Starosta města s vysokou nezaměstnaností: Zavíráme obchody, hotely...

17.02.2013 10:24

ROZHOVOR Jedním ze západočeských městeček, které drtí vysoká nezaměstnanost, je Stříbro na Tachovsku. O aktuální situaci jsme hovořili s jeho starostou Bohuslavem Červeným (nestr. za TOP 09). Krajský úřad nám totiž nejdříve slíbil základní čísla, druhý den však údajně tiskové oddělení nedoporučilo zveřejnění a odkázalo nás na oficiální stránky Ministerstva práce a sociálních věcí.

Starosta města s vysokou nezaměstnaností: Zavíráme obchody, hotely...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Jaká jsou nejaktuálnější čísla o nezaměstnanosti ve vašem historickém městě?

Od nového roku je míra nezaměstnanosti nahrazena novým ukazatelem – podílem nezaměstnaných na obyvatelstvu. Ta čísla byla vždy dost nad deseti procenty a nad krajským průměrem. V poslední době zaznamenáváme mírný pokles nezaměstnanosti, ovšem to je vyrovnáváno přistěhováním Romů, především ze Slovenska.

To vše jistě způsobuje problémy v běžném životě vašich občanů….

Jistě! Tyto problémy s sebou přináší nízkou koupěschopnost našich občanů, ale i turistických návštěvníků města. Řada provozoven drobných živnostníků je mimo provoz, týká se to však nejen obchodů, ale i penzionů či hotelů. Turistický ruch je pro nás velmi důležitým zdrojem příjmů a jakékoliv jeho snížení je pak další ranou následně i do městského rozpočtu. Propad je pak zaznamenán nejen v našem městě, ale i v širokém okolí. Oblast je významná svými památkami – přístupný je hornický skanzen, minoritský klášter nebo renomované městské muzeum. Každý návštěvník je dobrý a pokles návštěvnosti souvisí i s tím, jak mnozí lidé mají hlouběji do kapsy….

...a bude lépe?

V současné době finišují jednání s firmou, která poskytne zhruba 400 pracovních míst. To je velmi optimistický výhled. Po těch mnoha letech problémů, vlastně již od zrušení provozovny Siemens, se tak snad k nám vrátí optimismus. Bohužel, to je na Tachovsku opravdu výjimka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…