Starostka Prahy 12: Bilance našeho hospodaření nezavdává žádný důvod k výhradám

11.05.2016 12:47

Ačkoliv se komunální volby uskuteční za více než dva roky, volební období Daniely Rázkové se chýlí ke konci. S historicky první lidoveckou starostkou v Praze a současně první ženskou představitelkou radnice na Praze 12 jsme se ohlédli nejen za uplynulými dvěma roky, ale prozradila nám i své priority do doby, než své křeslo starostky přenechá zástupci hnutí ANO.

Starostka Prahy 12: Bilance našeho hospodaření nezavdává žádný důvod k výhradám
Foto: archiv starostky
Popisek: PhDr. Daniela Rázková (KDU-ČSL)

Jste historicky první starostkou Prahy 12. Navíc se po volbách zásadně přepsala politická mapa na Praze 12. Přinesla tato změna nějakou pozitivní změnu? V čem konkrétně?

Doplňuji, že jsem také první starostkou z KDU-ČSL ve velké Praze. Byla jsem zvolena za uskupení Změna pro Prahu 12. Ano, je to skutečná změna pro Prahu 12 a veskrze pozitivní. Jsou pryč ti, kteří prodávali mateřské školy a neřešili zajištění občanské vybavenosti. Rozhodovali bez komunikace s veřejností. Pustili jsme se s koaličními partnery do projektu otevřená radnice a hlavně do věcí, které se neustále odkládaly, jako je například kanalizace na Točné, dokončení odkanalizování Komořan nebo příprava na stavbu nových škol a školek.

Zahájili jsme kroky k sestěhování radnice ze sedmi míst pod jednu střechu. Lidé vědí, co se chystá, protože všechny investiční záměry jsou prezentovány v místním kině. Stejně tak další klíčové otázky, jako jsou napojení Prahy 12 na okruh, otázka hazardu, protože jsme městská část s nulovou tolerancí. Otevíráme také diskusi na téma energetických úspor pro domácnosti. Není bez zajímavosti, že došlo i ke snížení kriminality. Za vyšší objasněností případů je i aktivní zapojení občanů naší městské části.

Připomeňme také, že v polovině volebního období v rámci tzv. půleného mandátu starosty přenecháte křeslo starosty zástupci z hnutí ANO. Budete svůj úřad předávat s čistým štítem?

Věřím na dobré konce, takže jsem přesvědčena, že s čistým štítem. Udělám pro to maximum.

Dva roky utekly jako voda. Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojená nejste?

Od mého zvolení uběhlo zatím jen 15 měsíců. Koalici se daří prosazovat její program. Osobně mi udělalo radost ocenění Komunální politik roku 2015, které jsem získala v kategorii Sociální projekt roku za náš portál Pomoc na dvanáctce. V senátu jsem převzala krásnou cenu z křišťálu, je to červené „dobré srdce“ v dlani. Hodnocení toho, co se mi nepovedlo, přenechám jiným.

Jak jste řekla pro PL, za podstatné považujete to, kolik peněz půjde do vzdělávání, sociální oblasti a jaké perspektivy uvidí naše děti v tom mít samy děti. Domníváte se, že se vám daří tento cíl naplnit? Jak byste hodnotila dostupnost a naplněnost nejen MŠ, ale i ZŠ na Praze 12?

Daří. V základních školách na území Prahy 12 funguje od září 2015 již pět přípravných tříd, kterými jsme uspokojili také poptávku po umístění předškolních dětí. Plánujeme vybudování dalších škol a školek v Modřanech a Komořanech. Na základě školami zpracovaných projektových žádostí bylo mezi školy rozděleno 700 tisíc korun. Peníze školy použijí na další vzdělávání pedagogů. Radnice podpořila také vzdělávání v programu Montessori stejně jako možnost dofinancovat část úvazku školního psychologa nebo zřízení funkčního Wi-Fi připojení. Každé mateřské škole poskytla radnice na zkvalitnění výuky 13 tisíc korun.

V základních a mateřských školách se během prázdnin již tradičně opravovalo. Šlo o systém kombinovaného způsobu oprav v přibližném objemu 17 milionů korun. V MŠ Pohádka se například opravila část pláště budovy, v MŠ Tyršovka, objektu Karasova, došlo k opravě přístupových můstků a venkovního osvětlení, v MŠ Zvoneček byly zrekonstruovány dvě dětské umývárny, stejně tak v MŠ Pastelka, v ZŠ prof. Švejcara otopná soustava a v ZŠ T. G. Masaryka školnický byt a učebna chemie.

Dále byly dokončeny projekty zlepšení energetické bilance objektů výměnou oken, zateplením fasád a střešních konstrukcí ZŠ a MŠ Na Beránku, ZŠ Rakovského, ZŠ prof. Švejcara a MŠ Oáza. Nad rámec schváleného rozpočtu městské části Praha 12 se v loňském roce podařilo realizovat za finanční podpory magistrátu opravu střešního pláště MŠ Dolinka včetně zateplení a výměny oken v ZŠ T. G. Masaryka, a to v celkovém objemu 3,6 milionu Kč. Zastupitelstvo Prahy 12 rozhodlo o přidělení dotací na poskytování sociálních služeb pro občany Prahy 12, a to v celkové výši 1 314 000 korun. Bylo tak podpořeno široké spektrum sociálních služeb, které pomáhají různým cílovým skupinám – například dětem a mládeži, rodinám, lidem se zdravotními hendikepy, seniorům.

Ačkoliv jsou v tomto směru vaše možnosti omezené, jak se ze své pozice snažíte zasadit o to, aby zakládání rodin alespoň na Praze 12 bylo pro mladé perspektivní?

Prostřednictvím zpracovávané žádosti o evropské fondy plánujeme vybudovat 21 startovacích bytů v Modřanské 4, kterou se nám letos podařilo získat od magistrátu do správy městské části. Pro mladé rodiny vytváříme v naší části Prahy příjemné a bezpečné místo pro život, což může mladé lidi přitáhnout.

Kde obecně vidíte příčinu v tom, proč se rodí méně dětí, a jak ukazují demografické statistiky, Česko od stárnutí populace zachraňují vlastně jen přistěhovalci?

V naší městské části to nepociťuji.

Přípravy budoucí výstavby nové budovy radnice Prahy 12, ve které by sídlila všechna pracoviště úřadu, v současnosti dislokovaná na sedmi různých místech, čelí kritice některých opozičních zastupitelů. ,,Je velká škoda, že se v naší městské části nenašla ochota přizvat k přípravě projektu i opozici, ač to zde v minulosti u velkých projektů bývalo zvykem. Současná koalice se přiklonila k možnosti zadání celého řízení formou soutěžního dialogu. Máme velké pochybnosti o tom, že se do této formy výběrového řízení přihlásí dostatečný počet firem a že dostaneme skutečně co nejlepší nabídku vzhledem k potřebám a možnostem naší městské části,“ říká Petr Šula z klubu zastupitelů TOP 09. Můžete tuto kritiku nějak vyvrátit? A v jaké fázi se vlastně aktuálně projekt nachází?

Projekt Nové radnice je ve fázi přípravy na soutěžní dialog. Všechny materiály jsou zveřejňovány na oficiálním webu v rubrice Nová radnice transparentně. Všechny zastupitelské kluby se mohou účastnit jednání, jež svolává místostarosta pro finance, který to má v kompetenci. Vámi citovaná kritika je neoprávněná.

V minulosti jste jako opoziční zastupitelka měla výhrady k hospodaření radnice. Kritika na hospodaření radnice se ale nyní snáší i na vaši hlavu. Můžete ji nějak vyvrátit?

Neříkáte nic konkrétního, takže není jasné, co máte na mysli. S opoziční kritikou se potýká každá vláda na radnici. Naše bilance hospodaření je velmi příznivá a nezavdává žádný konkrétní důvod k výhradám.

Jak to vypadá s vaším záměrem vybudovat na Praze 12 domov pro seniory?

Tento záměr zajišťují kolegové, kteří mají v gesci sociální věci a investice. Zadali jsme výběrové řízení na poradce pro výstavbu domova pro seniory.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…