Syrský vyslanec: Vznik Islámského státu podpořily Británie a Francie. Izrael podporuje islámské teroristy z Al-Káidy. Turecko podporuje příliv uprchlíků do Evropy a chce obnovit Osmanskou říši. A USA...

21.01.2016 14:52

ROZHOVOR Syrský chargé d'affaires v Praze Bašár Akbik říká, že důkazy ukázaly, že ruské letadlo nad územím Turecka nebylo. Turecko dováží ropu od Islámského státu. Akbik odsoudil útoky v Kolíně. Řekl, že nejlepší je zajistit podmínky, aby uprchlíci nemuseli opouštět svou vlast. Za vznikem Daeše prý stály britské a francouzské tajné služby a Saudská Arábie. USA se snaží šířit chaos, aby mohly lépe ovládat zdroje Blízkého východu. Turecko podporuje příliv uprchlíků do Evropy a chce obnovit Osmanskou říši. Izrael prý pomáhá teroristům Fronty al-Nusrá, což je odnož al-Káidy.

Syrský vyslanec: Vznik Islámského státu podpořily Británie a Francie. Izrael podporuje islámské teroristy z Al-Káidy. Turecko podporuje příliv uprchlíků do Evropy a chce obnovit Osmanskou říši. A USA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chargé d'affaires Syrské arabské republiky v Praze Bashar Akbik

Jak se nyní vyvíjí otázka kolem sestřeleného ruského letadla? Jaké jsou vlastně k dispozici důkazy a o čem svědčí?

Ruské orgány s účastí evropských expertů zkoumaly černou skřínku ruského letadla. Bylo zjištěno, že dva ruští piloti nedostali žádné varování z turecké strany ohledně vstoupení do tureckého vzdušného prostoru. Letadlo bylo sestřeleno určitě nad syrským územím. Celá záležitost byla předem připravena jako past a byla zoufalou reakcí vládní strany Spravedlnost a rozvoj v Turecku na přímou intervenci Ruska v Sýrii a pomoc v její válce proti terorismu, která podle mého názoru úplně ukončila sen Erdogana ohledně založení bezletové zóny v severní Sýrii jako přípravy na připojení této oblasti k Turecku v následující etapě.

Ruské bombardování způsobilo rozsáhlé škody v řadách hnutí „Daeš“, které je spojenec Turecka, jež ho podporuje a využívá za účelem bojů proti syrské legitimní vládě a syrským Kurdům. Toto bombardování zničilo stovky cisteren, které přivážely syrskou naftu ukradenou hnutím „Daeš“ do Turecka. Tato krádež nafty umožnila Erdoganově rodině a jejich partnerům astronomické zisky.

V Německu se nyní odehrála vlna sexuálních útoků na ženy. Mezi útočníky měli být i uprchlíci ze Sýrie. Jak komentujete tento incident? Není lépe, pokud jsou uprchlíci spíše v muslimských zemích, kde není mezi nimi a místními obyvateli takový civilizační, kulturní a hodnotový rozdíl?

Zpráva policie v Kolíně nad Rýnem ukazovala, že tyto útoky byly spáchány osobami různých národností. Nejnižší procento z nich tvořili syrští uprchlíci, ale toto není podstatné. Všichni musí respektovat zákony a pravidla slušného chování. My vidíme, že dobrý občan ve své vlasti je také dobrý občan v zemi, kterou si vybral jako druhou vlast. A to platí i v opačném případě. Ale k vaší otázce, kde je lepší místo pro uprchlíky... Vidíme, že by bylo ideální, zajistit podmínky v zemích, odkud uprchlíci vycházejí, aby velké skupiny obyvatel nemusely opouštět svou vlast.

Co říkáte konfliktu mezi Saúdskou Arábií a Íránem? Co říkáte popravám „teroristů“ v Saúdské Arábii a jaký očekáváte další vývoj? Jakou pozici k tomu má syrská vláda?

V době, kdy svět směřoval k dohodě s Íránem ohledně jeho jaderného programu, což znamenalo uklidnění napětí a oddálení hrozby války a posílení naděje národů v oblasti na život v bezpečí a v míru, začala Saúdská Arábie stupňovat sektářské napětí. Celému světu je známo, že většina teroristických hnutí v naší oblasti čerpá ideologii ze saúdského wahhábistického radikálního pojetí islámského náboženství. Což poškozuje islám.

Stupňování sektářského napětí v těchto podmínkách je součástí zoufalých pokusů, o které se snaží Saúdská Arábie, aby zmařila jadernou íránskou dohodu s ostatními velmocemi a zapletla ostatní země do konfrontace s Íránem, s cílem rozšířit svůj vliv v oblasti. Saúdská Arábie opakuje chyby – svou invazi v Jemenu nebo svou podporou teroristických skupin v Sýrii nebo v jiných státech v oblasti.

Pojďme se nyní podívat na spletitosti války v Sýrii a Blízkovýchodního konfliktu. Hovoří se o tom, že Islámský stát a jeho vznik byl podporován ze strany USA, Saúdské Arábie a Turecka a je vládami těchto států nadále podporován. Je tomu tak doopravdy? A jaké jsou na to důkazy? Existují nějaké přímé důkazy?

Vznik hnutí takzvaného Islámského státu v Iráku proběhl po americké invazi, která neměla žádné odůvodnění, a činitelé tohoto hnutí, mezi nimi Abú Bakr Al Bagdádí, byly osoby, které byly uvězněny v americkém táboře Boka v jižním Iráku. Bojovníci tohoto teroristického hnutí pocházející z desítek států světa přijeli do Sýrie a Iráku přes Turecko, a to za pomoci a podpory bezpečnostních služeb několika evropských států – například Francie a Velké Británie.

Účelem tohoto konání je zničení syrského státu. Tito bojovníci čerpají svou ideologii z wahhábistického myšlení, které vyváží Saúdská Arábie spolu s velkou finanční podporou.

Ve své předchozí odpovědi jsem poukazoval na prodej kradené nafty a historických památek, bavlny, zemědělských produktů do Turecka za účelem sponzorování teroru. A tyto důkazy jsou dostačující, abychom ukázali na zapletení vlád těchto států do podpory tohoto teroristického hnutí a zajištění jeho politického krytí.

Projděme si nyní motivace jednotlivých mocností regionu zainteresovaných v konfliktu. O co jde USA?

Blízký východ je díky svému nerostnému bohatství a jeho geopolitické pozici důležitou oblastí pro vitální zájmy USA. Tyto zájmy neberou většinou ohledy na zájmy národů této oblasti. USA vpadly do Iráku a způsobily rozpad infrastruktury iráckého státu a rozšíření chaosu a radikalismu do zemí oblasti. USA se snaží, aby jejich nadvláda nad touto důležitou oblastí trvala i nadále i přes zmařené projekty, které se snažily realizovat, jako například projekt nový Blízký východ a teorie tvořivého chaosu, které mají za cíl znovu zopakovat rozdělení oblasti na několik malých, etnických, sektářských, slabých a navzájem spolu bojujících států. To vše zajistí nadvládu USA nad ekonomickými zdroji a stálý odbyt zbraní do této oblasti.

A o co podle vás hrají Turci?

Strana Spravedlnost a rozvoj je pokračováním hnutí Muslimského bratrstva. Vláda této strany má za svou novou osmanskou ideologii – snaží se znovu oživit Osmanskou říši v oblasti. Jejich plán nebyl úspěšný důsledkem odolání Sýrie a také byla odhalena role Turecka v podpoře teroristických organizací a všem byla jasná turecká role ve snaze o destabilizaci Evropy, když otevřelo prostor a podporovalo velkou vlnu emigrantů na cestě do Evropy. Toto provází turecké vydírání Evropy. Když se dostala k moci strana Spravedlnost a rozvoj hlásila, že bude praktikovat politiku nulových problémů. Realita nyní ukazuje, že Turecko je v nepřátelském vztahu se všemi sousedícími státy.

O co jde Izraeli? A je pravda, že i on podporuje Islámský stát?

Izrael těží nejvíce ze všech tragédií, které se dějí v naší oblasti. Rozpad národního sekulárního státu a vznik sektářských států je izraelské přání, aby mohl realizovat myšlenku o založení židovského státu a vyhnání palestinského lidu ze své země definitivně. Izrael pomáhá v několika případech teroristům Fronty al-Nusrá, což je odnož al-Káidy. Tito teroristé jsou aktivní v hraniční oblasti v jižní Sýrii. Izrael jim mnohokrát pomohl vojenskou intervencí. Zranění této organizace se léčí v izraelských nemocnicích. Izrael využívá situaci, že celý svět je upoután problémy z této oblasti, aby rozšířil osady a realizoval judaizaci Jeruzaléma a demografickou změnu v palestinských městech a vesnicích.

Jaký je vztah Sýrie k Egyptu a Iráku?

Sýrie odolává již pět let organizovanému terorismu podporovanému ze strany světových a regionálních států. Tento terorismus již ohrožuje několik států. A proto bylo v zájmu těchto států, aby spolupracovaly a koordinovaly své úsilí se Sýrií, aby čelily tomuto společnému nebezpečí. Egypt a Irák patří ke státům, které jsou ohroženy tímto nebezpečím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…