Tajtrlíci, debilové, všichni politici na prd. Generál Randák otevřeně k Rusku, smrti Kovarčíka, k Zemanovi i jednomu „pivnímu ožralovi"

09.04.2015 7:51

ROZHOVOR Bývalý ředitel civilní rozvědky generál Karel Randák nechápe humbuk kolem ruských tajných služeb, které vyvíjejí silné aktivity v České republice. „Takhle prostě ty služby pracují. Dělá to ruská služba u nás, pokouší se to určitě dělat česká služba v Rusku,“ považuje někdejší šéf tajné služby a člen správní rady Nadačního fondu proti korupci takový postoj za pokrytecký. Při hodnocení českých politiků a novinářů si nebere servítky, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné prohlásil, že prezident Miloš Zeman se zachoval v případu unesených Češek lidsky uboze.

Tajtrlíci, debilové, všichni politici na prd. Generál Randák otevřeně k Rusku, smrti Kovarčíka, k Zemanovi i jednomu „pivnímu ožralovi"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Byla podle Vás nadšená reakce na průjezd americké kolony referendem o naší účasti v NATO, jak tvrdil například filmař Václav Marhoul?

Já jsem ten humbuk kolem průjezdu vojenského konvoje nechápal. Na jeho průjezdu nevidím nic špatného.  Proč by tu nemohl jet konvoj?  A pokud se mne ptáte, co říkám na ty odpůrce a příznivce, tak jsou mi úplně ukradení. Vůbec mě nezajímalo, co se kolem toho dělo.  Proč bych to měl komentovat? Byl jsem úplně udivený z toho, co se kolem toho strhlo. Zajímalo by mne, jestli všem těm Vyvadilům a těmhle tajtrlíkům vadilo, když ruské kolony jezdily kolem Mladé Boleslavi jako na běžícím pásu.  Asi ne. Tak proč mu to vadí teď? Vždyť je to úplně normální. Jenom blbec může být pohoršen nad tím, že z Polska do Německa přes naše území projel americký konvoj. I kdyby se tady usadili, co má být? To kritizují buď lidi, kteří proti okupaci Rusáků nic neříkali, báli se vystrčit nos, nebo jsou to takoví ti aktivisti, v podstatě děti, které chtějí být rádoby radikální, takže se takhle projevují.

Mluvilo se o tom, že velkou roli sehrála ruská propaganda.  Podle odborníků u nás operují ruští špioni víc než v jiných zemích bývalého sovětského bloku. Souhlasíte s tím?

Ono se snad nemluvilo o tom, že u nás operují víc než v jiných zemích. Já to nevím, nejsem kontrarozvědčík.  Necítím se kompetentní komentovat vlastní práci kontrarozvědky ve smyslu hledání ruských špionů. To nikdy nebyl můj obor.  O tom nic nevím. Nevím, kolik je tady ruských špionů, mně jsou v podstatě ruští špioni ukradení.

Takže myslíte, že není nutné aktivity ruských špionů nějak dramatizovat?

Pokud to má kontrarozvědka nějakým způsobem pod kontrolou, je to její práce, pokud to nedramatizuje kontrarozvědka,  je asi všechno v pořádku.

Bezpečnostní informační služba varuje před stoupající aktivitou ruských tajných služeb. Vloni se jí podařilo odhalit několik osob, které na našem území dlouhodobě pracovaly pro ruskou tajnou službu proti zájmům České republiky.  Také počet ruských diplomatů u nás je mnohonásobně vyšší než českých v Rusku, podle předpokladů jsou téměř dvě třetiny z nich zpravodajci. To nepovažujete za nebezpečné?

BIS na to upozorňuje posledních dvacet let. Je to věc BIS. Nevím, proč na to upozorňuje, proč s tím tedy nic nedělá. Možná, že s tím něco dělá, ale my to nevíme.  Možná by měla říci víc, co s tím dělá.

Ale když byli vyhoštěni z České republiky nedávno tři ruští špioni, vyjádřil jste se, že někdy je lepší, když o nich víme, protože je mohou naše tajné služby sledovat, než je vyhostit, protože sem Rusko pošle jiné, o nichž nebudeme vědět…

To je obecná pravda, které se drží všechny služby na světě. To není nic, co by se mělo vztahovat k České republice, takhle pracují všechny služby na celém světě. To nebylo myšleno jako kritika nebo pochvala práce BIS. To bylo prostě myšleno jako popis práce kontrarozvědky.  Nic jiného.

Takže podle Vás nedělají ruské tajné služby nic jiného než tajné služby jiných zemí?

Samozřejmě. Od toho jsou. Podle mého názoru by se práce tajných služeb neměla obestírat takovým tajemnem, to je práce jako každá jiná. To je stejné, jako kdyby někdo říkal, že je tu moc diplomatů.  Takhle prostě ty služby pracují, každá se to snaží dělat co nejlépe a není potřeba se nad tím pohoršovat. Dělá to ruská služba u nás, pokouší se to určitě dělat česká služba v Rusku. To je prostě normální práce, k tomu je  rozvědka založená. Pak je tu kontrarozvědka, která se s tím musí nějakým způsobem vypořádat.  Takže ruská kontrarozvědka se musí vypořádat s českými, americkými, britskými a dalšími špiony na svém území a britská, americká a česká kontrarozvědka se zase musí vypořádat  s ruskými špiony. Proč se z toho dělá takový humbuk?

Není to proto, že se ruské tajné služby snaží víc, než je obvyklé, ovlivňovat veřejné mínění v Česku, politiky, média?

O to se přece snaží každá služba.  

Tak je problém v tom, že je ruská tajná služba úspěšnější než jiné?

Přesně tak. Někomu se to daří víc, někomu méně. Rusové jsou v tom opravdu dobří. Ale nemá cenu řvát a být pohoršen, když se snažíme dělat to samé. Jako kdybyste někomu vyčítala, že nemyje okna a sama je také nemyla. To je pokrytectví.  Nebo jiný příklad: když se Němci a západoevropské země cítili strašně pohoršeně,  když zjistili, že telefon kancléřky Merkelové i jiných evropských politiků poslouchala  americká tajná služba. Ale proč? Co by daly západoevropské země za to, kdyby dokázaly poslouchat telefon Baracka Obamy. Cokoliv. Přitom jsou to přátelské země. Ale informace jsou informace a od toho jsou tajné služby, aby je sháněly. To nemá cenu komentovat. 

Tajné služby sehrály určitou roli i v hledání dvou unesených Češek v Afghánistánu. Dívky se šťastně vrátily domů, ale objevily se spekulace, že české tajné služby i stát zklamaly, protože  o jejich návrat se po dvou letech zasloužila turecká humanitární organizace, na kterou se obrátily rodiny dívek.  Ale nemohlo to být třeba i na radu tajných služeb?

Za prvé můj názor je, že veřejnosti do toho, jak se ta děvčata dostala zpátky, je úplně prd.  Lidi by měli být rádi, že se je podařilo zachránit. Jakou roli v tom hrály české tajné služby, neví z té veřejnosti nikdo, nevím to ani já, nevíte to vy, neví to žádný novinář, neví to nikdo. Třeba nehrály žádnou roli, třeba skutečně selhaly, to bychom se museli zeptat rodičů dívek, ale ti vám také neřeknou, na čí radu se obrátili na tureckou organizaci. Mně připadá, že média v poslední době mlátí prázdnou slámu jen proto, aby byl nějaký senzační titulek. Důležitý je výsledek, a ten je dobrý, děvčata se dostala zpátky. 

Jestli jsou lidi, kteří si myslí, že by ty holky zasloužily na zadek, nebo že by to dokonce měly zaplatit, i to jsem slyšel, ať si takové názory nechají pro sebe. Mně vadí, když lidé, především novináři, komentují situace, do kterých se vůbec nedostali a o kterých nic nevědí.  Já teď nehájím české tajné služby, ale Česká republika je malý stát, nemá neomezené zdroje, ani informační, ani finanční, ani lidské, takže žádná česká služba z těch tří není globální služba, aby měla svoje informační zdroje a svoje kontakty po celém světě. Musí prostě využít služby někoho jiného. Ať už je to jiná tajná služba, nebo pomoc jiné vlády, když dojde k takové dohodě, nebo některé nevládní organizace či jednotlivce. Ale říkat, že tady někdo zklamal, když o tom pozadí nikdo nic neví, to je typicky české. Nadáváme na něco, o čem nic nevíme.  Kdyby někdo znal detaily a uvedl konkrétní případy, v čem tajná služba pochybila, pak se o tom můžeme bavit. Ale když někdo napíše: české tajné služby zklamaly, protože to nedokázaly zařídit samy, tak je to blbost, protože to ani nikdo neví.

Mohlo se stát, že sama tajná služba poradila rodičům dívek, aby se obrátily na humanitární organizaci v Turecku, protože ta má dobré kontakty v Afghánistánu? A že je vhodnější, aby o pomoc požádala rodina než tajná služba?

To je přece jasné. Každému, kdo není úplný debil, dojde, že když poprosí o pomoc rodiče unesených děvčat, má to jinou váhu, než když za rodiče začne vyjednávat nějaká tajná služba. To dá rozum, tak proč vůbec rozmazávat takovou samozřejmost. Jestli jim to poradila tajná služba nebo ministerstvo zahraničí nebo nějaká jiná nevládní organizace nebo si to našli sami na internetu, na to se mají novináři zeptat těch rodičů. A pokud se jich někdo zeptal, jaká je odpověď? A pokud není žádná, pokud se k tomu rodiče dívek nechtějí vyjadřovat, tak proč je lidi nenechají být? Proč se v tom pořád šťourají? Co je komu do toho. Když jsem byl kdysi v Iráku a pokoušel se řešit únos těch tří novinářů, pak se objevilo v médiích, že to byla akce asi za pět milionů korun.  Přesné číslo už si nepamatuji. Já jsem redaktorovi volal a ptal se ho, jak došel k tomu číslu. On mi odpověděl, že to tak odhadl. To je přesně to, co mě rozpaluje doběla, že novináři svoje vlastní spekulace a nesmysly pouštějí do světa jako fakt.

Jako jsou politici a politici, tak jsou novináři a novináři. Někteří profesionálové, jiní diletanti…

To není pravda. Nejsou politici a politici. Všichni politici stojí za prd. Opravdu.

Myslíte, že někdo nejde do politiky s ideály a chutí něco změnit nebo dobrého udělat?

Možná jo, ale ten, kdo tam jde s ideály, tam dlouho nevydrží. Napadá mne paní režisérka Třeštíková, která – jestli se nepletu – vydržela na Ministerstvu kultury asi týden. Takže kdo tam zůstane, už je s ním něco špatně.

Když jste mluvil o názorech některých lidí na návrat unesených dívek, nevyprovokoval tu negativní diskusi sám prezident Miloš Zeman, když prohlásil, že se s dívkami nesejde, protože jednaly neprozřetelně a udělaly starost rodině i českému státu?  Není přece povinností  státu pomoci svým občanům v nesnázích v cizině, ať už se do nich dostali vlastním přičiněním nebo okolnostmi?

Přesně tak. Na to jsem četl i hezký komentář, že stát je tady pro lidi a ne lidi pro stát. Co povídá prezident, už by se mělo úplně pomíjet. Ten chlap je buď úplně mimo, nebo se dostává do stavu, kdy ho nezajímá nic jiného, než jak exhibovat. To, co předvedl v tomto případě, není nic jiného než lidská ubohost a vlastní rádoby mentorská důležitost. To je něco nepředstavitelného.  Já být těma holkama, s takovým člověkem bych se nechtěl setkat ani za nic. V tomhle jsou politici všichni stejní. Ostatní se vyjádřili jinak, ale podle mého názoru, možná je špatný, se vyjádřili jinak částečně proto, že viděli reakci lidí na prezidentova slova. Většina lidí to vnímá negativně, když pominu těch pár debilů na internetových diskusích. A když to politici viděli, snažili se lidem přiblížit v tom, že vyjádří těm děvčatům podporu. Neudělali to proto, že by to tak cítili, politici dávno už nic necítí kromě toho svého ega, ale jen proto, aby si nahnali nějakou popularitu. Nic jiného v tom není. Velmi obtížně bych jmenoval nějakého politika z těch, kteří se vyjadřují do médií, kterého bych nepodezíral z toho, že to říká proto, aby si zlepšil mediální obraz. Neříkají, co si myslí, aby si neudělali špatně.

Nedávno se v souvislosti s náhlým úmrtím podnikatele Petera Kovarčíka objevily různé spekulace, protože podnikatel měl být vyšetřován protikorupční policií kvůli podezření z praní špinavých peněz. Nadační fond proti korupci, v němž jste také působil, upozornil před časem na existenci bankovního účtu ve Švýcarsku, na které mělo být v roce 2013 uloženo v přepočtu přes 600 milionů korun. Případ je spojován s exprezidentem Václavem Klausem a amnestií, kterou vyhlásil v závěru svého funkčního období.  Proč jste dali podnět švýcarské prokuratuře, měli jste nějaké podezření z praní špinavých peněz, nebo dokonce souvislostí s amnestií?

Tohle je přesně věc, která se dokonale zkreslila, že by fond upozorňoval na nějaké propojení mezi Klausovými milostmi a Kovarčíkovým kontem. Fond nic takového neřekl a nic takového neudělal. My jsme dostali informaci o tom, že Kovarčík, respektive nějaká firma, za kterou údajně stojí, má takové a takové konto, že tam přitékají takové a takové částky a že je podezření, že by to nemusely být normálně vydělané peníze. Že by se mohlo jednat buď o praní špinavých  peněz nebo o korupci nebo něco takového. My jsme neudělali nic jiného, protože jsme měli jen číslo konta a název firmy, že jsme se pokusili ověřit, zda takové konto existuje. Takže jsme napsali před necelými dvěma roky do Švýcarska dopis, který je na Fondu k dispozici, se žádostí, zda takové konto vůbec existuje a zda takové částky, ke kterým jsme se dostali, skutečně souhlasí.  Ne my, ale nějaký novinář to spojil s amnestií, protože Kovarčík byl považován za přítele prezidenta Václava Klause. To, že se toho Švýcaři chytli, protože se jim na tom kontu něco nezdálo, je věc jiná, ale to už mají v práci orgány činné v trestním řízení.  Teď už se o to vůbec nezajímáme. Proto se mi zdá podezřelé a mnohé signalizující, když se okolí prezidenta Klause takovým strašným způsobem aktivizovalo. Protože kdybych věděl, že nic takového není, tak by mne ta informace, která se objevila v novinách, nechala v klidu. Ale když Klausův spolupracovník Ladislav Jakl, pivní ožrala, jak ho jednou nazval tuším Andrej Babiš, začne nazývat ředitele Fondu Petra Soukenku sadistickým pedofilem, je vidět, že ti lidi jsou s nervy na štíru. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ale Fond v tom nehraje žádnou roli.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…