Starostka Ratíškovic: Senát je určitým stabilizujícím prvkem naší politiky

02.10.2016 7:59

Anna Hubáčková (KDU-ČSL) si rozhodně neklade malé cíle. Má bohaté zkušenosti z veřejné správy, od roku 2014 je vůbec první starostkou obce Ratíškovice a nyní by ráda usedla do lavice v Senátu. Neopomněli jsme ale ani aktuální téma uprchlické krize.

Starostka Ratíškovic: Senát je určitým stabilizujícím prvkem naší politiky
Foto: archiv Anny Hubáčkové
Popisek: Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Před dvěma lety jste se stala historicky první starostkou obce Ratíškovice a nyní míříte do Senátu. Čím chcete přesvědčit voliče? Jaké jsou vaše priority?

Mám za sebou 26 let práce ve veřejné správě, velmi úzce jsem přitom spolupracovala s obcemi. Znám dobře celý region Jihomoravského kraje a okres Hodonín obzvlášť, neboť jsem tam působila téměř deset let na referátu životního prostředí. Znám problémy tohoto regionu a věřím, že mnohé z nich dovedu řešit.

Mým cílem je snížit nezaměstnanost, zvýšit pracovní příležitosti, zkvalitnit péči o seniory, zlepšit dopravní síť a zavést technické obory do základních škol. Primárně se budu zabývat podporou mladých rodin a zajištěním bezpečného a kvalitního životního prostředí pro všechny.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěla ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Chci se ucházet o členství ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Současným senátorem za obvod Hodonín je socialista Zdeněk Škromach, který patří mezi výraznější tváře ČSSD. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měla nahradit právě vy?

Přicházím s jinými tématy než pan Zdeněk Škromach a doufám, že to voliči ocení.

Můžete pojmenovat konkrétní problémy obvodu, které může senátorka po zvolení ovlivnit?

V současné době jsou obce našeho regionu ohroženy záměrem těžby štěrkopísku v blízkosti vodního zdroje ve Bzenci. Tato těžba může zdroj pitné vody pro skoro 130 000 lidí znehodnotit. Proto budu navrhovat změnu vodního a horního zákona.

Dalším, velmi závažným problémem našeho regionu, je vodní a větrná eroze. Je nutné se zabývat změnou legislativy v oblasti životního prostředí a ochrany půdy.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Senát je určitým stabilizujícím prvkem naší politiky. Obměňuje se jednou za dva roky v jedné třetině volebních obvodů. Ostatní senátoři ve funkci zůstávají, pokračují v práci a jsou zárukou kontinuity, která je důležitá.

Ve společnosti převažuje negativní názor na přijímání uprchlíků. Z politických stran jsou to mimo jiné ale právě lidovci, kteří jako jedni z mála neříkají radikální NE přijetí jakýchkoliv uprchlíků. Do jaké míry se ztotožňujete s migrační politikou strany a jaký je tak váš osobní pohled na přijímání či naopak odmítání uprchlíků?

KDU-ČSL je v přístupu k otázce migrace aktivní, jasně formuluje svá stanoviska k tomuto tématu a s tím se s  KDU-ČSL ztotožňuji.

Prezident Miloš Zeman získává stále větší podporu široké veřejnosti za svůj postoj k uprchlické krizi a hájení národních zájmů. Jak byste hodnotila vystupování prezidenta vy sama?

K tématu uprchlické krize se ztotožňuji s postojem KDU-ČSL.

Jaký vliv bude mít migrační krize na výsledek voleb? Neobáváte se vzestupu extremistických stran?

Migrační krize je celostátním tématem a pravděpodobně může mít dopad na vzestup extremistických stran z hlediska celostátní politiky. Dopad na výsledky krajských a senátních voleb nebude tak významný.

Máte za závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Senát dělají voliči, proto je třeba jít volit! Přijďte k volbám a pomozte mi chránit a rozvíjet naše území, aby se zde dobře žilo nejenom nám, ale i budoucím generacím!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…