Starosta Vrchlabí: V politice jsou i slušní lidé

20.07.2012 7:12

ROZHOVOR Přestože nemohu znát úplné podrobnosti případu, z pohledu občana se domnívám, že je správné vydání paní poslankyně Vlasty Parkanové, říká pro ParlamentníListy.cz starosta Vrchlabí Jan Sobotka (nezávislý).

Starosta Vrchlabí: V politice jsou i slušní lidé
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Vrchlabí Jan Sobotka

Pane starosto, ač působíte jako komunální politik, jak vnímáte naši současnou politickou scénu, jež zmítají korupční aféry? Řada odborníků si stěžuje, že poté, co vstoupili do politiky, je na ně nahlíženo najednou skrze prsty. Máte i Vy, jako starosta problémy s tím, že jste se rozhodl vstoupit do politiky? A co Vás k tomu vlastně vedlo?

Mám, stejně jako mnozí politici, špatný pocit, že je na mě pohlíženo skrz prsty.  Přitom v politice  je stejný poměr slušných a neslušných lidí, jako v celé společnosti. Lidé nám spravedlivě vyčítají, že jsme současnému stavu nezabránili, ale stali se jeho součástí. Považuji komunální politiku u měst a obcí do 20 tis. obyvatel za naprosto jinou, odpovědnější, než politiku celostátní.  Motiv vstupu do politiky byl ten, že když se mi to nelíbí, jak to dělají jiní, musím začít dělat něco sám.

Poslanecká sněmovna rozhodla o vydání místopředsedkyně sněmovny Parkanové.  Jak kauzu vnímáte? A co si v souvislosti s její kauzou myslíte o krocích ministra Kalouska, který nešetří nejen kritikou na činnost policie, ale nyní se spekuluje i o jeho telefonátu vyšetřovateli Mazánkovi?

Přestože nemohu znát úplné podrobnosti případu, z pohledu občana se domnívám, že je správné vydání paní poslankyně. Myslím, že s obhajobou nevydání zašel pan ministr příliš daleko, ale plně chápu jeho další reakce, v boji s policejním prezidentem, protože je vystaven neúměrnému tlaku, při kterém jsou používány lži a účelová tvrzení ve smyslu jeho diskreditace.

Pokud jsme u policie. Jak byste její činnost hodnotil Vy osobně ve Vrchlabí? Ministr Kubice nedávno prohlásil, že pokud bude policistů méně, než 40.000 nemůže policie řádně fungovat. Vláda ale jeho požadavek na 40.000 policistů pro příští rok zamítla. Domníváte se, že budou mít tyto kroky vliv na bezpečnost občanů? A jaký je váš názor na plánovanou akci UPÍR?

Vzhledem k nárůstu drobné kriminality, složitosti dokazování a zdokonalování techniky páchání trestné činnosti si myslím, že nižší počet policistů bude mít vliv na bezpečnost a pořádek ve městě. Je to navíc za předpokladu, že města mají městskou policii, která zajišťuje veřejný pořádek a dopravu.

Co si myslíte o odvolání ministra spravedlnosti? Jak byste Pospíšila v jeho funkci hodnotil, domníváte se, že je nějaká spojitost mezi odhalováním korupčních kauz a působením Pospíšila na ministerstvu? A jak se díváte na jmenování nového ministra Blažka?

Odvolání ministra Pospíšila respektuji, jako rozhodnutí premiéra, který musí posoudit jeho kvality a schopnost vést rezort. Připouštím, že odvolání může mít spojitost s některými kauzami, ale i ve smyslu možného neřešení samotným ministrem.

Jak byste hodnotil dopad reforem pro obyvatele města? S jakou reakcí se u občanů setkáváte? Hejtmanu Francovi nejvíce vadí škrty ve zdravotnictví a sociálních službách. Souhlasíte s ním?

Negativní dopad reforem vidím v tom, že lidé mají pocit „ my musíme za všechno platit víc a nahoře to rozkradou“. Jednoznačně chybí vzor v tom, že „šetřit musíme všichni“. V době, kdy je největší problém v zajištění dostatku pracovních příležitostí, jsou škrty v sociální oblasti nejbolestivější.

 V areálu za zimním stadionem, který dříve patřil závodu Škoda Auto, a nyní jej vlastní město, chce americká firma zahájit drobnou výrobu repasovaných výrobků. Jak to s projektem vypadá? A co od něj očekáváte kromě pracovních příležitostí? V poslední době se ale objevují informace o klesajícím počtu turistů přijíždějících do Krkonoš na kratší dobu. Pociťujete nějak tento úbytek turistů zejména po ekonomické stránce i u Vás v Podkrkonoší? A co je podle Vás důvodem? 

Projekt s americkou firmou pokračuje podle plánu. Probíhá rekonstrukce objektu a od listopadu by měla být zahájena činnost. Slibujeme si také od firmy, že získáme slušný nájem za nevyužité prostory města.  Otázka klesajícího počtu turistů v Krkonoších je velmi obšírná, ale lze ji možná zodpovědět takto: Krkonoše se dostali v rámci EU do silného konkurenčního prostředí, lidé mají možnost a finanční zdroje na to, aby navštívili destinace cestovního ruchu podle chuti. Krkonoše musí zlepšit kvalitu všech služeb při rozumných cenách a soustředit se na prodloužené víkendy českých rodin a spolků.

Do čeho město letos již investovalo a do čeho naopak ještě plánujete investovat? Českou republiku trápí též problémy v oblasti čerpání eurodotací. Jaký je Váš názor na eurodotace a jaká je Vaše úspěšnost v jejich čerpání?

Investice města v letošním roce připomínají spíše údržbu. Jedná se o komunikace, fasády domů, rozvoj sportovišť. Je to z toho důvodu, že město čeká na vyúčtování dotace z EU na kanalizaci, která byla dokončena v roce 2010, a město obdrželo dotaci ve výši cca 275 milionů korun. V této chvíli rozjíždíme financování rozvoje průmyslové zóny pro rozvoj vrchlabského závodu ŠKODA AUTO a. s., která je dotována státem ve výši 138 milionů Kč. Spolufinancování obou těchto investičních akcí je hlavním výdajem v investicích města. Dotace vnímám tak, že jsou dobré pouze jako nástroj investování do oblastí, které je potřeba rozvinout, např. životní prostředí (kanalizace), nebo neziskové projekty.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby? A souhlasíte s kritikou, že se z krajských či senátních voleb dělá jakési obecné referendum o působení vlády?

Jak dopadnou krajské volby, si netroufám odhadnout. Protože to nejsou komunální volby, kde voliči většinou kandidáty znají, je to určitě snaha „to té vládě spočítat“.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…