TOP 09 pro mě znamenala rozčarování, říká bývalá členka

06.10.2014 12:47

ROZHOVOR Ano, kandidovala jsem již v minulých volbách, a to za TOP09. Byla to má první zkušenost s komunální politikou a přinesla mi dobré i špatné zkušenosti. Mezi ty špatné patří rozčarování z politiky uvnitř tzv. velké strany, řekla Diana Bubníková, současná zastupitelka a kandidátka za DOMOV na Praze 5, pro ParlamentníListy.cz.

TOP 09 pro mě znamenala rozčarování, říká bývalá členka
Foto: red
Popisek: Diana Bubníková (DOMOV)

Jste zastupitelkou již v tomto volebním období, co vás vedlo k tomu, opět kandidovat do ZMČ Prahy 5?

Ano, kandidovala jsem již v minulých volbách, a to za TOP09. Byla to má první zkušenost s komunální politikou a přinesla mi dobré i špatné zkušenosti. Mezi ty špatné patří rozčarování z politiky uvnitř tzv. velké strany a mezi ty dobré pak určité uspokojení z práce pro mou cílovou skupinu tzn. pro sociálně a zdravotně ohrožené skupiny obyvatel Prahy 5 a samozřejmě nejen pro ně.

Zkuste nám přiblížit ty špatné zkušenosti?

Poprvé to zažila i většina mých tehdejších spolustraníků. Dali jsme se idealisticky dohromady několik měsíců před volbami a nakonec se ukázalo, že každý z nás vnímá politiku trochu jinak. Ale i to se dá překonat vnitřní diskusí a vzájemným usměrňováním a samozřejmě i porozuměním. Mě vadil jiný nešvar. Určitá vnitřní nedemokratičnost v Topce na Praze 5, kde ti vrcholní představitelé mají absolutní moc nad zbytkem. Toto bych spíše hledala v přísné nadnárodní korporaci a ne uvnitř navenek demokratické strany.

A ty dobré zkušenosti?

Předně chci říci, že celou zkušenost beru jako především dobrou. Ty špatné věci jsou samozřejmě subjektivní. Objektivně ale musím říci, že mi volič dal šanci uplatnit mé, předchozím profesním i soukromým životem nabyté, zkušenosti, a to věřím k dobru Prahy 5 a jejích občanů.

Co konkrétně máte na mysli?

V průběhu volebního období jsem měla tu čest vést komisi sociální a zdravotní. V rámci komise jsme se snažili seznámit s naprostou většinou neziskových společností za účelem jim pomoci v jejich činnosti. Komise intenzivně posuzovala příběhy lidí, kteří se, mnohdy ne svou vinou, dostali do složité životní situace a snažila se jim pomoci, a to např. zprostředkováním ideální sociální služby, jindy pak například přidělením sociálního bydlení. Onomu přidělování jsme se snažili, oproti minulosti, dát spravedlivý řád. Má maličkost se také snažila o kulturní a společenské vyžití ohrožených i neohrožených občanů či komunit. Za mé intenzivní účasti se realizovaly například projekty pro seniory (60+), aktivity pro děti a rodiny (minigolff a sportovní dny na Barrandově) nebo třeba projekt Hvězdy Prahy 5. Toto vše pro mne jsou ty dobré zkušenosti, které mě opravdu těší a motivují.

Motivují k tomu, kandidovat i v nadcházejících volbách?

Přesně tak.

Myslíte, že i v následujícím období dokážete být přínosem pro obyvatele Prahy 5?

Kdybych si to nemyslela, a to se domnívám, že jsem docela sebekritická, tak bych se o podporu svých spoluobčanů neucházela.

V čem je rozdíl mezi Dianou Bubníkovou dnes a před čtyřmi lety?

Věřím, že navenek žádný :-). Uvnitř je to určitě o nabytých zkušenostech a řekněme i o určitém vystřízlivění z politického naivismu. I já jsem poučena z toho, že ne vždy nové koště ihned dobře mete. Je třeba určité zkušenosti, pracovitost a elán. Volební období je příliš krátké na to, aby se člověk rok či dva rozkoukával.

Proč jste si ke své kandidatuře vybrala právě stranu DOMOV?

Souvisí to s mým rozčarováním z tzv. velkých stran a systémů uvnitř nastavených. Starší partaje se alespoň tváří jako že realizují nějaké vnitřní primárky a volby, ty nové pak už ani toto nedělají a kandidáty nanominuje pár vyvolených. Neříkám, že princip nominací DOMOVa je ideální, ale zaujal mne jako alternativa. Samozřejmě se většinově shoduji i s řekněme ideologií tohoto hnutí.

Co byste nám řekla závěrem?

Chtěla bych závěrem poděkovat občanům Prahy 5 za tu možnost, kterou mi dovolili pracovat pro Prahu 5 a vlastně tím i pro ně. Byla to pro mě velká čest a zároveň závazek. Věřím, že jsem svou práci odvedla poctivě .... Prostě budu ráda, když mi dají svůj hlas i nyní:).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…