Takové omezení svobody za čtyři roky! To jinak jde jen v komunistické diktatuře, odsoudila vládu Udženija z ODS

25.09.2017 11:04

ROZHOVOR „Nechutná udavačská loterie podvědomě podporuje v lidech ty nejhorší vlastnosti. Je to chytrá a strašně nebezpečná propaganda vedoucí k poštvávání lidí proti sobě,“ kritizuje elektronickou evidenci tržeb místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a jedním dechem dodává, že rozdělování společnosti na zloděje a ty druhé s udáváním konkurence jsou ty nejrizikovější faktory pro celou společnost. Současná vláda má podle jejích slov omezování svobody jako hlavní motiv svých činů, za čtyři roky se takové omezování svobody podařilo snad jen v komunistické diktatuře. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také mluvila o antibyrokratické revoluci z pera ODS, která by měla zjednodušit systém celého fungování státu a ulevit všem od papírování.

Takové omezení svobody za čtyři roky! To jinak jde jen v komunistické diktatuře, odsoudila vládu Udženija z ODS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Alexandra Udženija při nominačním projevu na sjezdu ODS

Zajímal by mne váš postoj ke mzdám Čechů a ke snižování daní, aby se tak zvýšila čistá mzda, jak propagujete v rámci volebního programu ODS. Chápu, že snížením daní zbyde více pro zaměstnance, více pro podnikatele. Jakými dalšími opatřeními zaměstnavatele podpořit, aby platili Čechům více? Jak jim konkrétně zpříjemnit podnikání?

Snížení daně z příjmu na patnáct procent z hrubé mzdy, jak ODS navrhuje, bude znamenat zvýšení čistých mezd všech zaměstnanců o sedm procent. Na naší daňové kalkulačce, kterou máme na webových stránkách, si každý může spočítat, kolik přesně získá. Považujeme ale za naprosté pokrytectví a diletantství, že vláda v čele s ČSSD a ANO, která si stanovila zvyšování platů jako svoji prioritu, přijde s tímto tématem těsně před koncem svého funkčního období. Tomu už snad žádný rozumný člověk nemůže uvěřit. Za čtyři roky neudělali v tomto smyslu vůbec nic. Byla to ODS, kdo na nízké mzdy během ekonomického růstu upozorňovala a chtěla s tím něco dělat.
Nejdůležitější podle nás je nechat živnostníky a podnikatele pracovat a vydělávat peníze namísto zatěžování byrokracií množící se rychlostí světla. My mluvíme o antibyrokratické revoluci, která by měla zjednodušit systém celého fungování státu. Nechceme žádné progresivní zdanění, žádné kosmetické úpravy daňového systému, ale výrazné a spravedlivé snížení daní. Musíme také naplno podporovat pokročilé technologie ve všech oblastech, protože vysoké mzdy budeme mít jen tehdy, když budeme produkovat vysokou přidanou hodnotu výrobků a služeb.

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

S tímto tématem souvisí i elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení. Andrej Babiš sám chtěl nejdříve EET pro všechny, nyní se mluví o zmírnění. Co podle vás přinesla tato opatření České republice a co jí vzala?

EET a kontrolní hlášení jsou nástroje šikany a represe. Při zavedení EET byl automaticky každý podnikatel označen za podvodníka a všichni živnostníci byli zavaleni další administrativou a zbytečně se jim zvýšily náklady. Přitom existuje řada jiných nástrojů, jak peníze na daních vybrat a nezatěžovat živnostníky zvýšenými náklady – například větší využití paušální daně, kterou by živnostník zaplatil a už by nemusel nic evidovat a očekávat přepadové kontroly z finančního úřadu.
Třešnička na dortu je pak ta nechutná udavačská loterie, která podvědomě podporuje v lidech ty nejhorší vlastnosti. Je to chytrá a strašně nebezpečná propaganda vedoucí k poštvávání lidí proti sobě. Nabádání k udávání třeba svojí konkurence, možnost zneužití dat z tohoto systému a rozdělování společnosti na zloděje a ty druhé – to jsou ty nejrizikovější faktory pro celou společnost.

Jak by podle vás vypadala naše země s Andrejem Babišem v čele, tedy na místě premiéra vlády?

Obávám se, že Česká politika může padnout na své dno. Vláda Andreje Babiše tiše podporována komunisty nebo extremistickou SPD je reálnou variantou. Tomu je třeba zabránit. Jedině silná ODS může být alternativou vůči hnutí ANO. Pro nás je Andrej Babiš na pozici předsedy vlády naprosto nepřijatelný. Od začátku jeho působení v politice upozorňujeme na ekonomický, politický a mediální střet zájmů, který je pro čelného představitele naší země nepředstavitelný. V posledních týdnech to navíc vypadá, že k těmto střetům zájmů ještě přibude trestní stíhání, což by bylo naprosto skandální.

Omezuje naši demokracii a svobodu konání dosavadní vlády? Omezují politici pomalu naši svobodu?

Jednoznačně ano! Tato vláda má omezování svobody jako hlavní motiv ve všem, co dělá. Podívejte se, kolik omezení pro občany současná vláda už zrealizovala za poslední roky. To se za čtyři roky podařilo snad jen v nějaké komunistické diktatuře. Vůbec si nechci připustit, že by to mohlo pokračovat v dalších čtyřech letech. Musí to skončit a skončí to jedině návratem ODS do vlády.

Preference ODS postupem času stoupají. Domníváte se, že má šanci stát se znovu jedním z hlavních hráčů politického dění? A je Petr Fiala tím pravým, kdo jí pomáhá a pomůže?

Petra Fialu jsme si jednoznačně zvolili na kongresu jako předsedu a lídra pro nadcházející parlamentní volby, takže já jsem přesvědčená, že je ten pravý. Musím říct, že se nám společně s Petrem Fialou a celou ODS podařilo stranu nejprve resuscitovat z klinické smrti, poté stabilizovat a postupně jsme se mohli nadechnout pro nový začátek a pro naše voliče jsme připravili jasný a silný program. A hlavně jsme náš program představili jako první, a teď vidíme, jak nás mnozí jen kopírují. Ale originál je originál. Jsme si moc dobře vědomi, že jsme v minulosti udělali některé chyby, ale na rozdíl od jiných stran jsme se z nich poučili, a jsme proto připraveni na budoucnost. To se o jiných stranách říct nedá.



Jaký je váš osobní tip na výsledek ODS v podzimních volbách?

Děláme všechno proto, aby byl výsledek co nejlepší, a tím pádem, aby nám umožnil prosadit body a priority z našeho silného programu. Musím říci, že přibývá lidí v okolí našich členů, kteří jim napříč republikou začínají říkat větu ve smyslu: tak já vám to zase hodím, opět vám můžu věřit, že něco prospěšného pro Českou republiku uděláte. Takže nálada je optimistická, zásadně však netipuji.

Jean-Claude Juncker představil svoji zprávu o stavu Evropské unie. Petr Fiala ji kritizoval s tím, že Juncker konečně začal připouštět problém migrace, ale stále nenabízí řešení. Jaké by mělo být podle ODS? A jakou známku Evropské unii vystavit za poslední tři roky?

ODS chce prosadit jistotu silné České republiky v silné Evropské unii – chceme prosazovat konsensus doma, abychom byli silní při jednáních na evropské úrovni. Bez povinných migračních kvót a bez ztráty státní suverenity v imigrační, bezpečnostní či obranné politice. Chceme odpovědnou a důslednou přistěhovaleckou politiku, ve které platí, že je důležité ulehčovat podmínky vstupu těm cizincům, kteří mohou být přínosem, a naopak zpřísňovat podmínky těm, kteří nemají úctu k našim zákonům, hodnotám a zvykům a jde jim o zneužívání našeho sociálního systému. Masová a neřízená imigrace musí skončit a musíme ji zastavit už na hranicích Unie a řešení hledat na místech, odkud problém pochází.
Evropu čekají velké globální výzvy a nemůže si dovolit být oslabována skupinami, které mají hlavní motiv ji destruovat zevnitř. Co se týče obrany našeho státu, musíme znovu vytvořit špičkovou armádu a záchranný systém, což znamená výdaje na armádu ve výši dvě procenta hrubého domácího produktu nejpozději do šesti let, právo na osobní bezpečnost, odmítnutí omezování práv držitelů legálních zbraní, odmítnutí povinných kvót pro uprchlíky schválených Evropskou unií, bezpečný český kyberprostor a lepší koordinace zpravodajských služeb.

Bohuslav Sobotka se snaží přiblížit Českou republiku k Evropské unii i eurozóně. ODS je proti euru, jaké následky by jeho přijetí pro nás mělo? ODS jeho přijetí chce zabránit, jak?

Chceme to, co chce většina občanů České republiky, a to je členství v rozumném evropském společenství bez povinnosti přijímat euro, dokud to pro nás nebude výhodné a pokud si to nebude přát většina občanů. Teď na zavedení eura rozhodně není ten správný čas.

Evropská unie je jiná Evropská unie než při vstupu České republiky. Mělo by proběhnout referendum o vystoupení, aby lidé řekli, co si myslí?

Referendum o vystoupení z Evropské unie, si myslím, že není na místě. Samozřejmě, že Evropská unie má řadu velkých nedostatků, ale stále nevidím jinou alternativu našemu členství. Co ovšem musí zůstat, je suverenita naší země, která nesmí být dále omezována. Pokud si Evropská unie implentuje do své DNA konkurenceschopnost a bezpečnost místo stávající byrokracie a falešné hyperkorektnosti, má smysl tam zůstat tvořit naši budoucnost.

Německo a Francie jsou hlavními hráči v Evropské unii. Jak vnímáte jejich postavení? A jsou těmi, kdo by měli určovat směr, jakým se má spojená Evropa ubírat?

Naše obchodní propojení s Německem je stále obrovsky silné, Německo je pro mě technologický a ekonomický lídr Evropy, o to více mě mrzí jejich naivní přístup k otázkám masové migrace, bezpečnosti celého kontinentu a nechápu, proč tak podporují už mrtvý model multikulturalismu. Francie také na vlastní kůži poznává, co jejich společnost tyto špatné koncepty stojí. Evropa by měla mít ambice stát se nejsilnějším uskupením ve světě, a přitom se sama vnitřně oslabuje; a to se musí změnit. Z jejich působení v Evropské unii by se však měla poučit i Česká republika. Tyto státy zcela otevřeně prosazují své vlastní zájmy, které se poté stávají zájmy Evropské unie. Dokud si sami nestanovíme naše zájmy, nemůžeme je ani prosazovat v Evropské unii, a budeme se tak pouze přizpůsobovat zájmům ostatních států.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…