Starosta, který zrušil vánoční trhy, vyslal vážný vzkaz do médií. Týká se terorismu

23.12.2016 8:41

ROZHOVOR Trhovci na náměstí v Uherském Brodě nesmějí. Bezpečnostní opatření jako následek útoků v Berlíně provedla radnice na popud policie. Uherský Brod je také místem loňské tragické střelby v restauraci. „Měli jsme možnost je omezit, zrušit nebo umístit betonové zábrany, což by ohrozilo dopravu,“ říká senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Osobně se ale podobných útoků neobává. Podle něj děláme přesně to, co teroristé chtějí. Stane se jeden útok a celá Evropa je na nohou.

Starosta, který zrušil vánoční trhy, vyslal vážný vzkaz do médií. Týká se terorismu
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Tradiční vánoční trhy se v Uherském Brodě už konaly. Zrušili jste tedy pravidelné trhy?

Jde o tržiště v centrální části náměstí, kde probíhá celoročně formou tří až sedmi stánků prodej. Stánkaři tu nabízejí zeleninu, med a další a v době Vánoc samozřejmě jmelí, větve a podobně. Z tohoto pohledu bych to nevnímal jako zásadní opatření, které by omezilo život města.

Jak ke zrušení trhů došlo?

V podstatě šlo o popud Policie České republiky, která nám nabídla trhy buď omezit na jednoho dva trhovce – ale jak budete vybírat ty, kteří mohou prodávat – zrušit je úplně, nebo betonovými zátarasy uzavřít centrum města, což by mělo ještě horší dopad a paralyzovali bychom tak dopravu. Jde v podstatě o kosmetické opatření, ale může to lidi naštvat. Nechtěli jsme ignorovat doporučení policie. Kdyby se, nedej bože, něco stalo a my bychom odmítli součinnost s policií, tak bychom vzali veškerá rizika na sebe.

Nabízí se logická otázka. Souvisejí tato opatření kromě útoků v Berlíně i s loňskou střelbou ve zdejší restauraci?

Oficiálně je to reakce na Berlín, ale částečně může jít i o reakci na to, co se Uherském Brodě loni stalo. Protože jsme zažili, a policie to ví z dob naší spolupráce bezprostředně po tom masakru, spoustu výhrůžných telefonátů, výhrůžky umístěním bomb, výhrůžky opakování masakru, ublížení úředníkům a podobně. Policie se rozhodla s ohledem na to, aby útok v Berlíně neinspiroval nějakého vtipálka, který by svoji výhrůžku mohl myslet vážně a mohl zaútočit ve snaze se zviditelnit. Uherský Brod byl jako jediný v kraji požádán o taková opatření. 

Takže i vám přijdou logická?

Osobně bych se k nim neuchyloval. To je přesně to, co teroristé čekají. Snaží se zviditelnit a vytvořit atmosféru strachu a paniky. Pokud ale dostaneme jednoznačné doporučení na žádost Policie České republiky, nebudeme je ignorovat.

V souvislosti s podobnými útoky se také řeší to, zda má smysl vždy dělat taková opatření bezprostředně po události, protože pravděpodobnost opakování je malá. Někdo dokonce tvrdí, že jsou zbytečná. Co si o tom myslíte?

Taková opatření jsou zbytečná. Stačilo by posílit hlídky a monitorovat situaci, ale více se udělat nedá. Každý terorista by musel být padlý na hlavu, aby zopakoval čin, který se stal v Berlíně či Nice. Když už, tak s časovým odstupem, nebo se uchýlí k jiné formě útoku, nečekané.

Ubližuje nám více strach, nebo teroristé?

Jednoznačně strach, protože když si vezmete, co se týká teroristických útoků, není jich zase tolik. Pokud srovnám bezpečnostní opatření napříč Evropou, tak jsou neadekvátní. Stal se jeden útok, ale celá Evropa a všechna města jsou na nohou, povoláváme tisíce policistů, což stojí obrovské finanční prostředky. Určitě by pomohlo, kdyby se podobné případy nemedializovaly, aby lépe pracovaly zpravodajské služby a terorismus se potíral tímto způsobem. Když terorista svůj čin neprodá, tak se o něm nikdo nedozví, nebude inspirovat stovky a tisíce dalších. Já vím, že novináři a média to neradi slyší. Ale zveřejnění přidává útoku na rozsahu a prakticky povzbuzuje spousty dalších k obdobným činům. 

Jak vnímáte atmosféru v Uherském Brodě nejen po loňských útocích, ale i nyní po tragédii v Berlíně?

Myslím si, že atmosféra je klidná. Jestli jsou lidé naštvaní, tak právě kvůli opatřením, která jsme na žádost Policie České republiky provedli. Lidé opravdu nechtějí žít v atmosféře strachu, kde jim bude někdo diktovat a upozorňovat na rizika. To je život a některým rizikům se nikdy zabránit nedá.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…