Světu může být "horko", a to doslova. Teroristé s jadernými zbraněmi. Bývalý šéf armády a pedagog CEVRO institutu Jiří Šedivý varuje

06.10.2016 17:23

ROZHOVOR Po odstoupení Ruska z dohody o jaderném odzbrojování se bezpečnost ve světě může rapidně zhoršit, myslí si někdejší nejvyšší vojenský velitel Armády ČR a pedagog vysoké školy CEVRO Institut Jiří Šedivý. Dále uvádí, že také různé teroristické skupiny se potom mohou snáze dostat k různým jaderným technologiím v destabilizovaných zemích. „Je to rozhodně Putinův krok k tomu, aby posílil svoji pozici. Rusko totiž v konvenční výzbroji nedosahuje úrovně Severoatlantické aliance a chce tuto disproporci zřejmě vyrovnat svým větším jaderným arzenálem. Je to také ze strany Kremlu zcela jasná zpráva o tom, že se nevzdává svých světových velmocenských ambicí,“ dodává ještě známý bezpečnostní expert.

Světu může být "horko", a to doslova. Teroristé s jadernými zbraněmi. Bývalý šéf armády a pedagog CEVRO institutu Jiří Šedivý varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Podle zpráv většiny zpravodajských serverů USA odstoupily od jednání o příměří v Sýrii s Ruskem. Obě strany si sice definitivně nezavřely dveře k dalším možným schůzkám, nicméně může to znamenat další rozšíření syrského konfliktu a větší destabilizaci situace na Středním a Blízkém východě?

Rozpory mezi Spojenými státy a Ruskem jsou v Sýrii nyní opravdu dost hluboké. USA pak konec dialogu oficiálně oznámily a Rusko ho prakticky realizovalo. Že situace v Sýrii vedla až k přerušení jednání o příměří, se nelze divit i vzhledem k tomu, jak brutální letecké útoky podniká zejména Asadovo letectvo, ale i ruské síly. I válka má jakási svoje pravidla a řád mezi bojujícími stranami a tady se to dostalo už dost za hranu. Nicméně si myslím, že rozšiřovat by se ten konflikt dále už nemusel, spíše stále vzrůstá ta jeho brutalita.  

I Putinova opozice v zahraničí uznává, že Rusko je v diplomatických vztazích na Středním i Blízkém východě velmi úspěšné. V Sýrii se mu podařilo rozšířit počet svých vojenských základen, usmířilo se s Tureckem a má velmi dobré diplomatické i obchodní vztahy s Íránem, a dokonce i s Izraelem. Lze s tím souhlasit?

S tím lze určitě souhlasit, ruská diplomacie je na vzestupu. Přes všechny zápory a mínusy, které jinak nyní ve světě představuje, dovede velmi šikovně obhajovat své národní zájmy, o tom určitě není pochyb.

Domníváte se, že po prezidentských volbách v USA se tato příznivá situace pro Rusko může zcela změnit? Budou se Spojené státy například snažit rozšířit hospodářské sankce proti Rusku? 

To bude záležet na více faktorech. Především, kdo v těch volbách zvítězí. Donald Trump je nevyzpytatelný a může prosazovat silová řešení, ale může i preferovat dohodu s Putinem o rozdělení zájmů podle určitých pravidel, jak to nedávno naznačil. Hillary Clintonová bude zřejmě pokračovat ve své dřívější politice, a tedy lze předpokládat, že sankce vůči Rusku zůstanou minimálně na stejné úrovni. Pokud by však dále pokračovaly mocenské snahy a územní nároky Kremlu na úkor Ukrajiny, jistě by začala prosazovat další rozšíření různých omezení a sankcí.    

Rusové dopravili do Sýrie svůj účinný protiraketový systém SA-23, zatím ale prý není jasné, proti komu bude vlastně sloužit. Zda proti Asadově opozici, nebo dokonce proti možnému zásahu USA. Jaký na to zastáváte názor?

Proti Spojeným státům asi ne, jelikož ty tam nemají rozmístěné svoje raketové systémy. Mohlo by to tedy být buď proti Asadově opozici, nebo proti Turecku. S posledně jmenovanou zemí mají ale už Rusové uzavřené dohody a navíc se jedná o členskou zemi NATO, takže to nepřipadá moc v úvahu. Ten konflikt se sestřelením ruské stíhačky je už navíc delší dobu vyřešený. Spíše si myslím, že to je ze strany Putina hra, takové silné gesto, aby se náhodou některá z mocností nesnažila v Sýrii ohrozit ruské zájmy.

Rusové v odvetě za zrušená jednání v Sýrii pozastavili platnost dohody o jaderném odzbrojování z roku 2000. Putin to vysvětlil důvodem, že USA vyvíjejí proti Rusku nepřátelské akce. Zmíněnou dohodu kvitovaly s povděkem všechny demokratické vlády světa a považovaly ji za potvrzení definitivního ukončení studené války. Co to tedy může znamenat? Je to jen další silácké Putinovo gesto, anebo se znovu blížíme mílovými kroky ke studené válce číslo 2.

Je to rozhodně Putinův krok k tomu, aby posílil svoji pozici. Rusko totiž v konvenční výzbroji nedosahuje úrovně Severoatlantické aliance a chce tuto disproporci zřejmě vyrovnat svým větším jaderným arzenálem. Je to také ze strany Kremlu zcela jasná zpráva, že se nevzdává svých světových velmocenských ambicí.

Někteří zahraniční komentátoři také spekulují nyní o tom, že konec jaderného odzbrojování nahrává i různým nebezpečným teroristickým organizacím, jež prý mohou snadněji dosáhnout na jaderné zbraně. Může to být pravda? Zhorší se v globále světová bezpečnost?  

Dal bych jim za pravdu, světová bezpečnost se určitě zhorší a různé radikální skupiny se budou moci snáze dostat k technologiím na výrobu jaderných zbraní nebo ke zbraním samotným, a to především ve státech, které takovými prostředky disponují či je vyvíjejí a jejich vlády jsou v současné době destabilizované. Na to si světové mocnosti budou muset teď dávat daleko větší pozor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …