Tak silný výrok, to se nezapomene. Europoslankyně Konečná vyčítá Zemanovi jeho slova z nemocnice

23.02.2017 22:22

ROZHOVOR „Obrovská chyba. Tak silný výrok, že se nezapomene.“ Europoslankyně Kateřina Konečná v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připouští, že ji prezident Miloš Zeman zklamal, a další „boty“ už nedoporučuje. Přesto v tuto chvíli vidí stále Miloše Zemana jako jedinou silnou osobnost v další prezidentské volbě. Zároveň ale upozorňuje: „Lidé jsou hodně zvyklí volit podle stranických scénářů, zvlášť u strany lidové je to viditelné, že jejich voliči volí pouze jejich kandidáty a velmi často jim to ještě nadiktují při ranní bohoslužbě.“

Tak silný výrok, to se nezapomene. Europoslankyně Konečná vyčítá Zemanovi jeho slova z nemocnice
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Překvapilo vás stanovisko pana prezidenta k hospitalizačním poplatkům? Co si myslíte o tom, že stokoruna za den v nemocnici nikoho nezabije?

Překvapilo. Navíc spojovat to s platy ve zdravotnictví? Regulační poplatky by neměly být systémovým řešením platů zaměstnanců ve zdravotnictví. Proboha! To jsme se dostali na úroveň pravice, co nejvíc vytáhnout z kapes občanům. Jediné, s čím ve výroku pana prezidenta souhlasím, je, že platy zaměstnanců, sester i pečovatelek, lidí, kteří pracují v domovech důchodců, těch, kteří pracují v LDN, jsou tristní, za práci, kterou dělají pro naši společnost. Očekávala bych od něj, že bude daleko koncepčnější.

Může tohle prezidentovo vyjádření nějak ovlivnit jeho levicové voliče?

To je tak silný výrok, že se nezapomene. Každý z nás ležel v nemocnici, neznám člověka, který by dobrovolně ležel v nemocnici. Nedovedu si představit, že budeme postupovat způsobem: když jste se sem dostal, ještě zaplaťte. Není to o třech tisících měsíčně. Ti lidé musejí platit dál i doma všechny potřeby, nájem, elektřinu. Když mají důchod 10 tisíc, tak je může delší pobyt v nemocnici dostat do šílené životní situace, do dluhů, exekucí. Když tohle říká prezident, který si říká levicový, byl kandidátem levice, je to podle mě obrovská chyba. Vůbec jsem nepochopila kontext, v jakém to pan prezident řekl. Nejsme v žádné debatě o poplatcích. Věřila jsem, že téma zůstane alespoň v tomto volebním období u ledu, a byli jsme za to moc rádi. Byla to velká politická chyba. Jestli chtěl jen otevřít debatu? Je to špatná myšlenka. A pokud tomu i věří? Pak mě negativně překvapil.

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude po druhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí, a pak i výsledek volby, důležitý mezník, který určí další fungování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky až o tolik nejde?

Jde o hodně. Je to člověk, který určuje chod země, i když v českém ústavním pořádku nemá tolik kompetencí, jak by si mnozí představovali. Musím říct, že jsem pana prezidenta vnímala pozitivně i kvůli tomu, že vyjíždí do krajů, debatuje s občany i politiky a chce mít přehled. Volba prezidenta je milníkem, pokud nechceme volit loutku; což pevně věřím ani přímá volba není schopna připustit. Na takové pozici je potřeba silná osobnost a tou Miloš Zeman je. 

V čem Miloš Zeman jako prezident české společnosti v poslední době prospívá a v čem jí škodí?

Prospívá v tom, že otevírá témata, která se politici často bojí otevřít. Veřejnou debatu nějak kočíruje. Na druhé straně, a dřív jsem tak pana prezidenta nevnímala, mám dojem, že se snaží vyvolávat občas strach mezi občany. A to je špatně. Strach je špatná volba a špatný rádce. Některými prohlášeními se snaží jakoby možná mobilizovat, ale zároveň vyvolávat strach. Už tak je ho mezi námi dost. Každý se něčeho bojí a pak se společnost nevyvíjí zdravým způsobem. Asi před rokem jsem měla pocit, že tolik silných prohlášení například z hlediska bezpečnosti neměl. Chápu, že jde o aktuální téma, ale na druhé straně si musíme říct, že prezident by měl být spíš ten, který bude uklidňovat, lidé k němu budou vzhlížet, že všechno dobře dopadne.

Máte na mysli nějaký konkrétní výrok, když hovoříte o vyvolávání strachu?

Obecně jde o pojetí bezpečnostní politiky, přístupu k migrantům. Jsem mu vděčná, že téma migrace otevřel daleko dříve, než ho měli odvahu otevřít lidé, kteří ovládají Evropskou unii. Prezident jasně definoval, co se může stát; ale pak výroky o tom, že nějaký terorista se někde pohybuje, to už vyvolává paniku. 

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. O prezidentu Zemanovi se hovoří jako o favoritu voleb, jak byste hodnotila jeho protikandidáty?

Prezident musí být především silná osobnost. V tuto chvíli vidím jedině Miloše Zemana, což neznamená, že se neobjeví někdo další. Bude hodně záležet na tom, jak se k tomu postaví jednotlivé politické subjekty. Jestli se Miloš Zeman v tuto chvíli tak přátelí s Andrejem Babišem právě proto, aby hnutí ANO nepostavilo protikandidáta nebo do toho nešel sám Andrej Babiš...? Lidé jsou hodně zvyklí volit podle stranických scénářů, zvlášť u strany lidové je to viditelné, že jejich voliči volí pouze jejich kandidáty a velmi často jim to ještě nadiktují při ranní bohoslužbě. Kandidát bude potřebovat podporu a měl by být silnou osobností. My se o tom budeme teprve bavit ve straně, ČSSD chybí kandidát, hnutí ANO neřeklo, jak se postaví k volbě prezidenta. Strany situaci samy analyzují. Samozřejmě, když chce kandidovat někdo sám za sebe, má na to právo, ale nepovažovala bych to za viditelný úspěch. Pokud tedy Miloš Zeman neudělá více přehmatů, jako s poplatkem v nemocnici.

Zklamal vás?

Ano, zklamal, nečekala jsem to od něho. Vnímám ho jako konzistentního politika. Teď se vede živá debata kolem Šumavy. Já mu nic nevyčítám, má v této věci dlouhodobě konzistentní názor, jde jedním směrem. I když s tím názorem nemusím souhlasit, musím ocenit, že je jeden z mála českých politiků, který se chová konzistentně a jeho názory jsou předvídatelné. To je nečekaný úkaz, protože převlékání kabátů nám jde lépe, než abychom si byli schopni obhájit svůj názor. A když přijde takováhle „bota,“ tak si říkám, že je to zbytečné. Nic nehodnotím, ale každopádně mě to mrzí. Od prezidenta, kterého jsem volila, bych to nečekala. Ale důležité je říct, že pan prezident jezdí do krajů, poctivě se jim věnuje, to je přesně to, proč má důvěru. Takto by to měli dělat všichni politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…