Taková propaganda. Eva Jurinová se zhrozila nad objektivitou České televize

31.08.2014 14:38

ROZHOVOR Přes nemalý počet preferenčních hlasů neuspěla někdejší moderátorka Eva Jurinová v eurovolbách. Nyní za stranu Republika kandiduje v Polabské nížině, kde jakoby se zastavil čas. ParlamentnímListům.cz mimo jiné prozradila, zda odmítá protiruské sankce a odkud čte pravdu o Ukrajině.

Taková propaganda. Eva Jurinová se zhrozila nad objektivitou České televize
Foto: archiv
Popisek: Eva Jurinová

Byla jste dvojkou na kandidátce Republiky do eurovoleb. Nyní jdete za uskupení Otty Chaloupky do Senátu a do komunální politiky v obci Sadská ve Středočeském kraji. Co chcete prosadit? Jste připravena stát se i přímo starostkou?

Ano, byla jsem dvojka jako nezávislá na kandidátce za stranu Republika a mile mě překvapilo, že jsem obdržela 27 procent preferenčních hlasů, což bylo nejvíce z celé kandidátky. I proto mi strana nabídla, abych opět jako nezávislá kandidovala do senátních voleb. A to je i důvod, proč se chci angažovat v komunální politice, neboť tyto poznatky a zkušenosti jsou velmi poučné pro mou případnou práci v Senátu a naopak. V komunálních volbách jsem na třetím místě jako nezávislá za hnutí „Změna pro Sadskou“. To znamená, že usilujeme o to dostat se do zastupitelstva, nikoliv proto, abych se stala starostkou! Přijala jsem tuto výzvu občanů, protože tady žiju bezmála deset let. Od té doby se toho moc nezměnilo. Některá místa vypadají, jakoby se v nich zastavil čas před padesáti lety. Přitom vidím toto městečko jako dobré místo pro život, akorát mám výhrady k tomu, jak je o ně pečováno. Vadí mi, že potřeby občanů nejsou na prvním místě a nelíbí se mi způsob hospodaření města.

V čem konkrétně?

Například se investovalo hodně milionů korun do vybudování cyklostezky, která nemá logiku, protože nenavazuje na žádnou infrastrukturu, jež by do města přivedla turistický ruch. Dlouhodobě jsou neřešeny opravy místních komunikací, včetně katastrofálních chodníků, které chodce vyloženě ohrožují. Pokud se lepí díry, tak jen některé, protože je před volbami!

Tak to je bohužel podobné na mnoha místech v republice…

Nechci prosazovat stranické zájmy, ale systémově, v nějaké projektované střednědobé vizi je třeba řešit vše, co občané potřebují. Od komunikací, osvětlení, komunálního odpadu až po čistotu města, které by se mělo chlubit i vyhlášenou místní školou, kde je nejen sportovní základ pro využití volného času dětí. Chceme v první řadě audit hospodaření, referendum v některých investičních záměrech a vůbec spolupracovat s místními podnikateli, kteří se chtějí zapojit do změny města. Politikaření odmítáme. Náš cíl je domluvit se s každým ku prospěchu věci. Sadská leží v rovinatém Polabí, je tu velké jezero, lesy, a je to atraktivní místo pro turistiku. Schází jen patřičný servis a zázemí.

Zakladatel Republiky, Otto Chaloupka, je některými považován ve své otevřenosti za kontroverzní osobu, zejména svými postoji k některým menšinám. Sdílíte i tyto jeho názory?

Otto Chaloupku považuji za srdcaře, který se nebojí nazývat věci pravými jmény. Vážím si ho mimo jiné i proto, že v době, kdy byl poslancem, se radikálně vymezoval proti zákonu o církevních restitucích tak, jak byl přijat. Nepracoval jen administrativně ve sněmovně, ale sám podnikl proti přijetí zákona hodně praktických kroků, které vedly až k Ústavnímu soudu.

Co se týká menšin, jeho postoje jsou zaměřeny proti zneužívání systému takzvané pozitivní diskriminace, kdy peníze nás všech čerpají i ti, kteří nejsou vždy potřební, ale pouze vychytralí! U problémů přistěhovalců mám strach z narůstající vlny imigrantů do Evropy vůbec, dokonce mám strach i z kvót, které chce EU určit pro jednotlivé země. Schází mi podmínka, že imigrant v České republice bude mít jasně nastavená pravidla. To znamená, že bude mít zajištěnou práci, že bude dodržovat zákony a respektovat politické i kulturní zvyky naší země.

Vy patříte mezi ty, kteří mají například i strach z muslimů v České republice?

Strach z muslimů mám - a veliký! Bojím se zvlášť poté, co islámští radikálové vyhlásili „Islámský stát“ a vyzývají všechny muslimy na celém světě, aby aktivně bojovali proti křesťanům.

Jste tvář známá zejména z televizní obrazovky, jako moderátorka. Jak hodnotíte informování veřejnoprávní televize, zejména o zahraničním dění?

Často vnímám, že místo objektivního pohledu zaznívají z ČT spíše subjektivní názory některých redaktorů, kteří nám předkládají spíše vlastní komentáře, někdy i mezi řádky, často i ve volbě hostů k tématu. A bývá to i patrné ze způsobu kladení otázek při rozhovorech. Týká se to událostí z poslední doby, ať už na Ukrajině či na Blízkém východě. Mám pocit, že jde o propagandistický boj. V prvním případě tedy většinou protiruský a ve druhém protiizraelský. Byť sleduji často zejména „24“, zatím jsem se například přesně nedozvěděla, kdo jsou ti separatisté na Ukrajině, čí zájmy zastupují a jaké mají cíle? Zarazila mě třeba formulace, že Rusko „anektovalo“ Krym - bez hlubšího zamyšlení se nad správným významem toho slova. Schází mi poctivější práce zahraniční redakce - kontinuálně sledovat a hledat jádro celého problému, a postrádám vyrovnané zastoupení odborníků, politologů a historiků při vyvážené diskuzi. Zatímco jiné televizní stanice mají pestré aktuální záběry, v České televizi se stále opakují jedny a tytéž. Celkově obrazově i obsahově zněla Česká televize jednostranně protirusky zejména v začátku konfliktu na Ukrajině. Komplexní informace jsem čerpala ze zahraničních zdrojů.

Máme mít z Ruska strach?

Z Ruska nemusíme mít strach, je u nás některými politiky i médii uměle vyvolávaný. Vždyť i odborníci na problematiku sami přiznávají, že přesně nevědí, co se tam vlastně děje. A i když jsou fakta zastřena mlhou, situace určitě není taková, aby se opakoval příjezd vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Přikláním se k tomu, že je třeba stále politicky vyjednávat na mezinárodní úrovni. Oboustranné hospodářské sankce rozhodně nevidím jako řešení.

Mělo by NATO poslat vojska na hranice Ruska? Je to dobrý plán postavit na východě Evropské unie vojenské základny jako reakci na ukrajinskou krizi? Co říkáte na to, že někteří naši umělci se staví proaktivně k tomu, abychom základny NATO měly na našem území?

Každý z občanů této země má právo se vyjadřovat ke všemu, co neodporuje zákonu a základní Listině lidských práv a svobod! Jelikož jsme členy NATO, přebíráme na sebe automaticky všechny závazky a povinnosti, ale i právo na ochranu vyplývající z členství v této obranné vojenské Alianci. Válečné strategii opravdu neholduji, ale na základě informací, které sleduji, si nemyslím, že by na hranici Ruska měla Aliance poslat vojska, aniž by byla ohrožena. A základny NATO v ČR? Určitě ano, pokud budou nezbytné k naší ochraně proti komukoliv.

Podle některých dřívějších vyjádření se mi jevíte jako kritička Andreje Babiše…

Nejsem jeho kritička, protože mám ještě málo poznatků k tomu, abych vyhodnotila konkrétní kroky jeho politiky na všech úrovních. Co ale mohu obdivovat, je fakt, že na politickou scénu vstoupil s jasnou vizí, kterou dokázal lidem sdělit bez frází a politických floskulí. Teprve až delší čas ukáže, zda jeho politika je pro nás přínosem.

Co děláte ve volném čase, zejména ve večerních hodinách?

To je různé. Když je venku teplo, tak býváme s manželem nebo hosty třeba u dobrého vínečka na zahradě, a pokud musím brzy vstávat - což mi moc nejde, tak v tuto dobu se snažím už usnout. Pokud ani jedno z toho, tak využívám absolutního ticha, pustím si vlídnou hudbu a sedím u počítače nebo u knížky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…