Svobodný vítěz Petr Mach: Vládne třída odtržených lidí, kteří už zapomněli, jak se žije normálně

27.05.2014 9:10

ROZHOVOR Ekonom a eurokritický vysokoškolský profesor Petr Mach dovedl Stranu svobodných občanů k jednomu z křesel v Evropském parlamentu. Svého mandátu je ochoten se vzdát. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz liberální šéf Svobodných vysvětluje, proč by odborníci, hození do politické scény, měli zůstat tím, čím jsou v civilu.

Svobodný vítěz Petr Mach: Vládne třída odtržených lidí, kteří už zapomněli, jak se žije normálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Jediné křeslo jste získali, a přitom na úrovni eurovoleb je to obrovský úspěch, že?

Pro nás je obrovský úspěch, že jsme překonali pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu a chystáme se ji samozřejmě překonat i ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Máte jasno o spojencích na evropské půdě?

V Evropském parlamentu určitě nebudeme s našimi názory osamoceni. Když jsem měl možnost – i jen letmo – vidět výsledky, tak do Evropského parlamentu se dostal například Richard Sulík ze Slovenska (Svoboda a solidarita). Prodrala se tam nově vzniklá AfD (Alternative für Deutschland) z Německa. UKIP (euroskeptická Strana pro nezávislost Spojeného království, fungující ve Velké Británii, jejíž předsedou je známý Nigel Farage – pozn. red.) zaznamenal impozantní výsledek. Jasno o spojencích?  No, zhruba. To jsem vyjmenoval jen několik zemí, ve kterých to relativně zmapované máme. Pak jsou země, kde jsem se ještě samozřejmě nestihl zorientovat.

Myslíte si, že váš úspěch v eurovolbách je dobrý start pro výsledek v nadcházejících parlamentních volbách na úrovni republiky?

Já myslím, že je to úplně jednoznačné. Můžeme se podívat na to, jak účast v europarlamentu pomohla například právě straně UKIP. Myslím, že by o nich nebylo slyšet, kdyby nekandidovali do Evropského parlamentu. Skoro žádný Brit by o nich nevěděl. Nyní sílí. Myslím, že to bude pro Svobodné v České republice stejné. To, že mě například nyní v pondělí pozvala Česká televize do večerní debaty, znamená, že zase přibude lidí, kteří naše myšlenky uslyší a jednoznačně to zvýší náš výsledek ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Jak hodnotíte výsledky voleb obecně, tedy nejen na republikové úrovni? Co vás třeba překvapilo?

Já jsem čekal – stejně jako většina ostatních – nárůst těch, kteří se označují za euroskeptiky. Strany, které chtějí vyvést své země z eurozóny a které chtějí zastavit příliv toho, čemu my říkáme euronesmysly. Jejich posílení je opravdu jednoznačné. A jsem rád, že se k tomu přidáváme. Samozřejmě bych byl radši, kdyby tam z České republiky bylo více Svobodných, ale my se hodně radujeme, že jsme tu hranici prolomili. Příště jich bude více.

Jste rád, že neuspěli například zelení?

No… Těch už tam bylo dost, takže si myslím, že žádná škoda.

Do jaké míry vám podle vás pomohla nízká volební účast?

Podle mě se to takhle nedá brát, protože voliči ubyli všem stranám. A nám možná relativně méně oproti volbám v říjnu než ostatním stranám. Nám zůstali voliči z velké míry věrní. Ale mezi euroskeptickými voliči je také spousta těch, kteří prostě hodlají europarlament bojkotovat, aby mu nedávali žádnou legitimitu. To jsou ti, kteří nás jistě budou volit do národního Parlamentu, ale nyní se rozhodli zůstat doma.

Někde jste se vyjádřil, že budete „jiný“ europoslanec a také, že nehodláte příliš cestovat do Bruselu a Štrasburku. Jak hodláte být „jiný“?

Myslím si, že je úplně absurdní myšlenka, aby  zvolený europoslanec vstupoval do toho centra moci. Aby člověk byl schopen dál hájit myšlenky, které chtěl hájit, a zájmy voličů, tak by měl zůstat ve své zemi. Je otázkou duševního zdraví zůstat žít v České republice  a zachovat si své civilní povolání. Když je zvolen lékař poslancem nebo zámečník poslancem, tak mají zůstat lékařem a zámečníkem a ne se stát politikem na plný úvazek a opustit svou profesi. To potom vede k tomu odtržení politiků, které často vidíme. Pak se z nich v Bruselu stanou takoví „bruseloidi", nebo ve sněmovně jakási nová třída lidí, kteří zapomenou na to, jak se žije normálně.

Takže jste vlastně zastáncem toho, že sedět na dvou židlích je někdy naopak správné…

Ono by prospělo demokracii obecně – nejen u nás a nejenom v Evropě, kdyby zvolený člověk byl prostě zástupcem lidí, kteří ho zvolili a odskakoval si na hlasování, když je potřeba. Pokud se z nich stanou politici na plný úvazek, tak podle mě to kazí kvalitu demokracie. Já se tomu hodlám bránit tím, že se nebudu zapojovat do práce výborů.

Vy jste zároveň přiznal, že to vaše hájení eurozájmů nemusí být dostatečně dlouhé a jste ochoten svůj mandát předat jinému kandidátovi za Svobodné, pokud byste uspěl se Svobodnými ve volbách do českého Parlamentu. Nemyslíte, že těm, kteří vás nyní kroužkovali, to nemusí znít moc libě?

Z hlediska hájení zájmů bude úplně stejné, jestli tam budu sedět já nebo Jiří Payne či Tomáš Pajonk. Naše názory jsou tak podobné, že volič nemusí mít strach. Nemyslím si, že když bych rezignoval na mandát a věnoval se kampani do Poslanecké sněmovny, že by začaly procházet nějaké euronesmysly. Já si cením toho, že mi lidé dali kroužky navíc, ale beru to jako podporu mě jako politika, ať už sedím v Evropském parlamentu, nebo jsem doma. Nemyslím si, že by se naši voliči cítili ošizeni, pokud bych za tři a půl roku rezignoval na mandát.

Jak byste ve dvou třech větách vyjádřil, jaké jsou – kromě bojkotování nesmyslů – teď vaše nejbližší plány?

Chci přesvědčit - pro někoho možná smělý plán, nadpoloviční většinu Evropského parlamentu, aby měna euro byla dobrovolnou záležitostí. Dneska jen dva státy mají sjednanou výjimku. Chci, aby se do Smlouvy o fungování EU přidala věta, že euro je dobrovolná věc a země, která jej nechce, tak do něj jít nemusí. Doufám, že se pro to vysloví nejen takzvaně euroskoeptické strany, ale že pro může být i řada dalších poslanců z jiných zemí. Takže kromě bránění euronesmyslů, které bude nějaká komise navrhovat, chci prosadit změnu Smlouvy o fungování EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…