Starostka Zličína: Zápach z výrobny granulí budeme řešit soudní cestou

12.06.2016 13:32

Letos se do jediné ZŠ ve Zličíně přihlásilo přes 70 dětí. Přijmout jich bylo ale možné pouze 22, a jediný způsob proto bylo v konečné fázi losování. Navíc by se měl počet dětí i nadále zvyšovat. Jak na to hodlá vedení města reagovat? Nejen o tom jsme si povídali s Martou Koropeckou (BPP). Okomentovala také záměr developera vybudovat v sousedství jediného parku v obci Pietní park pro zvířata z domácích chovů. A prozradila nám, jak bude chtít zabránit zápachu, který ztrpčuje obyvatelům Zličína život.

Starostka Zličína: Zápach z výrobny granulí budeme řešit soudní cestou
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Zličína Marta Koropecká (BPP)

V uplynulých letech jste výrazně investovali do školství, přesto jsou kapacity nedostatečné. Letos sice ve Zličíně vznikne nová ZŠ, bude ale stačit pro všechny školáky, kteří mají na umístění nárok?

Tuto informaci je třeba upřesnit. V letošním roce hlavní město Praha teprve schválilo záměr výstavby nové ZŠ ve Zličíně a v současné době probíhají práce spojené s úpravami stavebního povolení a výběrem dodavatele stavby. Vlastní výstavba by měla započít v roce 2017, a pokud bude situace ideální a nevyskytnou se žádné komplikace, měla by škola být otevřena v roce 2018. Ještě přinejmenším v příštím roce se nevyhneme řešení obdobných situací, jako tomu bylo v letošním roce, kdy se do školy přihlásilo přes 70 dětí a přijmout jich bylo možné pouze 22, jediný způsob proto byl v konečné fázi losování. Takový postup při přijímání dětí do školy považujeme za nepříjemný a nedůstojný jak pro rodiče, tak pro městskou část.

Jsme přesvědčeni, že v první fázi po otevření nové ZŠ bude stačit pro všechny školáky. Máme však zpracovanou demografickou studii až do roku 2040, ze které vyplývá, že počet dětí bude neustále narůstat, a o tom, že by měla postačovat pouze tato jedna základní škola, již tak přesvědčeni nejsme.

A co kapacity v MŠ? Sněmovna přehlasovala prezidentovo veto školského zákona, podle kterého budou muset mít od roku 2020 nárok na umístění v MŠ i dvouleté děti. Je to podle vás ve Zličíně reálné?

S kapacitami ve školce je situace podstatně radostnější. V letošním roce se nám podařilo z vlastních finančních prostředků, dotací z MHMP a sponzorského daru od developera zahájit výstavbu nové mateřské školy, jejíž dokončení se předpokládá v měsíci říjnu 2016.  Školka bude čtyřtřídní pro 112 dětí. Takovou jednu školku již máme a doufáme, že se nám podaří, když ne všechny, tak alespoň velkou většinu dětí do školky umístit. Pokud se postaví nová ZŠ, předpokládáme, že současné prostory pětitřídní základní školy, která byla vytvořena z části mateřské školy, se navrátí po rekonstrukci zpět svému účelu. A právě tyto prostory bychom rádi využili pro děti dvouleté.

Domníváte se, že je pro děti či mladistvé na území obce i dostatek možností pro sportovní či volnočasové aktivity?

Na území obce celoročně s dětmi velmi dobře pracuje Jednotka dobrovolných hasičů, část dětí nachází své uplatnění v řadách mladých fotbalistů fotbalového klubu FC Zličín. Pro nejmenší vyvíjí velké aktivity Mateřské centrum Studánka. Zapomenout nesmíme ani na Divadlo Zličín, které je úspěšné nejen doma, ale i na mezinárodním poli. Jednorázové sportovní a naučné akce ve formě závodů či zábavných odpolední pro děti a mládež pořádají např. cyklistický klub Calabrone nebo Myslivecký spolek Zličín. MČ se snaží všechny tyto aktivity podporovat dotacemi, i když má v tomto směru jako malá městská část značně omezené finanční prostředky.

Jak již bylo naznačeno výše, Zličín je velmi dynamicky se rozvíjející městská část. Co k tomu podle vás přispívá?

To je pro mne velmi jednoduchá otázka. Já totiž považuji Zličín za nejhezčí městskou část a plně chápu, proč zde chtějí lidé bydlet. Je to zřejmě způsobené i tím, že jde o okrajovou městskou část, která si zachovává svůj osobitý ráz, a přitom je součástí hlavního města Prahy. Do středu města se dostanete metrem za dvacet minut a ten, kdo nechce cestovat, nalezne všechno potřebné v nákupních centrech v nejbližším okolí.

Jste vy sama zastánkyní další výstavby na území obce? Není třeba myslet také na zachování zeleně či ploch pro budování potřebné občanské vybavenosti, jako jsou například již zmíněné školy a školky?

Současný územní plán i připravovaný metropolitní plán stále počítají s plochami pro další výstavbu. Nemáme proti tomu žádné námitky a jsme rádi, když se k nám budou stěhovat noví občané, pokud bude tato výstavba doprovázena potřebnou občanskou vybaveností. Je třeba říci, že pozemky pro tyto stavby jsou v plánech vyznačeny.

Pokud se týká zachování zeleně, jde jednoznačně o naši prioritu. Snažíme se zachovat každý metr zeleně, každý strom či keř. Nepovolujeme žádné zásahy do zelených ploch, které jsou ve vlastnictví městské části, a o potřebnosti zachování zeleně se snažíme přesvědčit i soukromé vlastníky.

Máme bohužel jediný prostor, kde jsme umístili park, jiné takové plochy dostupné veřejnosti městská část nemá. Do zřízení parku jsme věnovali již značnou část finančních prostředků a jsme na něj patřičně pyšní. O to víc nás potom mrzí, že musíme již několik let bojovat se zcela nesmyslným záměrem, kdy chce developer v těsném sousedství tohoto parku, přímo uprostřed bytové zástavby v centru obce vybudovat tzv. Pietní park pro zvířata z domácích chovů, fakticky spalovnu pro uhynulá zvířata, kde předpokládá výstavbu tří spalovacích pecí, 25 m vysokého komína, 1 400 hrobových míst pro pohřbívání uren, to vše navíc ve vodárenském pásmu, z jehož jednoho zdroje je v současné době zásobována část sídliště a druhý je připravován jako zdroj zásobování pro krizové situace. Všichni, s kým o této záležitosti hovoříme, nám říkají „ to je přece absolutní nesmysl, to se v žádném případě nesmí dopustit“, na druhé straně dotčené orgány státní správy udělují řadu povolení, která umožňují pokračovat v přípravě tohoto záměru, ačkoliv by jeho konec měl být jednoznačně vyřčen již v průběhu procesu EIA.

Dost těžko pak můžeme naše občany, kteří v tomto prostředí žijí a jsou si vědomi, že realizace tohoto záměru by znamenala zničení nejen samotného parku, ale celého životního prostředí v městské části, přesvědčovat, že všichni ti, kteří halasně mluví o prevenci škodlivin v ovzduší, zlepšování klimatického prostředí apod., to myslí opravdu vážně.  Nejen v naší městské části, v celé republice a lze říci na celém světě, se snažíme, aby naše planeta byla příjemným prostředím pro život lidí, avšak takovéto záměry jdou přímo proti těmto snahám a není zatím nikdo, kdo by zásadně řekl „dost!“

Zmínili jsme občanskou vybavenost. I vy jste si pro PL posteskla, že novou výstavbu nedoprovází tolik potřebná občanská vybavenost, kterou potom občané vyžadují po vedení městské části. „Pokud se někdo domnívá, že se městská část dohodne s developerem sama, pak je to, především u malých městských částí, většinou čirá naivita. I v případě, že developer je ochoten přispět na realizaci občanské vybavenosti, jde většinou o částku, která ani zdaleka nepokrývá potřebné náklady.“ Skutečně jsou vaše možnosti natolik omezené?

Bohužel ano. Pozemky pro stavby občanské vybavenosti jsou v těchto plánech vyznačeny. K samotné realizaci však nedochází. Developeři nejsou žádným právním předpisem nuceni se těmito otázkami zabývat. Výjimečně někteří developeři, v našem případě to byl zatím jen Central Group, a.s., poskytnou městské části sponzorský dar, na vynucení finanční spoluúčasti však nemáme žádné páky. V některých případech mají developeři dokonce dojem, že jsou městskou částí vydíráni a že jde ze strany MČ o činnost v rozporu se zákonem.

Nabízí se také otázka, jak hodnotíte nové stavební předpisy, které by měly být účinné od srpna? 

Na tuto otázku bych ráda odpovídala až v době, kdy budeme mít nějaké zkušenosti z uplatňování nových stavebních předpisů. V průběhu jejich přípravy jsme je připomínkovali a uvidíme, jak se uplatní v praxi.

Zejména starostové malých městských částí kritizují vedení metropole také za přístup ke schvalování nového územního plánu Prahy. Souhlasíte? A můžete být konkrétnější?

V současné době probíhají intenzivní práce na přípravách metropolitního plánu. Městská část se účastní konzultací a uplatňuje svoje připomínky. Tento proces ještě není dokončen, a tak jsme stále přesvědčeni, že všechny naše připomínky budou akceptovány.

Neskutečný zápach z kanalizace a blízkých továren stěžuje život obyvatelům Zličína. Vy sama proto vyzýváte místní obyvatele ke zvýšení četnosti stížností na zápach. Věříte, že dojde v nejbližší době ke změně? A není možnost řešit problém nějak právně?

Nejvíce obtěžujícím a občany nejvíce kritizovaným je zápach pocházející od společnosti VAFO Praha s.r.o., která se zabývá výrobou granulí pro domácí zvířata. Tato společnost v nejbližším okolí Zličína působí již historicky, nicméně v současné době svou výrobu neustále rozšiřuje jak prostorově, tak i časově. V ekonomických kruzích je hodnocena jako velmi progresivní společnost, od produkovaného zápachu si občané de facto ani neodpočinou. Závěry kontrol, které čas od času na základě stížností proběhnou, jsou zpravidla stejné: společnost své povinnosti dodržuje, nad rámec svých povinností instalovala finančně velmi náročné zařízení na zmírnění či omezení pachu, jejichž účinnost je deklarována jako velmi vysoká (v poslední době 94 %, přičemž zápach je stále intenzivnější). Reakce samotné firmy je taková, že situace je stejná, jako když v nájemním domě někdo vaří koprovou nebo vepřovou, někomu to voní, jinému zapáchá. Vzhledem k marné snaze po účinnější nápravě v letošním roce městská část zahájila spolupráci s právním zástupcem a odborníkem na ovzduší a hodlá řešit záležitost soudní cestou.

Druhým velmi obtěžujícím druhem zápachu je zápach z kanalizace, kdy mimopražská oblast je na základě smluvní dohody provozovatelů tlakovou kanalizací napojena na kanalizaci pražskou. Dlouhodobě se hledalo a hledá technické řešení omezení či zamezení zápachu, bohužel bezvýsledně. V současné době požádala MČ Praha-Zličín společnost PVK o krajní řešení v tom smyslu, aby společnost PVK Praha odpadní vody, které způsobují pachové znečištění v blízkosti ulice Na Radosti na základě stížností našich občanů a požadavku zastupitelstva městské části přestala přijímat.

Třetím je zápach z kompostárny provozované společností ATEA Praha, s.r.o. Jde o jakési historické dědictví z dob jednotných zemědělských družstev v Chrášťanech. Kompostárna zpracovává biologický odpad, jako je např. zelenina a ovoce z blízkých nákupních center a dalších potravinářských provozů. Intenzitu tohoto zápachu MČ rovněž sleduje a v případě potřeby bude vyvíjet další kroky k jejímu omezení.

Otázka na závěr. Na co nového se mohou těšit občané ve druhé polovině roku?

Ve druhé polovině roku, jak již bylo uvedeno, bude dokončena výstavba nové mateřské školky, dokončena výstavba nových šaten na hřišti, která byla v současné době rovněž zahájena. Realizovány budou i nové chodníky v místech, kde existovalo zvýšené nebezpečí pro chodce, především pro děti. Dokončena by měla být i rekonstrukce rozpracovaných komunikací v Sobíně a zahájena příprava rekonstrukce dalších. Instalovány budou nové fitness prvky v přírodním prostředí pro dospělé, vystavěn altán v Parku Na prameništi.

Abychom nezapomínali na němou tvář, bude v letošním roce vybudováno i hřiště pro psy.

A samozřejmě proběhne řada akcí, které jsou již pořádány tradičně – Zličínský jarmark, zájezdy seniorů, akce pro děti a mládež apod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…