Starosta popsal „bakalovské způsoby" jednání. Takto prý definitivně zlikvidují další důl

31.03.2014 16:03

ROZHOVOR Rubat uhlí za málo peněz? Ať horníci pracují třeba na opravách komunikací. I s tím přichází aktivista a starosta Trojanovic Jiří Novotný (Naše Beskydy). Zatímco horníci na Ostravsku počítají každý den, kdy mohou jít ještě do práce, na Frenštátsku lidé o doly vůbec nestojí. O odstranění stávajících těžebních věží, které jsou v konzervačním režimu, se tu snaží čtvrt století. Teď jim svitla naděje. Společně s Paskovem by mohl stát od OKD převzít i Důl Frenštát.

Starosta popsal „bakalovské způsoby" jednání. Takto prý definitivně zlikvidují další důl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Důl Frenštát

Dlouhodobě bojujete za definitivní zakonzervování Dolu Frenštát. Co plánujete teď?

Jedeme 7. dubna na Ministerstvo životního prostředí. Bohužel Ministerstvo průmyslu a obchodu nám zatím neodpovědělo, nevíme proč a nevíme, co se děje. Chtěli jsme se s nimi sejít do konce března kvůli problematice Dolu Paskov, na který je Důl Frenštát navázaný. Nemyslím provozně, ale patří pod Paskov jako ekonomická jednotka. Začali jsme řešit, co se vlastně děje. Jedná se o tom, že OKD do konce roku 2014 budou zřejmě těžit, pak možná práce ještě o rok prodlouží a posléze to celé předají na hrb státu. O tom se má rozhodnout do konce března. Nejsme přítomni jednotlivým jednáním a to nám vadí, protože zase jednají o nás bez nás. Proto jsme si říkali: „Jak to bude s Frenštátem? Převezme stát i důl ve Frenštátě?“

Takže Vám v podstatě svitla naděje, že by si důl převzal stát a s ním se lépe dohodnete než s OKD?

My preferujeme, aby si převzal Důl Frenštát pod sebe stát a aby tam nefiguroval soukromý těžař. Jenže nám řekli, že OKD předají jen důl Staříč z Paskova a chce si Důl Frenštát nechat. OKD zase jednají bakalovským způsobem, kdy věci oddělují a vyzobávají to, co se jim hodí a co se jim nehodí, přehodí na hrb státu. Tak to vidím já. Potvrdil nám to včera i hejtman Moravskoslezského kraje, se kterým jsme měli jednání. Je to zvláštní.

Takže s tímto postupem nesouhlasíte…

Pokud má stát něco přebírat, tak to má převzít celé. Víte, jak proběhla privatizace, když se prodávaly doly na základě usnesení vlády? Prodaly se funkční doly a části, které se musely dotovat, tak ty si stát nechal. To je neskutečné. Nechal si vodní jámy Jeremenko a Žofie, na kterých Diamo za 150 milionů ročně těží vodu proto, aby se nezaplavily sloje na Karvinsku. Stát dělá vlastně službu pro OKD za 150 milionů korun ročně, aby se mohlo těžit. Jinak by tyto práce nebyly potřeba.

Stát ale chce udržet průmysl a zaměstnanost, takže proto možná bude dotovat i Důl Paskov. Co Vy na to?

Já si říkám: „Má to smysl?“ Není lepší za tyto peníze raději opravit cesty? Než je strkat do uhlí, které se dá koupit jinde za polovinu? Já to nechápu. Mám pořád pocit, že stát na to skáče jen proto, že se jedná o zaměstnanost. Ale proboha, tak zaměstnejme lidi na opravě cest. Bude to mít větší efekt pro společnost než rubat uhlí za dvojnásobnou cenu. To nemá smysl.

Problematika nezaměstnanosti je ale na Ostravsku vážná věc. Co když tam najednou přijdou o práci tisíce lidí, možná i desítky tisíc v navazujících službách?

Podívejte se, když byla automobilová krize, tak tady závody Siemens a Continental, které zaměstnávají přes 4000 lidí, musely asi 2000 lidí propustit. Nikdo nezvedl zadek, aby sem přijel a začal to řešit. V OKD se jedná o tom, že se má propustit 1000 horníků, protože další se převedou na Karvinou a ostatní doly a řeší to od prezidenta až po primátora Frýdku. Všichni se z toho můžou zbláznit. Hornické odbory mají velkou sílu. Na Ostravsku se pořád přemýšlí v železe, v uhlí a v ničem jiném. To je největší chyba. V lidech je pořád bolševik, tak jak se v lidech zakořenil.

Na Ostravsku si lidé samozřejmě hájí svou práci. Jsou i u Vás takoví, kteří by dali raději přednost tomu, aby měli zaměstnání, třeba i v dole, nebo chtějí mít hlavně čisté životní prostředí?

Tak těch dvacet lidí, kteří pracují na Dole Frenštát a zajišťují údržbu při konzervačním režimu, ti by Vám řekli, že chtějí práci v OKD. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Problém je, že na dobývacím prostoru stojí právě největší firmy u nás - Siemens s Continentalem, které zaměstnávají tisíce lidí. Kdyby se začalo těžit, tak tito lidé přijdou o práci a získáme práci pro třeba 1000 nebo 2000 horníků, ale práci ztratí asi 4000 lidí v lehkém průmyslu a vývoji. U nás by nezaměstnanost stoupla. Navíc víme, jaké jsou nejproblémovější regiony v republice: Sudety, Karvinsko a severní Čechy. Ve finále je tam největší nezaměstnanost, nejhorší zdraví lidí a největší kriminalita.

Ve Vašem regionu jsou blokované pozemky dobývacím prostorem, že?

Samozřejmě. Těžař má předkupní právo. Společnost OKD nám třeba v centru obce blokuje 1500 metrů čtverečních, které patří Lesům České republiky. Lesy pozemek nepotřebují, OKD ho také nepotřebují, ale předkupního práva se nevzdají, asi už z principu, protože spolu bojujeme. Ale nemůžeme s tím dělat vůbec nic.

Zhruba padesátka staveb v areálu Dolu Frenštát má prošlá stavební povolení. Jak se situace dál vyvíjí?

Na těžní věže i na doprovodné stavby kolem bylo vydáno rozhodnutí o odstranění staveb, protože jde o stavby dočasné. Například těžní věže tam neměly stát od roku 1990.

Co je hlavním cílem Vaší návštěvy u ministra životního prostředí?

Chceme zařadit Důl Frenštát pod stát. Zároveň se zase bude jednat o surovinové politice. S každým ministrem jsme vždycky jednali. Pořád existují snahy úředníků hlavně na Ministerstvu průmyslu a obchodu nějakým způsobem Frenštát oživovat. Netuším proč a nechci nad tím raději ani spekulovat. V tom potřebujeme pomoc od různých resortů. Navíc důl stojí v chráněné krajinné oblasti. Chceme samozřejmě vyjednat co nejvíc, aby se tady konečně už důl zavřel jednou pro vždy. Mohlo by se třeba nechat chráněné ložiskové území, kdyby se republika dostala do nějakého problému a skutečně by bylo nutné na tato ložiska sáhnout. 

Průzkumné vrty vedené z povrchu koncem 60. a počátkem 70. let minulého století prokázaly ve frenštátské oblasti rozsáhlý výskyt karvinského souvrství. První uhlí bylo vyvezeno v roce 1988. V roce 1991 bylo rozhodnuto o přechodu Dolu Frenštát na konzervační režim. V roce 1997 jednalo OKD o omezené těžbě, v roce 2002 chtělo dobývací prostor na plyn, o dva roky později žádalo o průzkumnou ražbu. S žádným požadavkem neuspěly. Zhruba padesátka staveb v areálu Dolu Frenštát má údajně prošlá stavební povolení. O jejich likvidaci už rozhodl i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Společnost OKD proti tomu podala na konci ledna správní žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten prozatím demolici odložil. Proti obnovení těžby systematicky bojuje občanské sdružení Naše Beskydy. Podnětem pro vznik občanského sdružení bylo povolení hornické činnosti na Dole Frenštát, které vydal OBÚ v Ostravě dne 19. 8. 2004. OS Naše Beskydy začalo okamžitě po vzniku organizovat akce, které vedly a stále vedou ke zviditelnění celé problematiky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…