Svérázný umělec: Tatrman Okamura vyhořel jak papírový čert. Nikdo nedělá rukama, mládež se jen učí dojit stát

28.05.2014 6:40

JINÝMA OČIMA Střední třída chřadne a stát si tím koleduje o průšvih, varuje umělec František Segrado, který kdysi mezi prvními ve Vsetíně zapaloval svíčky při sametové revoluci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také vyjmenoval politiky, které by nerad viděl v Evropském parlamentu. Do povědomí veřejnosti vešel Segrado i vystupováním ve Státní opeře a spoluprací s Michalem Horáčkem a Petrem Hapkou.

Svérázný umělec: Tatrman Okamura vyhořel jak papírový čert. Nikdo nedělá rukama, mládež se jen učí dojit stát
Foto: Daniela Černá
Popisek: František Segrado

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Vláda vede diskuze o rozpočtu. Kam byste vy investoval peníze, kdybyste mohl rozhodovat?

Do vzdělání. Máme takovou spoustu škol, ale přitom frčí jen humanitní směry. Chybí nám učňovské školství. Když nám takto vzdělaní lidé budou chybět, tak je v lepším případě nahradí někdo z Čečny nebo Běloruska či Ukrajiny. Nebo si tu natáhneme islamisty, kteří doma trpí, ale přitom budou dělat vše proto, aby to u nás vypadalo stejně jako u nich. Musí se něco dělat s učňovským školstvím, aby bylo pro mládež atraktivní. Ze všech lidí nemohou být vysokoškoláci. Pořád existuje určité rozložení schopností a vrozeného potenciálu. Sova kanárka nevysedí. Za chvíli tu nebudou klempíři, stolaři, zahradníci nebo dobří kuchaři. Podporují se školy managementu a marketingu, ale jejich absolventi nemají uplatnění. Jsou to jen školy, které mají za cíl podojit stát. Od revoluce tu máme samé reformy školství a výsledek je žalostný. Vím, že velmi dobře se učí malí Vietnamci, protože nechtějí pracovat 22 hodin v obchodě jako jejich rodiče. Nic jiného než vzdělání nás neuživí.

Jaké je podle vás postavení naší republiky? Jsme na cestě k chudobě? 

Naše příjmy nejsou světové. Žádné „ejchuchu“ to není. Ani jedna vláda dosud nepodporovala vznik střední třídy. Státy, kde střední třída něco znamenala, jdou do kopru, například Amerika, kde mám řadu rodinných příslušníků a známých. Domnívali se, že budou mít klidné stáří, ale nebudou. Jestliže někdo nechává zajít na úbytě střední třídu, tak si koleduje o velký průšvih, protože ti „nej“ se přestěhují nebo zmizí do daňových rájů a ti nejchudší situaci nevytrhnou. Spotřebu točí spokojená střední třída. To by měl být cíl každého politika. Právě střední třída vytváří základnu pro vzdělávání dětí, chce jim zajistit peníze pro start do života tak, aby nastupující generace měla kde vyvádět mláďátka, protože má o to zájem. Střední třída má nárok na spokojený život, protože si ho zaslouží. Je to krev a sůl země. U nás se nechává uchřadnout.

Takže se vám nezdá, že by vláda měla tendenci něco změnit k lepšímu?

Je to na úrovni proklamací. Vím, co jsme při jakém obratu ve firmě pořídili před dvaceti lety a co řešíme teď při aktuálních cenách vstupů. Střední třída to odskáče za všechny. Řeknu vám takový bonmot: Daň je poplatkem, který platí střední vrstva proto, aby chudí nezabili bohaté.

Vím, že jste příznivec Svobodných, takže předpokládám, že jste jim dal hlas i ve volbách do Evropského parlamentu. Máte radost z úspěchu Petra Macha?

Jistě. Já bych je volil, i kdyby šlo jen o nějakou finanční podporu, protože si myslím, že mají srovnané priority. Mám radost. Po levicové lavině se situace nezdá už tak hrozná. Navíc v celé Evropě přeci jen existuje jakýsi cit. Nemám na mysli euroskepticismus, ale prosazování volného trhu a volného pohybu osob. Dirigismus jsme tu už měli a já jsem na to hodně citlivý. Když dáte svět úředníkům, tak to takhle dopadne.

Situace v Evropském parlamentu se ale zřejmě moc nemění…

Báječné je, že se tam nedostali takoví tatrmani jako je Falbr, Okamura nebo Radek John. Ti vyhořeli jako papíroví čerti. To je paráda. Divné je, že se dostal do parlamentu Ransdorf, protože se dobře ví, že tam podřimuje, i když je ze strany, která se ohání dělným lidem. Ale je pravda, že KSČM má ukázněné voliče. Nemyslím si, že by nad Evropou měli vládnout euroskeptici. Měla by existovat Strana zdravého rozumu. Ta by lidi mohla přitáhnout. Já už začínám být alergický na vyjádření, že něco je z Evropské unie. Evropská unie má kouzelníka, který umí vytahovat peníze jako králíky z klobouku? Nejsou peníze na podstatné a rozumné věci, ale staví se aquaparky, bobové dráhy pro turisty a cyklostezky, které vedou od nikud nikam.

František Segrado se narodil 8.1. 1955 ve Vsetíně. Textař, zpěvák, výtvarník a hráč na fujaru František Segrado hostoval i v Čechomoru, v roce 2002 nazpíval tři písničky na album Michala Horáčka a Jardy Svobody „Tak to chodí“. O dva roky později byl pozván i na další CD dvojice Hapka&Horáček „Strážce plamene“. Jako zpěvák účinkoval v televizních pořadech a ve Státní opeře v Praze, kde hrál a zazpíval po boku hvězd jako je Nina Divíšková, Vojtěch Dyk nebo Lucie Bílá. Podílel se na projektu Michala Horáčka Český kalendář ve Švandově divadle, který se připravoval 5 let a vzniklé dvojalbum s dvaatřiceti písněmi bylo vydáno na podzim 2013. V současné době působí ve Zlínském divadle ve hře „Největší z pierotů“ a pokračuje v turné po celé republice s pořadem Michala Horáčka s názvem „Mezi námi“. Současně začíná pracovat na svém sólovém albu, které by mělo vyjít na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …