Supéér! Pryč od unijních nafoukanců. Raduje se lídr Soukromníků v Plzni Jindra

01.07.2016 19:17

ROZHOVOR Po dohodě se Slovenskem, Polskem a Maďarskem bychom měli vyhlásit referendum o setrvání v Unii. Malé ekonomice, jako je naše, škodí. Jestli vzroste vliv Německa, bude chtít Francie také utéct. Brusel musí projít reformou, jinak skončí. Říká pro PL šéf čtyřkoalice pro krajské volby na Plzeňsku Jiří Jindra.

Supéér! Pryč od unijních nafoukanců. Raduje se lídr Soukromníků v Plzni Jindra
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jiří Jindra (SsČR) - koaliční lídr do krajských voleb v Plzeňském kraji

Politická čtyřkoalice na centrální úrovni z přelomu minulého a tohoto století nevyvolávala zrovna nadšení. Co jste to uzavřeli za čtyřspolek pro krajské volby v Plzeňském kraji?

Nechtěli jsme tříštit sílu pravice, a proto jsme utvořili, můžu říci na dnešní dobu unikát  – čtyřkoalici s názvem „Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků“. Je to čtyřkoalice složená z těchto subjektů: Hnutí Starostové a nezávislí, hnutí Občané patrioti, Strana svobodných občanů a Strana soukromníků České republiky.

Minulé volby v kraji vyhrála ODS v čele s bývalým členem Nečasovy vlády Jiřím Pospíšilem. K moci se nedostala. Vládne levice. Co pokazil hejtman Šlajs, který nahradil dnešního ministra vnitra Chovance před více než dvěma lety?
 

Víte, pan hejtman Šlajs je podle mne jen náhražka za bývalého hejtmana pana Chovance. Myslím, že svou práci dělá dobře. Hezky rozdává medaile, hezky potřásá rukama, hezky zahajuje různé akce a do nějakých vlastních názorových akcí se raději nepouští. A když ano, tak toho brzy nechá – například jeho názor na železnici… Ale nutno dodat, že i přesto, že to je socialista, nezadlužil náš kraj.



Plzeň byla loni Evropským městem kultury. Je to město na první pohled bez problémů. Prosperující fotbalový mistr Synot ligy Viktorka, pivovar… Jaká je podle vás největší současná potíž Plzně?

Viktorka – mistři, to je super! Pivovar, abych řekl pravdu, už ani nevím, čí je. Jestli Američanů, Jihoafričanů, vím jen jistě, že není města Plzně. Plzeňské pivovary, stejně jako Budvar, měly zůstat ve vlastnictví státu. Ale to už je povídání na román a ne jen o pivovaru… A ta slabina? Máme ekonomicky prosperující krajské město, se spoustou pracovních příležitostí, nabité kulturními akcemi, se slušnou infrastrukturou, sociálním zázemím, ale tak trochu na úkor ostatních okresů a čím dál k hranicím, tím hůř. I když v současné době dostat se v Plzni z Bolevce na Bory, to je horor. Plzni chybí třetí, ale ten nejdůležitější úsek západního obchvatu. A také vedení města chybí vize co dál. Doba velkých projektů zřejmě skončila, ale chybí nám třeba aquapark, chátrá kulturní dům Peklo, čtvrtý rok se řeší výstavba na Světovaru, kde původně mělo být centrum pro Evropské město kultury. Politici slibovali výstavbu tržnice …

Co očekáváte od kandidatury pana Ebermanna, vynikajícího hokejisty a mistra světa z Vídně v roce 1977?

Určitě přitáhne koalici hodně hlasů, neboť není jen známý hokejista, ale i úspěšný starosta ve Vochově.
 
Je Krajský úřad Plzeňského kraje přebyrokratizován? Pokud ano, jak byste řešil snížení počtu úředníků?

A vy znáte nějaký úřad, který by nebyl přebyrokratizovaný? Úřady si žijí svojí vlastní agendou a jen stěží řeší své hlavní poslání. To však není vina úředníků, ale managementu. Ten zatěžuje zaměstnance zbytečnými výkazy, hlášeními, zprávami, všechno se dělá dvakrát – jednou do počítače a jednou na papír…

V jakém stavu je krajská dopravní infrastruktura?

V příšerném. Vůbec se neinvestuje, jen se hasí problémy.
 
Plzeňský kraj má nezanedbatelnou část svého území ve stále ne příliš utěšeném stavu. Uvedu třeba Tachovsko. Proč se nedaří pozvednout tento kout ani čtvrt století po změně režimu? Napadá vás nějaké relativně rychlé řešení?

Tachovsko je velmi zvláštní. Zaprvé doplácí na svou vzdálenost od metropole a zadruhé zde neustále vyhrává levice. Je tu málo soukromých firmiček a živnostníků, je tu mizerná infrastruktura a malá dopravní obslužnost, a díky tomu tato oblast neláká ani velké investory.
 
Pojďme k větší politice. Co vás prvně napadlo, když jste se dozvěděl, že Britové opustili Evropskou unii?

Supéér! Konečně někdo poslal ty nafoukané a sebestředné unijní úředníky tam, kam patří. Držím Britům palce. Unie, tak jak funguje dnes, je špatně. Zvláště pro malé ekonomiky, jako jsme my. Zkuste si vzpomenout, co nám Unie přinesla užitečného  za posledních pět let.
 


Naši politici včetně prezidenta Miloše Zemana ještě ve středu před Brexitem „jeli na vlně“ a tvrdili, že Británie musí zůstat uvnitř Unie. Bojí se toho, že německý vliv po odchodu Británie z EU ještě vzroste?

Jestli vzroste vliv Německa, nejvíc bude křičet Francie a třeba bude chtít také utéct. Unie musí projít velikou reformou, anebo skončí.
 
Vyhlásil byste referendum o setrvání ČR v osmadvacítce, respektive již sedmadvacítce? Pokud ano, tak kdy?

Referendum bych vyhlásil, ale nejdřív bych se domluvil se Slovenskem, Maďarskem, Polskem, případně Rakouskem na úzké spolupráci. Stát jako my by sám neměl šanci.
 
Proč by měli lidé v Plzeňském kraji vaši čtyřkoalici volit?

Protože jsme nejlepší. Jednoznačně. Máme široký program a kvalitní osobnosti. A to nejen na začátku kandidátky, ale všude. A také vizi o budoucím vývoji kraje.
 
Jak dopadnete? Pokoříte pět procent?

Věřím, že hranici pěti procent pokoříme.


 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…