Starosta z TOP 09 v podezření: Kdo a čím přemluvil Kalouska k přijetí Pospíšila

03.05.2014 11:45

ROZHOVOR Jedenáct let starostou malé obce na Klatovsku na pomezí Chodska a Šumavy je David Josef Klima, ve své straně - TOP 09 (a nejen tam), známý to „remcal a potížista", který si nebere servítek. V době, kdy ve straně dochází k pnutí mezi Starosty a „topkou“, kdy je v různých souvislostech zmiňováno jméno Jiřího Pospíšila coby kandidáta do Evropského parlamentu, jsme jej opět požádali o rozhovor.

Starosta z TOP 09 v podezření: Kdo a čím přemluvil Kalouska k přijetí Pospíšila
Foto: TOP 09
Popisek: David Josef Klíma

Od našeho posledního rozhovoru uteklo několik měsíců. Jak se dál vyvíjí Váš vztah k TOP 09 a Starostům?

Vztah je stále stejný. Ke Starostům jsem více méně loajální, jsem jeden z nich. K „topce", po přijetí kandidatury Jiřího Pospíšila, jsem trochu zrozpačitěl. Kdybych s ním a pány, kteří mají údajně následovat politiku, kterou jejich strana razila a reprezentovala, chtěl mít něco společného, šel bych rovnou do ODS, ne do TOP 09. Nicméně, ideály, které naše partaj hlásá, vnímám stále pozitivně a stojím za nimi.

Neuškodí „topce" kandidatura Jiřího Pospíšila?

Pokud jí neuškodí, pak jí v dlouhodobém horizontu nic nepřinese. Všimněte si zdrženlivosti ODS k odchodu mnoha lidí formátu Jiřího Pospíšila. Zdá se, že ODS tyto odchody vítá a nám naopak přijetí politických turistů přeje. Každý rozumný člověk to vnímá, naší reprezentaci na krajské i celostátní úrovni je to, zdá se, jedno. Důvody neznám, ale je mně to podezřelé. Slyšel jsem, že i Miroslav Kalousek byl prý na začátku proti. Je-li to tak, otázka zní, kdo a jakými argumenty dokázal tohoto politického lišáka přesvědčit.

Co říkáte na některé odstředivé tendence Starostů od TOP 09?

Jsou zcela logické. Naše strana byla účastna ve vládě, která přijala takové zákonné normy, které zejména malé a střední obce neúměrně administrativně zatěžují. Někteří moji straničtí kolegové se domnívali, že stačí malým obcím přidat na rozpočtovém určení daní a vše se pro nás vyřeší. To však měl být jen začátek cesty. Aby TOP 09 mohla být vnímána jako strana, které nejde jen o Prahu a velká krajská města, muselo by dojít právě zejména ke snížení byrokratické zátěže pro města a obce. Musely by skončit drakonické kontroly finančních úřadů, různých inspektorátů a pokutování nešťastných malých obcí za naprosto triviální chyby.

Chování České pošty, které lze označit za zločinné, nikdo nekorigoval a v mnoha malých obcí dochází k uzavírání pošt. Dochází ke katastrofální centralizaci státních úřadů a služeb pro občany. Takže RUD nebylo jen začátkem cesty, bylo také jejím koncem. A to je, zejména očima starosty malé obce, tak trochu špatně. Na straně druhé, „topka" si minimálně za úpravu RUD i spuštění majetkového vypořádání s církvemi zasluhuje dík mnoha starostů. Máme na více investic a odblokují se pozemky v intravilánech obcí. Za to si jako strana zasloužíme, když ne dík, tak alespoň respekt. Kdyby pro nic, tak pro odvahu to udělat. Na straně druhé, ruku na srdce. Mnozí moji starostenští kolegové se již vidí v Parlamentu. Politika celostátní není to samé, co politika komunální, a odlišný je také přístup voličů k těmto volbám. Snad páni kolegové nebudou svými výsledky v krajským a parlamentních volbách příliš zklamáni.

Můžete si trochu „zaprognostikovat", jak by mohly dopadnout letošní volby do Evropského parlamentu? Nezískají většinu ti, kteří budou chtít obrazně řečeno „Brusel rozbíjet zevnitř"?

Těžko říci. Sám se řadím mezi mírné euroskeptiky, ale i mně je jasné, zejména s ohledem na krizi na Ukrajině, jak je důležité, aby Evropa byla jednotná a silná. Nemluvím zde nyní o bruselské byrokracii, to je jiná kapitola a měla by se řešit jinak než vnitřním rozkladem eurozóny. Kdo dostane mandát „do Bruselu", uvidíme, ale myslím, že na české Švejky jsou tam připraveni. Bohu díky.

…a co říkáte na posilování ANO a ztrátách ČSSD? Není to už ukázka komunálních voleb, kdy ve velkých městech zavládne „standarta Andreje Babiše"?

Ztráty ČSSD se daly předpokládat a budou pokračovat. ANO je nová tvář, zatím toho moc nepředvedlo, takže ani nepokazilo. Nechme se překvapit. Novou štiku naše scéna potřebovala, potřebovala se probudit levice i pravice. Nemyslím si, že ANO je dlouhodobý projekt, nicméně posměšků typu „Anofert" jsem dalek. I těm, kdo je trousí, zatím nezdobí tváře úsměv. Ovšem to, že je pan Babiš ministrem financí, považuji za skandální, s ohledem na jeho zájmy, pokud jde kupříkladu o dotace na zemědělství. Naopak, musím přiznat, jeho postoj k OKD se mi líbí. Komunální volby budou něco zcela jiného, i když pravda, ve velkých městech se také volí spíše strany než tváře. Nicméně, stejně si myslím, že v komunálních volbách všeobecně ANO propadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…