci vstoupit do strany. Protože mi tato strana byla blízká nejen svým sociálním akcentem a konzervativním smýšlením, ale hlavně díky křesťanským hodnotám a principům, tak jsem vstoupil. Bylo to v roce 2005.

Strana si zvolila nové vedení. Co od Marka Výborného nyní očekáváte? Jaký bude podle vás lídr? 

Myslím, že dodá straně novou energii. Je to zkušený člověk s manažerskými schopnostmi. Přeji mu, aby ze strany udělal sebevědomou alternativu pro slušné a poctivé lidi.

Máte vy sám vyšší politické ambice, nebo byste se brzy rád vrátil ke své původní profesi ekonoma a manažera? 

Já se chci nyní soustředit plně na práci v komunální politice a pracovat pro naše město. Pokud budu cítit i nadále podporu od lidí a ve straně, nevylučuji další posun. Člověk by měl však do vyšších pater politiky vstoupit se zkušenostmi, aby byl připraven hájit zájmy lidí a všeobecné dobro. Ovšem na druhou stranu musím přiznat, že v politice nemáte nikdy nic jisté, a nakonec se vrátím do svého původního zaměstnání ředitele nemocnice.

Čeho byste chtěl jako starosta v příštích čtyřech letech dosáhnout tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné? 

Mým cílem je spokojený občan, který je hrdý na to, že žije v tomto krásném historickém městě, které je úzce spjato s osobností Jana Amose Komenského. Chci zlepšit komunikaci a atmosféru ve městě, nabídnout dostatek vyžití pro mladou a střední generaci a starším občanům zajistit důstojné stáří. Samozřejmě máme v programovém prohlášení naplánováno spoustu cílů a pokud se nám je podaří z velké části naplnit, tak budu spokojený.

Mezi ty nejdůležitější a strategické cíle města považuji vybudování stavby obchvatu Těšova–Újezdce, realizaci protipovodňových opatření na řece Olšavě a vybudování venkovního koupaliště. Velkou důležitost přikládám také přípravě výstavby chybějícího a tolik potřebného domova pro seniory, a taky nalézt nové mimoúrovňové překonání železniční trati – propojením ulic Vazová a Pod Valy, aby se v následujícím volebním období mohly tyto dvě potřebné investice zrealizovat. Chci také pomoci najít vhodné prostory pro působení katolické základní školy ve městě.

Jak konkrétně budete chtít zlepšit již zmíněnou komunikaci s občany? A plánujete je i více zapojit do rozhodování? 

Každý občan, který se chce se mnou sejít, má možnost si domluvit schůzku. Jsem téměř každý den na radnici. Dále jsem rád, že se podařilo prosadit videopřenosy ze zasedání zastupitelstva, které začnou běžet od dubna letošního roku. Snažím se chodit na všechny akce, kam mě coby představitele města zvou, a tam můžu blíže poznávat potřeby různých spolků a lidí.

Také občanům poprvé nabídneme tzv. participativní rozpočet, kdy vyčleníme půl milionu korun a bude na nich, aby sami zvolili, kde tyto peníze budeme investovat. U významných investičních akcí budou probíhat veřejná projednání, aby se lidé seznámili blíže s projektem. Např. aktuálně připravujeme zajímavou architektonickou soutěž, která má určit budoucí podobu Mariánského náměstí a již nyní se celé vedení města sešlo s vlastníky dotčených nemovitostí, abychom od nich získali podněty coby od přímých uživatelů a v další fázi příprav na tuto soutěž se sejdeme s veřejností.

Tým odborníků připravuje vznik nových webových stránek města, které budou pro uživatele příjemnější a najdou zde spoustu informací o našem městě, včetně nově vznikajících pasportů zeleně, komunikací a dalších aplikací, které město již dlouhodobě využívá. Také vnímám potřebu komunikace na sociálních sítích, díky kterým se na mne lidé obracejí.

V jaké fázi se aktuálně nachází projekt na výstavbu venkovního koupaliště? Kdy se začne s jeho výstavbou? 

Výběr zhotovitele na projektovou dokumentaci proběhl v lednu letošního roku. Od tohoto data běží 13měsíční lhůta pro zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení. Zahájení stavby proběhne ještě před koncem roku 2020 nebo nejpozději v roce 2021.

Do 5 let by se městské části Těšov a Újezdec měly dočkat obchvatu. Daří se vám úspěšně vykoupit potřebné pozemky? Kdy by se mohlo poprvé kopnout do země? 

Město intenzivně pracuje na výkupu pozemků, které musí být do konce letošního roku vykoupeny, a současně dokončuje dokumentaci pro územní rozhodnutí pro přeložku silnice II/490 do extravilánu města. Zatím pětina lidí z celkem asi 270 vlastníků odmítá pozemky prodat. Další důležitý krok bude na Zlínském kraji, který bude žádat o evropské dotace. Tento obchvat patří mezi podporované napojení na Transevropskou dopravní síť. V případě, že získá kraj dotaci, tak musí být vyčerpána do konce roku 2023. Zahájení stavby by pak bylo v roce 2021.

Většinu nákladů na stavbu obchvatu by měly zajistit dotace z kraje. Z čeho bude ale financován zbytek? Kolik budete muset zaplatit přímo z rozpočtu města?

Na bedrech města leží příprava dokumentace pro územní rozhodnutí a s tím související výdaje, včetně výkupu pozemků, přeložek atd. Pokud se vše stihne, Zlínský kraj bude žádat o dotaci. Předpokládám, že město se dále finančně podílet na obchvatu již nebude.

Jaké další změny či investice v oblasti dopravy plánujete?

Chceme na exponované parkovací plochy v centru města uplatnit koncept SmartCity, řidiče chceme navigovat na volná místa. Otestujeme parkování na skok – tzn. do 30 min. za 1 Kč. Plánujeme ve spolupráci se ŘSZK komplexní rekonstrukci ulice Pod Valy včetně vybudování okružní křižovatky Tovární x Svatopluka Čecha x Pod Valy. Dokončíme poslední etapu rekonstrukce ulice Na Chmelnici a vybudujeme nový přístup do rozrůstající se lokality pro bydlení Nad Zámkem. Zahájíme rekonstrukci ulice Soukenická a U Fortny. Zaměříme se také na projekční přípravu rozšíření parkovacích míst před Městskou nemocnicí s poliklinikou a budeme usilovat např. o propojení cyklostezkou směrem na Vlčnov a Drslavice. Před dokončením je také klíčové propojení pro pěší a cyklisty od CPA Delfín na sídliště Olšava přes řeku Olšavu a přetíženou mezinárodní silnici I/50.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…