Tady se propálí takových peněz, lepíme to tu jak vrabčí hnízdo. Svědectví miliardáře o českém hospodaření a EET ve světě

13.03.2017 12:20

ROZHOVOR Podnikatel, mecenáš a zakladatel jablonecké firmy Jablotron Dalibor Dědek vidí největší problém v tom, jací lidé řídí stát. „Ten tým není pečlivě vybírán, ale namelou to tam volby, navíc je tu čtyřleté volební období, takže spousta politiků neví, jestli budou ještě pokračovat. A budou-li pokračovat jiní, s velkým gustem rozeberou všechno, co bylo uděláno, a budou to dělat jinak. To je jedna z věcí, která mě třeba mrzí na Evropské unii, že pro státy typu Česká republika tu neexistuje na výběr legislativa A, B, C a vyber si jednu, druhou nebo třetí a nazdar, protože to tady lepíme jak vrabčí hnízdo stylem pokus, omyl,“ říká miliardář Dalibor Dědek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Tady se propálí takových peněz, lepíme to tu jak vrabčí hnízdo. Svědectví miliardáře o českém hospodaření a EET ve světě
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Jaký je váš názor na politiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše po pár letech ve vládě? Nejkritizovanější opatření jako elektronická evidence tržeb se vás netýká, ale co si o něm myslíte? Je podle vás správné?

Já osobně jsem přesvědčen o tom, že zavedení elektronické evidence tržeb správné je. Bohužel základní principy demokracie se příliš nepotkávají s lidskou morálkou, a proto jsem si vědom toho, že je to tady potřeba. Myslím si, že to zas tolik ústrků nepřineslo. A to, že některé obchody kvůli zavedení elektronické evidence tržeb skončily, svědčí nějakým způsobem o tom, že tam nebylo úplně všechno v pořádku. A ze svého okolí jsem zaznamenal názory, výborně, tak jsme se zbavili konkurence, která podnikání nedělala solidně. Chápu, že kolem toho budou slzy a emoce, ale myslím, že to je dobrý krok. Mimochodem, mne se EET také týká, protože manželka pronajímá v létě v domě rodičů prostory, takže mi dala za úkol, abych tuto záležitost vyřešil. Tudíž jsem skončil tak, že jsem na pumpě kupoval pokladničku. Prošel jsem si tím tedy také.

Ale v některých malých obcích je zavedení elektronické evidence tržeb problém, protože nejen pokladna, ale především její provoz je pro některé živnostníky natolik drahý, že raději skončí. Někde není signál na internet, takže si živnostník musí pořizovat wifi, což už je neúměrně zatěžuje, proto se mnozí z nich rozhodli raději skončit.

V dnešní době je možné dostat internet úplně kamkoli. Když se chce problém najít a když se chce naříkat, tak se problém najde a naříká se. Ale myslím, že z devadesáti osmi procent s EET problém není. Samozřejmě nevylučuji, že někde problém může nastat, ale problémy jsou od toho, aby se řešily.

Už se ukazuje, že se EET bude někde obcházet. Na vesnicích už vznikají místo zaniklých hospod kluby, kde se lidé scházejí a kde se čepuje pivo. Nebo někde budou provozovat hospodu či obchod místní radnice, které jsou od EET osvobozeny. Přispěje to k narovnání konkurenčního prostředí, kterým argumentoval ministr financí Andrej Babiš, když živnostníci musí zavést EET, ale radnice ne?

Podle mne to budou naprosté výjimky. Zase bych to bral tak, že pokud chtějí novináři přijít na trh se senzací, nenapíší, že EET funguje, protože to je houby zpráva, ale když napíší o tom, že v Horní Dolní začíná obecní úřad provozovat prodejnu, je to jinačí zpráva. Chápu, že takové excesy tady vznikat budou, ale to je vždycky normální. Já s EET nemám žádný problém. Dokonce někdy před patnácti lety jsem napsal o evidenci tržeb, kterou jsem zažil na Tchaj-wanu. Popsal jsem podrobně, jak to tam funguje včetně účtenkové loterie, a pak se na mě obrátilo nějaké hnutí ze Slovenska, a tak de facto i na základě mého tehdejšího článku v Hospodářských novinách jsem k iniciaci tohoto nápadu přispěl. Ale skutečně si myslím, že to je věc, která by měla fungovat. Nemá cenu si lhát, že se všichni chováme mravně, a na druhé straně řešit otázku s dodavatelskou firmou, jestli chcete službu za deset tisíc bez účtenky nebo za jedenáct s účtenkou. Pak se vám to nakonec vymstí, protože když to dáte bez účtenky a pak se vám něco poláme, dodavatelská firma řekne: milej, zlatej, máte smůlu.

Takže nesouhlasíte s názorem, že stát neplní svoji kontrolní funkci při placení daní, protože ji tímto způsobem přehazuje na daňové poplatníky?

Stát jsme my všichni. Za každým nemůže stát policajt. Já si myslím, že je to v pořádku. Jak jsem tehdy psal o Tchaj-wanu, tam každý člověk v podstatě hlídá výběr daní. Stalo se mi tam v obchodě, že když jsem řekl, že nechci účtenku, paní za mnou se ptala, jestli si ji může vzít. Mají nastavenu tak atraktivní účtenkovou loterii, že lidé si doma žehlí a řadí účtenky. Mě mrzí, že se u nás nešlo ještě dál. V Portugalsku to funguje tak, že každý občan má své daňové číslo a ve chvíli, kdy něco kupuje, řekne své číslo, oni ho při platbě zadají a automaticky mu to naběhne do účetnictví, do výměru daně. Nakonec to všem zjednodušuje život. Myslím si, že tady je všechno připraveno k tomu, aby tato forma u nás fungovala také.

Co říkáte na to, že lidovci, kteří jako členové současné vládní koalice pro zavedení elektronické evidence tržeb hlasovali, dnes říkají, že její rozšíření na další profese, tedy třetí a čtvrtou vlnu, která se bude týkat řemeslníků, nepodpoří?

Myslím, že z toho evidentně vyplývá, že se blíží volby. Druhá věc je, co říká jejich nadřízený, že svůj náhled takhle mění.

Takže nepovažujete za správné, že na jednu stranu něco schválí, na druhé straně to zpochybní a začnou z toho couvat.

Říkáte to naprosto správně.

Mělo by se tedy podle vás tohle opatření týkat všech, bez výjimky, nebo byste byl pro výjimky alespoň pro malé živnostníky?

Asi bych souhlasil s tím, že do nějakého limitu tržeb by mohli být živnostníci od EET osvobozeni. Stejně tak bych byl pro výjimky třeba pro kiosky někde na horách. Ale to by se asi dalo oříznout spodním limitem. Nikdy se nic nepovede udělat dokonale nebo dostatečně dobře na první pokus. Chápu, že tu budou nějaké problémy. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jsem přesvědčen, že v principu to je dobré. Samozřejmě, že se při zavedení EET mohou vyskytnout nějaké problémy, ale od toho jsou tam lidi, aby se to dokorigovalo.

V souvislosti s ministrem financí Andrejem Babišem se objevila řada problémů a kauz, ať už jde třeba o kontroverzní dotaci na jeho farmu Čapí hnízdo, nebo v poslední době jeho hodně diskutovaný nákup korunových dluhopisů od Agrofertu, který mu umožnil vyhnout se placení daní. Není logické, že někteří živnostníci poukazují na to, že daňová správa se od nich snaží vybrat „drobné“, ale u velkých podnikatelů neplacení daní neřeší?

Do určité míry máte pravdu. Ale na druhé straně, když jsem o tom přemýšlel a kladl si otázku, jestli by se mně mohlo něco takového stát, dospěl jsem k závěru, že mohlo. Každý si musí uvědomit, že Babiš neřeší každý detail. Vím, že se jedná o vysoké částky, ale má kolem sebe tým daňových expertů, kteří se tím zabývají. A umím si představit, že firma, kterou oslovím, mi řekne „milý, zlatý, tady je řešení, jak to uděláme úsporně“. Dost dobře si dovedu představit, jak se ta situace stala. Naopak se ptám, jak je možné, že někdo navrhne takový institut, kdy do koruny jsou dluhopisy bez daně, ale nad korunu je to s daní. To si někdo dělal srandu, když vymýšlel tyto dluhopisy. To si o to jen říká.

Ten zákon byl přijat už v roce 1993, ale uplatnil ho ministr financí Miroslav Kalousek pro nákup státních dluhopisů občany, tyto státní dluhopisy si mohl koupit každý. Ale akcie Agrofertu si mohl koupit jen Andrej Babiš, nikdo jiný. A ukazuje se, že Agrofert peníze z dluhopisů nepotřeboval, takže je důvodné podezření, že cílem vydání dluhopisů bylo jen neplacení daně. Není to něco jiného než vydání státních dluhopisů?

Jestli to může využívat stát, který nota bene dělá dluhy, proč by to nemohl využít podnikatel? A co s tím stát dělal? Dluh. Mně se ježí chlupy na zádech, když stát sanuje rozpočet formou dluhu. To je největší lumpárna. My všichni tam dáváme peníze a politici nás zadlužují. Máme se radovat z toho, že nás stát zadlužuje a že dalším dluhem vyráží klín klínem? Co s tím udělá? Vyplatí dluhopisy a okamžitě emituje další. To je spirála, kterou já nesnáším. To je nástroj, který se mi příčí.

Ale současná vláda dělá schodek také, dokonce v době, kdy se ekonomice daří.

Současná vláda je schopna nadávat Babišovi, že špatně naplánoval rozpočet, protože si dovolil mít větší příjmy. Když probíhala v televizi debata o výsledku hospodaření minulého roku, odborníci neříkali, že je dobře, že rozpočet skončil přebytkem, ale Babišovi tam myli hlavu, že to špatně naplánoval, že se netrefil. To je komické.

Odborníci vládě vytýkají, že rozpočet skončil přebytkem i proto, že stát nedává peníze na investice. Výdaje nejdou na investice, ale na spotřebu, to znamená na platy stále se zvyšujícího počtu státních zaměstnanců, na čím dál dražší provoz státu. Co tomu říkáte?

S tím souhlasím, to je smutné. Právě proto vždycky říkám, že vláda by se co nejméně měla montovat do byznysu a co nejméně by měla mít jurisdikci. To znamená, že by se měly vymezit priority, o které by se měl stát starat, a ostatní věci ořezat na maximum, protože čím více peněz protéká státním rozpočtem, tím hůř. Ta efektivita tam nikdy není.

Když se zastáváte opatření, s nimiž přišel ministr financí Andrej Babiš, a chválíte ho za hospodaření v minulém roce, znamená to, že Andreje Babiše a hnutí ANO stále podporujete jako dřív? Nebo máte nějaké výhrady?

Samozřejmě, že bych měl spoustu výhrad, protože si myslím, že Babišovým hlavním problémem je to, že dělá sólo výstupy. Je to dané jeho naturelem, ale myslím, že řada věcí by se dala dělat s větším rozmyslem. Ale suma sumárum má pořád ještě moje uznání, že dělá to, co dělá. Všichni ostatní říkají, že by to mohl dělat líp, ale těch, kteří do toho potom jdou, je hrozně málo. Ale když mluvíme o vztahu podnikatelé versus stát, mě osobně se dotklo, jak byl narychlo přijat zákon, který ho donutil řešit jeho podnikání. Když to vezmete, tak je to diskriminační vůči nám podnikatelům. Pro mne je firma něco jako dítě. Proč bych se jí měl zbavit, když bych chtěl jít pracovat pro stát?

Ale vy byste se jí přece nemusel zbavit. Kdybyste byl členem vlády, mohl byste zůstat majitelem své firmy, jen byste nemohl získávat veřejné zakázky a nenárokové dotace. Ale nárokové dotace byste dostával dál. To přece není diskriminace. Diskriminace by byla pro ostatní podnikatele, kdybyste jako ministr měl informace a možnosti, které by vaši konkurenti neměli, a mohl je využívat pro své podnikání.

Ale už je deklasován. To mi přijde docela nefér.

Myslíte si, že Babišovi zákon o střetu zájmů brání v ovládání jeho firmy? Vždyť stejně firmu ovládá už jen tím, že jmenuje a odvolává správce svěřenského fondu, který jeho holding řídí. Navíc jde vesměs o jeho dosavadní blízké spolupracovníky.

A to ti, co dělali zákon, nevěděli? Vždyť to všichni věděli, jak on to nakonec udělá. Jemu nic jiného nezbylo, všichni to věděli a dělali tady zákon pro zákon. Když si uvědomíme, že Česká republika má velikost jako jedno provinční město v Číně, tak bych celou vládu redukoval na úroveň tamní radnice. My máme obrovský aparát, propálíme na úřednících tolik peněz, chováme se, jako kdybychom byli země mnohem většího významu. To je neštěstí této země.

Myslíte si jako Andrej Babiš, že se dá stát řídit jako firma? Vždyť stát na rozdíl od firmy musí dávat peníze do nevýdělečných oblastí – platů, důchodů, ochrany životního prostředí atd.

Ani ve firmě nejsou jen lukrativní oblasti. Problém je jen v tom, jací lidé jsou v řízení státu. Jestli to funguje, jak to funguje, že ten tým není pečlivě vybírán, ale namelou to tam volby, navíc je tu čtyřleté volební období, takže spousta politiků neví, jestli budou ještě pokračovat. A budou-li pokračovat jiní, s velkým gustem rozeberou všechno, co bylo uděláno, a budou to dělat jinak. To je jedna z věcí, která mě třeba mrzí na Evropské unii, že pro státy typu Česká republika tu neexistuje na výběr legislativa A, B, C a vyber si jednu, druhou nebo třetí a nazdar, protože to tady lepíme jak vrabčí hnízdo stylem pokus, omyl.

Ono se říká, že demokracie je nejlepší ze všech špatných způsobů vládnutí.

Problém vidím v tom, že se nepotkává vnitřní morálka člověka se základními principy demokracie. To je celé úskalí. Deset tisíciletí jsme žili tak, že jsme zabili nebo okradli jeden druhého, v každém z nás kus toho zvířete pořád je. To se nezmění tak hned.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…