Stát se o handicapované roky nestaral, naznačil poslanec hnutí ANO Patrik Nacher

12.12.2018 14:22

ROZHOVOR „Ti lidé, kteří pobírali příspěvek, neměli žádnou šanci péči zafinancovat. Jestli se na něčem shoduje drtivá většina politických subjektů, tak je to na tom, že domácí péče by měla být upřednostňována před ústavní péčí. Kdyby se příspěvek na péči nevalorizoval, tak by to byl samozřejmě problém, zejména u třetího a čtvrtého stupně, kde se jedná o 24 hodinovou péči,“ řekl nám poslanec Patrik Nacher.

Stát se o handicapované roky nestaral, naznačil poslanec hnutí ANO Patrik Nacher
Foto: JK
Popisek: Patrik Nacher

Ve Sněmovně bylo schváleno navýšení příspěvku na péči o zdravotně postižené ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. Jak se k tomu stavíte Vy osobně? Máte nějaké osobní zkušenosti s lidmi, kteří se o tělesně postižené starají? 
 
V rámci tohoto tématu se pohybuji v roli člověka, který roky pomáhá lidem s handicapem v rámci struktury Národní rady osob se zdravotním postižením u Václava Krásy a teď poslední rok i jako poslanec. Když jsem dělal pro Národní radu osob se zdravotním postižením, tak jsme od začátku, tedy od roku 2007, od kdy se dávka vyplácí, upozorňovali na to, že je potřeba po třech letech částku valorizovat. Úměrně tomu, jak se zvyšují náklady, náklady asistentů a celé té péče. Ale téměř deset let jsme marně volali do zdi a k prvnímu zvýšení došlo až v roce 2016.
 
K jakému navýšení po těch deseti letech došlo?  
 
V roce 2007 byl příspěvek u čtvrtého stupně 12 000 a ve třetím 8 000, který se v roce 2016 zvedl o deset procent na 13 200, respektive 8 800. Teď po dvou letech je zvýšení skokové o šest tisíc na 19 200. Ve třetím stupni závislosti se jedná o zvýšení o 4 tisíce, z 8 800 na 12 800.
 
 
Zvýšení v roce 2016 nebylo dostačující, příspěvek se zvedl pouze o 1200. Měli lidé pečující o postižené šanci s touto částkou vyjít? 
 
Když porovnáte, jak se zvyšuje minimální mzda nebo další jiné částky, tak tady se od roku 2007 do roku 2016 nedělo vůbec nic. Ti lidé,kteří pobírali příspěvek, neměli žádnou šanci péči zafinancovat. Jestli se na něčem shoduje drtivá většina politických subjektů, tak je to na tom, že domácí péče by měla být upřednostňována před ústavní péčí. Kdyby se příspěvek na péči nevalorizoval, tak by to byl samozřejmě problém, zejména u třetího a čtvrtého stupně, kde se jedná o 24 hodinovou péči. 
 

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
 
Patříte k poslancům, kteří podporují zvýšení příspěvků na péči o tělesně postižené. Ví se, odkud se peníze vezmou? 
 
Dívám se na to z úhlu pohledu člověka, který se pohyboval mezi lidmi se zdravotním postižením. Zrovna tento příspěvek byl předmětem mnoha demonstrací a upozorňování politiků napříč celým politických spektrem a výsledek za tu celou dobu byla pouze jedna zmíněná valorizace o deset procent. Proto jsem rád, že teď, když jsem v roli poslance, se příspěvek zvýšil. Není ani tak podstatné, kdo načetl konkrétní pozměňovací návrh zákona. Tím se pak vždycky všichni chlubí, když se zvyšuje nějaká dávka, tak se všichni předhání, kdo to zvýší o víc. Podporoval jsem to a přesvědčoval ty, kteří měli jiný názor. Zároveň ale ctím rozpočtovou odpovědnost. Pro mě jako pro poslance nebylo podstatné, kdo bude nositelem návrhu. Podstatné je to, že ministryně financí slíbila, že napříč jednotlivými resorty najde zdroje. Zvýšení samozřejmě podporuji, protože lidi, kteří pečují o lidé s handicapem si to zaslouží, ale potřebuji vědět, že ministerstvo financí prostředky má, že to není jenom výkřik do tmy.
 
 
Jednalo se o zvýšení i dříve? 
 
Současná opozice, tedy bývalá koalice, měla nyní ještě velkorysejší pozměňovací návrhy. Pamatuji si, když jsme s Národní radou a Václavem Krásou cestovali, demonstrovali a upozorňovali vlády, které byly složené z pravicových subjektů, které tenkrát nezvýšily příspěvek ani o korunu, tak ty teď navrhovaly velkorysé věci, protože jsou v opozici a nemají velkou zodpovědnost. Oni dokonce příspěvek v prvním stupni snížili ze 2000 na 800 korun. Krásně jsem viděl, že stejný subjekt i stejní politici v momentě, kdy to mohli ovlivnit, tak ho nezvýšili a najednou, když jsou v opozici, tak tam lítají cifry, že by se jeden divil. Například Miroslav Kalousek byl 4 roky ministrem financí a příspěvek nezvýšil ani o korunu.  
 
Je v plánu i další zvyšování? Nebo se dočkáme toho, že se zase několik let nebude nic měnit? 
 
Podpořili jsme usnesení poslankyně Pekarové z TOP09, aby vláda připravila koncepční řešení. Měl by zde být nějaký automat pravidelné valorizace příspěvku na péči, podobného charakteru jako se hledá automat u zvyšování platů politiků. Jednak kvůli tomu, aby politici tento příspěvek nezvyšovali pouze před volbami, ale také proto, aby ti lidé věděli dopředu, jak se to bude vyvíjet, bez ohledu na to, kdo vládne.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…