Starosta z Masarykova rodiště: S ideály prvního prezidenta dnes nemá nic společného žádná strana. Zakládal jsem tu ANO, ale teď, po těch turbulencích...

30.05.2017 17:56

PŘEDVOLEBNÍ JÍZDA REPUBLIKOU Evropská unie je v pořádku, čerpáme z jejích fondů. Ale uprchlíky bychom bez rozmyslu přijímat neměli. Tak mluví starosta Hodonína, kde se narodil „tatíček“ Masaryk, Milan Lúčka. Dříve byl v hnutí ANO, dnes je nezávislý.

Starosta z Masarykova rodiště: S ideály prvního prezidenta dnes nemá nic společného žádná strana. Zakládal jsem tu ANO, ale teď, po těch turbulencích...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Starosta Hodonína Milan Lúčka

Jaká současná politická strana podle vás drží tradice prvního prezidenta Československa Tomáše Garrigua Masaryka, který se tady narodil?

Žádná. Musím to říct, ale žádná. On byl blízko sociální demokracii, ale ta dnešní s jeho ideály nemá nic společného. Ze stran, které teď půjdou do voleb, to fakt není žádná. Politika by měla být především o slušnosti. Abyste se mohl kdykoliv každému podívat do očí a říkat pravdu. Dnes se pravda ve vystoupeních našich vysokých politiků velmi obtížně hledá.

Funguje politická strana Moravané. Jak moc je silná? Jste moravský separatista?

Je to okrajové hnutí a mají problémy s volitelností. Takže je zřejmé, jak to Moravané cítí. Kdybychom chtěli autonomii, federaci, anebo dokonce oddělení, tak by zrovna tahle strana ve volbách hrála důležitou roli. Nehraje. Já nejsem moravský separatista. Byl jsem voličem ANO, ale teď, po těch mírně řečeno turbulencích, které se dějí i v ANO, nevím, koho budu volit. Je otázka, koho budu volit. Jsem nerozhodnutý volič.

Víte, byl jsem jedním ze zakládajících členů místní organizace hnutí ANO tady na Hodonínsku. Pak jsme se nebyli schopni domluvit s bývalou starostkou a předsednictvo přistoupilo na to, že se místní organizace zruší. Teď vznikla nová, ale já zůstal nezávislý. Nevím, koho budu voli, a nechci o tom spekulovat.

Jak jste vnímal ty turbulence, jak vy říkáte?

Nerad bych se k  tomu vyjadřoval. Když chcete psa bíti, hůl si vždy najdete.

Co pro vás znamená Evropská unie?

Jsem příznivec EU. Čerpáme dotace z unijních fondů. A bylo by škoda, kdyby se rozpadla. Dnes je tady Brexit a nedůvěra k Evropské unii metastázuje. Já ale nejsem příznivcem konce EU či odtržení se od ní.

Nicméně nový francouzský prezident Emmanuel Macron, jak prohlásil, chce větší integraci EU. Třeba unijního ministra financí. Co vy na to?

To si myslím, že je přespříliš. Máme národní státy a ty mají rozhodovat. Tahle centralizace není moc dobrá. Navíc je ekonomika našich států různá.

Jak tady vnímáte uprchlíky?

Myslím si, že bychom je přijímat neměli. Když někam přijedete jako turista, tak byste měl respektovat jejich pravidla. Někteří uprchlíci ale toho nejsou schopni. Nechtějí se integrovat do zdejší společnosti.

Poslední teroristické útoky v Manchesteru, kdy se útočilo v sále plném dětí, mě zase dost vyděsily. To je důvod, proč bych měl problém s uprchlíky. Máme tady mnoho Ukrajinců, a to je v pořádku. Jsou to Evropané, dokážou se integrovat a lidé jsou rádi, že je tady máme. Naše stavební firmy si to bez nich nedokážou představit. Někteří naši lidé totiž nechtějí pracovat.

Historik Petr Zídek vám tady prý radí, jaký památník nechat a jaký zbourat. Jak k tomu přistupujete?

Podivuje se nad tím, že máme v centru Hodonína pomník generální stávky v roce 1920. Ostatně ten pomník se objevil i v našem kalendáři. Je chráněn památkáři a není to tak jednoduché, jak si pan Zídek představuje. Odůvodňuje to tím, že v rodišti Masaryka by takový pomník stát neměl, ale je to podivné.

Jak v Hodoníně žije v mladé generaci odkaz „tatínka“ Masaryka?

Upřímně, moc ne. Je to smutné. Mladí to neprožívají tak moc jako my. Je to trochu podobné jako se zdejším folklórem. Moravský folklór nezmizí. Jsou zde slavnosti ve Strážnici a tak dále. Nicméně to mladé už tak nezajímá. Možná jsem trochu nespravedlivý. Naše nevýhoda je v tom, že Hodonín nemá svůj kroj. My máme podlužácký kroj. Je to na lidech. Je to na nás.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…