Středočeský kraj nabídl jako jediný konkrétní pomoc obětem H-systému, říká hejtmanka Jermanová Pokorná

15.08.2018 16:11

ROZHOVOR „Středočeský kraj pomůže stavebnímu bytovému družstvu Svatopluk formou individuální investiční účelové dotace, která by měla činit půl až jeden milion korun, a která bude účelově vázána na soudní poplatky, úhrady posudků a právní pomoc. Tato finanční pomoc by byla čerpána vždy jednou měsíčně po kontrole dokumentů předložených příjemcem," plánuje hejtmanka, jak lidem pomoci.

Středočeský kraj nabídl jako jediný konkrétní pomoc obětem H-systému, říká hejtmanka Jermanová Pokorná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Po vynesení rozsudku o vystěhování obyvatel domů H-Systému se politici předháněli jak postiženým pomohou. Dnes od toho pomalu couvají a říkají, že by se muselo pomoci všem, kteří byli podvedeni například bankami. Vy svůj názor neměníte a chcete obyvatelům pomoci i dnes?
 
Nemáme právo dívat se na celou záležitost z hlediska správnosti rozhodnutí soudu, ale posuzujeme tuto skutečnost z hlediska lidského. Celá kauza se táhne neuvěřitelných 20 let. Uvědomte si, že ti lidé jsou tedy o 20 let starší a mnoho z nich už není v produktivním věku. Ze svých domovů by se podle rozhodnutí soudu mělo okamžitě vystěhovat 65 rodin. Podle našich informací má stavební bytové družstvo Svatopluk celkem 550 členů, z nich jsou z 30 procent občané v důchodovém a dalších 25 procent žije v neúplných rodinách či rodinách s dětmi. Hned po vynesení rozsudku jsem pozvala zástupce stavebního bytového družstva Svatopluk na informační schůzku. Ta se uskutečnila začátkem srpna, a předseda bytového družstva Ivan Král na ní informoval vedení krajského úřadu a krajské právníky o všech důležitých potřebách v rámci kauzy H-System. Ukázalo se, že by měla být prioritně řešena podpora družstva v rovině právní ochrany.
 

Anketa

Je rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně podvedených klientů firmy H-System správné?

16%
84%
hlasovalo: 8140 lidí
 
Každý z majitelů postižených domů věnoval na dostavbu nemalé peníze, a to v dobré víře, že se vše vyřeší, což jim slíbil bývalý správce konkursní podstaty. Politici nemají u občanů příliš dobré renomé, jak jim tedy pomůžete?
 
Středočeský kraj pomůže stavebnímu bytovému družstvu Svatopluk formou individuální investiční účelové dotace, která by měla činit půl až jeden milion korun, a která bude účelově vázána na soudní poplatky, úhrady posudků a právní pomoc. Tato finanční pomoc by byla čerpána vždy jednou měsíčně po kontrole dokumentů předložených příjemcem. Na tomto konkrétním návrhu pomoci se shodli zástupci krajských politických klubů na schůzce dne 14. srpna. Materiál v tomto duchu tak předložíme na jednání krajského Zastupitelstva již 27. srpna. Věřím, že bude schválen zastupiteli napříč politickým spektrem.
 
Velmi mě překvapilo vyjádření zástupce družstva Svatopluk pana Ivana Krále, že je to jediná konkrétní pomoc, která jim byla nabídnuta za celých 20 let.
 
 
 
Velký problém je v tom, že se liší představy nájemníků domů a současného správce konkursní podstaty, kolik by měli doplatit, aby byly domy konečně na ně přepsány. Proč se více nemluví o tom, jak si obě dvě strany představují kompromis?
 
Jsem velmi ráda, že jsme pro námi předložené řešení získali podporu krajských politických klubů. My však nemůžeme vstupovat do soudních sporů, nebo jednání mezi zúčastněnými stranami. Poprosila jsem proto pana poslance Martina Kupku za ODS, aby se z pozice svého poslaneckého mandátu pokusil jednat s věřitelským výborem tak, aby byli všichni klienti v rovnoprávném a spravedlivém postavení. Tuto prosbu rozšířím i na ostatní poslance za Středočeský kraj.
 
Jak reálné je podle vás hledat pro postižené z domů H-systému náhradní ubytování?
 
Pevně věřím, že se vše podaří vyřešit tak, aby k žádnému stěhování nedošlo.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…