Tak určitě... Populární fotbalista, který kandiduje za SPOZ, mluví o Zemanovi a pravici, kterou dřív volil

17.09.2013 12:36

ROZHOVOR Minulý týden vybuchla v Liberci politická bomba. Strana práv občanů - zemanovci odhalila svoji jedničku do předčasných parlamentních voleb v Libereckém kraji. Je jím ve fotbalovém Liberci velmi populární sportovní ředitel Slovanu Liberec a ještě nedávno obávaný kanonýr Jan Nezmar. Jeho početní příznivci byli v úžasu.

Tak určitě... Populární fotbalista, který kandiduje za SPOZ, mluví o Zemanovi a pravici, kterou dřív volil
Foto: Slovan Liberec
Popisek: Jan Nezmar

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

A protože zdaleka ne všichni fandí také zemanovcům, objevily se na sociálních sítích kritické komentáře tohoto kroku. „A tolik jsme ho milovali,“ povzdechl si jeden z fanoušků. Samozřejmě se daly najít –  i když v daleko menším počtu – i pozitivnější reakce. „Honza je férový chlap, konečně už vím, koho budu volit,“ napsala v internetové diskuzi Liberečanka. Jan Nezmar odpovídal na otázky ParlamentníchListů.cz.

Strana práv občanů - zemanovci vás sama oslovila. Při svém nelehkém rozhodování, zda nabídku přijmout, jste se jistě seznámil i s jejich programem. Co vás z něj zaujalo?

Určitě mě zaujala přímá volba i na nižších úrovních. Myslím, že přímá volba starostů, primátorů i poslanců je ideálním nástrojem proti politikaření v rámci politických stran. Lidé si sami dokáží určit důvěryhodnou osobnost a nemusí tak spoléhat na předvýběr politických subjektů. Přímá volba na všech úrovních mi přijde jako férový nástroj, který by české politice mohl pomoci.

Byl jste pravicový volič. Znamená přijetí této kandidatury určité zklamání z působení pravicových stran, které vládly v České republice v posledních letech?

Sportovní hantýrkou bych odpověděl "tak určitě". Ale vážně, idea pravicových myšlenek jako je svoboda a zodpovědnost, se dnes promítá do drtivé většiny demokratických stran. Z tohoto pohledu považuji bipolární rozdělení světa na pravici a levici za přežité. Nicméně na přímou otázku nabídnu přímou odpověď. Politka ODS a TOP 09 mě opravdu zklamala. Jak jinak hodnotit politiky, kteří měli v Parlamentu 118 hlasů pro svou vládu a stejně to dopracovali k předčasným volbám?

V této souvislosti hodně lidí, včetně odborníků, kritizuje zvláště činnost Ministerstva financí v minulé vládě. Vy jste vystudovaný ekonom, jak se na ni díváte?

To, že jsem vystudovaný ekonom, ještě neznamená, že si troufnu hodnotit činnost Ministerstva financí. Tuhle otázku si dovolím nechat nezodpovězenou. Své připomínky mám, chci je ale konzultovat s odborníky na makroekonomiku.

Inspirovalo vás ke vstupu do politiky působení jiných sportovců v tomto odvětví?

Určitě mě neinspirovali sportovci. Řekl bych, že hlavní inspirací mi byli politici. A nebylo to v pozitivním smyslu slova inspirace.

Největší favorit voleb, ČSSD, nominovala jako lídra bývalého úspěšného skokana na lyžích Pavla Ploce. Považujete ho za svého největšího soupeře? A jak se vám jevila jeho dosavadní činnost v Parlamentu?

Jsem mladý a politických zkušeností nemám příliš na rozdávání. Řekl bych ale, že v politice může být každý soupeř před volebním termínem partnerem po volbách. Úspěchy Pavla Ploce jako sportovce respektuji. Jako politika ho hodnotit nechci, protože v Parlamentu nepatřil k těm nejaktivnějším. Tedy alespoň z mediálního pohledu. Jako každý lídr v našem kraji je ale mým soupeřem.

Strana práv občanů má v názvu jméno současného prezidenta Miloše Zemana. Co si myslíte o něm?

Prezident Miloš Zeman je prvním politikem, který prošel celonárodním plebiscitem. Byl legitimním vítězem voleb a je třeba ho takto respektovat. Neříkám, že s ním ve všem souhlasím. Například se mi nepozdávalo, když měl po vládní krizi garanci 101 hlasů od tehdejší koalice, a přesto jmenoval úřednického premiéra. Historie ale dala za pravdu nikoli mně, ale prezidentovi. Říká se o něm, že je vynikající prognostik. Je fakt, že ta 101 byla hodně křehká. On to vyhodnotil správně. Jak říkám, zaslouží si respekt.

Zemanovci si přivedli do voleb posily

V loňských krajských volbách v Libereckém kraji zemanovci propadli. I kvůli zcela nevýraznému lídrovi, který nedal dohromady kloudně větu. Strana se poučila a do parlamentních voleb jde v mnohem silnější sestavě. Možná proto, že krajským předsedou je Masopust, vsadili na místní fotbalovou legendu Jana Nezmara. Ten sice zdůrazňuje, že je v politice nezkušený, ale svůj první politický rozhovor dle mého zvládl lépe než mnozí matadoři, kteří se v kalných vodách politiky pohybují již delší dobu.

I dvojka je v kraji známá – je jím minulý hejtman, tehdy v oranžových barvách ČSSD – Stanislav Eichler. Krajský předseda Jaroslav Masopust se usadil na třetím místě kandidátky a záda mu kryje z páté pozice věhlasný hudebník Felix Slováček. Z výše uvedeného je zcela zřejmé, že voličský potenciál mají zemanovci nyní nesrovnatelně vyšší než před rokem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…