Starosta města Kravaře: Tak ať se podívají vládní činitelé, co schválili!

28.03.2012 6:41

ROZHOVOR Andreas Hahn (ODS) coby starosta města Kravaře v Moravskoslezském kraji odpovídal ParlamentnímListům.cz jak na téma uhlíkové daně, tak na otázky týkající se nezaměstnanosti či dalšího rozvoje.

Starosta města Kravaře: Tak ať se podívají vládní činitelé, co schválili!
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Andreas Hahn (ODS)

Pane starosto, jaké problémy nejvíce sužují obyvatele města a jak se vám tyto problémy daří řešit?

Problémy našich občanů jsou v oblasti ekologie a to, že z důvodu neustálého finančního nárůstu cen plynu a elektřiny se vracejí k praktikám spalování pevných paliv (uhlí, kaly, odpad, plasty a jiné).

Neustále zvyšování byrokracie na všech stupních státních orgánů, včetně našeho úřadu.

V loňském roce vláda schválila možnost kontrolovat obcím, čím lidé topí. V letošním roce uvažuje zavést uhlíkovou daň. Mnozí ji kritizují  zejména proto, že z daně mají být osvobozeny největší znečišťovatelé ovzduší. Jak se na to díváte? A do jaké míry Vás špatné ovzduší sužuje (více ZDE)?

Tak ať se podívají vládní činitelé, co schválili a co opravdu obce v rámci svého výkonů a pravomoci mohou kontrolovat v součinnosti s dalšími orgány (vše co je komplikované se posune směrem na obce či malá města ….. a vyřešte si to sami, za takovou podporu děkujeme)!!!

Trápí obyvatele nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Problémy s nezaměstnaností ve městě řešíme tak, že v rámci programu veřejně prospěšných prací (VPP) jsou nezaměstnaní lidé zařazováni na práce související s úklidem veřejného prostranství a dále nově je na základě programu veřejné služby ze strany úřadu práce.

Máte ve městě problémy s nepřizpůsobivými?

Dá se říci, že nemáme, jelikož těchto osob se u nás nenachází ve větší míře a proto situaci nemusíme v této chvíli řešit.

Budete ve městě stavět nové byty, je to potřeba?

Samozřejmě, že je potřeba stavět nové byty, ale bohužel se nám nepodařilo do této chvíle zrealizovat přípravu a prodej dvou bytových zón, které jsou pro další rozvoj města opravdu velmi důležité. Doufáme, že v blízké době se náš problém vyřeší.

Jaká je v současné době zadluženost města?

Zadluženost města je velmi vysoká a to především ze zadluženosti výstavby ČOV, jelikož se nám nepodařilo získat proplácení závěrečné platby na již výše uvedenou „Novostavbu veřejné splaškové kanalizace a objektu ČOV v Kravařích“ ve výši cca 51 milionů korun, kterou nám po dobu 2 let bez jakéhokoliv odůvodnění zadržují údajně Bruselské orgány a snad i ve spolupráci s našimi ministerstvy, ale nikdo není schopen z vyšších míst fundovaně odpovědět a nikdo nechce na sebe vzít zodpovědnost. Bohužel tato skutečnost stojí město Kravaře ročně cca 1.2 milionu korun.

Do čeho bude město letos investovat?

V letošním roce bychom rádi investovali do těchto projektů: zvýraznění vodorovného dopravního značení zemním LED návěstidlem na 5 vytipovaných přechodech pro chodce na komunikaci I/56, vnitřní rozvody kanalizace na Zámku v Kravařích, zateplení budovy MŠ Kravaře-Kouty a také výměny vstupních dveří na Zámku v Kravařích.  Možná finanční spoluúčast na rekonstrukci areálu TJ SK Kravaře a rekonstrukce objektu kostela a přilehlého prostranství.

Vzhledem k poloze města spolupracujete ještě s městem Lisková na Slovensku a Lubliniecem a Woźniky v Polsku. Jakých oblastí se spolupráce týká, a co v rámci spolupráci plánujete pro letošek?

Spolupráce s těmito družebními obcemi se týká akcí  kulturně sportovně společenských. V letošním roce, tak jako každoročně zveme tyto družební obce na různé tradiční akce, jako je např. Velikonoce na zámku a další dle kulturního kalendáře města Kravař (možno zhlédnout na webu města). Vyvrcholením spolupráce bude opět účast zástupců družebních obcí na Kravařském odpustu ve dnech 24. – 27. srpna a dále oslava 740. let města Lublińce, 5 let od podepsání spolupráce s tímto městem a zároveň 20 let od podepsání spolupráce s městem Woźniki (Polsko) v druhé polovině letošního roku.

Jakou změnu očekáváte vzhledem k blížícím se krajským volbám?

Doufejme, že města Kravaře se případná změna nedotkne negativně a pokud nastane, tak ať je spolupráce minimálně v takovém rozsahu, jako je dnes.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?

21:49 „Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?

Proč je kniha Spiknutí z pera Luboše Procházky a Radima Panenky ignorována? „Říká se, že zametání po…