Tahle lumpárna, která může zničit i vás, se musí zastavit, říká poslanec od Babiše

09.04.2014 6:31

ROZHOVOR Poslanec Matěj Fichtner, místopředseda pražské organizace ANO v Poslanecké sněmovně, předkládá důležitou novelu, která má významně zredukovat hrací automaty. K hazardu se vyjadřuje poměrně nelichotivě, je odhodlán ho zásadně omezit a vysvětlil jak. Vyjádřil se i k dalším politickým otázkám a fungování ANO.

Tahle lumpárna, která může zničit i vás, se musí zastavit, říká poslanec od Babiše
Foto: Archiv MF
Popisek: Poslanec Matěj Fichtner

Předkládáte novelu loterijního zákona. Jaké změny má přinést?

Je to dosti převratná záležitost, novela totiž stanoví plošné limity pro provozní parametry všech hracích automatů. Teď můžete prohrát za večer statisíce, po změně to tak snadno nepůjde.

Jak to s těmi limity v současné době je?

V současné době existují dva typy automatů – výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály. U obou je princip hry stejný. Hráč sedí u stroje, vhodí peníze a buď vyhraje, nebo prohraje. Rozdíl je ale v technologii. Videoloterijní terminály jsou připojeny na centrální server, který určuje výsledek hry. To je odlišuje od výherních hracích přístrojů, které stojí samostatně. Problém spočívá v tom, že zákon zatím nastavoval limity pouze pro výherní hrací přístroje, videoloterijní terminály se regulaci vyhnuly a někteří mimochodem říkají, že to nebylo pouhé nedopatření. Povolení videoloterijních terminálů bez limitů vedlo k nehoráznému boomu tohoto druhu hazardu, který nemá v Evropě obdoby. Tahle lumpárna objemově srovnatelná s fotovoltaikou se musí konečně zastavit.

Jaké změny s novelou přijdou?

Omezena bude například nejvyšší vsazená částka, nejvyšší možná výhra nebo nejvyšší hodinová prohra. Hráči již neprohrají tak velké sumy v tak krátkém čase jako dnes.

Jak toto stanovení limitů omezí hazard a jeho důsledky?

Zásadně se omezí sociální dopady. Limit pro maximální výhru například bude odrazovat některé patologické hráče, kteří před sebou mají vizi této výhry, téměř jako nějakou modlu, ke které vzhlížejí s tím, že by je mohla vytáhnout z dluhů a tak sází dále a dále a ve finále padají až na samé dno. Následkem gamblerství a dnešního neuspokojivého stavu trpí celé rodiny, a to až do jejich úplné destrukce. Doprovodným efektem samozřejmě je, že provozování videoloterijních terminálů již nebude tak výnosné jako dnes.

Jak se na návrh dívají provozovatelé hazardu?

Mnoho z nich má svůj byznys vybudován právě na provozování těchto automatů, takže pochopitelně nehýří nadšením. Nicméně, v tomto směru se nedá nic dělat, musíme být zásadoví. Stát v regulaci selhal a je třeba to napravit bez ohledu na to, jak moc se bude hazardní lobby bránit.

Jakou podporu má návrh ve sněmovně?

Když jsem po dohodě s Andrejem Babišem přinesl návrh do sněmovny a sháněl od poslanců podporu, našli se dva stateční – Jan Bartošek a Stanislav Huml, kteří jej podepsali se mnou. Dál se přidali poslanci z klubu ANO a návrh potom podpořil také klub KDU-ČSL, kde jsem byl vysvětlovat, co v návrhu stojí a jaké má dopady. Přidali se také někteří poslanci z TOP 09. Nyní očekávám, že novelu podpoří i klub ČSSD a případně další.

Lidovci ale uvedli, že návrh předkládají oni...

To bylo minulé úterý po mé návštěvě klubu KDU-ČSL, o které jsem hovořil. Já jim to ale nemám za zlé. Mimochodem, na novele velkou část práce odvedl také Ondřej Závodský (náměstek ministra financí Andreje Babiše – pozn. red.). U lidovců hlavně oceňuji, že se k návrhu připojili.

Přesto – nemrzí vás takové chování?

Ale prosím vás, to přece není o tom, kdo si připíše nějaké politické body. Nám jde o to, abychom napravili nepořádek, který tady minulá reprezentace zanechala. Jestli nám v tom pomůže Petr nebo Pavel a jestli si u toho udělá deset tiskovek, je mi celkem jedno, podstatný je výsledek.

Pojďme dál. Jak to vypadá s hnutím ANO v Praze?

Dobře.

To znamená?

Připravujeme se na volby do Evropského parlamentu a na podzimní komunální volby. Bavíme se o tom, jak by měl vypadat volební program, jak by měla vypadat volební kampaň, jaké prvky by měla zahrnovat a samozřejmě i jak mají vypadat kandidátky.

Jak tedy budou vypadat kandidátky do komunálu v Praze?

Pokud jde o jednotlivé městské části, tak tam je to spíše otázka na jednotlivé oblastní organizace. V Praze je zatím známa pozice lídra a zbytek magistrátní kandidátky se tvoří.

Víte už nějaká další jména kromě Jana Kasla?

Sestavování kandidátky je vždycky mediálně ožehavá věc. S vyjádřením bych zatím počkal, nejdříve se vše musí projednat uvnitř hnutí.

Jak se vám spolupracuje s pražskou předsedkyní ANO Radmilou Kleslovou?

Paní Kleslovou jsem poznal jako velmi schopnou dámu, která dokáže lidi stmelit do týmu. Zároveň má praktické zkušenosti z komunální politiky a dokáže rozlišit důležité věci od nepodstatných. Takže ano, spolupracuje se mi s ní velice dobře a myslím, že zdaleka nejsem sám.

Vrátím se ještě k novele o hazardu. Jak bude vypadat další postup a kdy by mohla být schválena?

Novela přijde do prvního čtení na některé z dalších schůzí a následně se projedná ve výborech. Ve druhém čtení mají poslanci právo podávat pozměňovací návrhy, tak doufám, že z návrhu neudělají trhací kalendář. Pro média bude zajímavé pozorovat, kdo s čím přijde, protože to může odkrýt, kdo za kým stojí. Rychle se ukáže, kdo podporuje herní byznys a kdo to myslí se zájmem o občany a o rodinu vážně.

Na co se chcete zaměřit dále?

Problematika hazardu je širší a stav legislativy je tomto směru šílený. Bude zapotřebí připravit úplně nový loterijní zákon. To je úkol pro legislativce na Ministerstvu financí a zadání musí přijít od politické reprezentace. Nyní mají tyto změny politickou podporu a taková situace tu v minulosti nikdy nebyla.

Zaměřit se chci také na otázku kybernetické bezpečnosti. K návrhu zákona o kybernetické bezpečnosti jsem měl výhrady, neboť stát by přenášel své pravomoci na soukromé subjekty. Ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem jsme připravili pozměňovací návrh, který by měl nedostatky předloženého zákona odstranit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…