Takto dnes mluví lidé na Krymu. Stanislav Berkovec o Ukrajině i Putinovi

19.08.2014 18:45

ROZHOVOR Poslanec hnutí ANO a známý televizní moderátor Stanislav Berkovec se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil mimo jiné k tomu, nakolik ovlivní ekonomiku válka na Ukrajině a oboustranné sankce vyhlášené Evropskou unií a Ruskem. Řeč byla také o Vladimiru Putinovi, sestřeleném letadle Malajsijských aerolinek či boji proti islámským teroristům.

Takto dnes mluví lidé na Krymu. Stanislav Berkovec o Ukrajině i Putinovi
Foto: Archiv SB
Popisek: Stanislav Berkovec

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Vy jste byl v rámci pozorovatelské mise na Krymu. Obyvatelé tohoto poloostrova jsou teď podle dostupných informací v obtížné situaci. Ačkoliv vzrostly mzdy i penze, jak Rusko slibovalo, zároveň se zvýšily i ceny zboží a služeb. Hotely jsou poloprázdné, místní sužují problémy s dopravou, kdy lidé čekají i několik dní na trajekt. Dalo se očekávat, že něco takového nastane? Jak na dnešní situaci na Krymu nahlížíte?

Myslím, že dalo. Situaci pochopitelně zkomplikoval eskalující konflikt. Ale dlouhodobě to bylo podle mínění většiny lidí, se kterými jsem na Krymu ve správní oblasti města Sudak mluvil, dobré a logické rozhodnutí. Bylo mezi nimi i hodně krymských Tatarů i Ukrajinců. Pro ně je Rusko zárukou silného partnera a lepší budoucnosti. 

Jednalo se ze strany Ruska o anexi Krymu hitlerovského střihu, jak se mnozí dnes stále domnívají?

Raději bych se vyhnul podobnostem s „hitlerovským střihem“ - už kvůli temné fašistické minulosti, která souvisí také s Ukrajinou...

Co podle vás ve skutečnosti chtějí lidé na Donbasu? Chtějí nezávislost?

Podle mě chtějí to, co lidé na Krymu – pokojně a lépe žít v míru. Mít větší ekonomickou stabilitu a ne zkorumpovaný státní aparát. Nezajímá je politika a boj o moc.

Jak se stavíte k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi z hlediska jeho vlivu na média či omezovaní práv homosexuálů?

Je to velmi silná osobnost a svůj vliv v Rusku bezesporu posílil. Omezování práv homosexuálů považuji pochopitelně za omezování základních lidských práv na sebeurčení. Ale mám pocit, že teď frčí, že „za všechno může Putin“. Je třeba si uvědomit, že Rusko je velmi silně nábožensky založené a vliv pravoslavné církve je velmi silný. Na rozdíl od římskokatolické vychází podle mě více z opravdové víry a větší skromnosti duchovních i klášterů. Strávil jsem několik dní v pravoslavném klášteře Kutlumusiu v Agion Oros, mohu to subjektivně posoudit. To má bezesporu na názor na homosexualitu vliv. Co se týká vlivu na média, myslím, že ruská média jsou ke svému státu stejně loajální jako třeba americká, německá nebo francouzská.

Čeho chce podle vás ruský prezident dosáhnout?

Myslím, že je to jednoduché a říká to od začátku – chce silné a jednotné Rusko. Ve srovnání s „jelcinovským“ Ruskem se mu to daří, to vám řekne v této zemi mnoho lidí.

Kdo podle vás sestřelil letadlo Malajsijských aerolinek?

Všechno nasvědčuje tomu, že to byli proruští separatisté, kteří ho považovali za ukrajinský bojový letoun. Od roku 1990 létám jako rozhodčí balonového létání. Myslím, že využít letový prostor nad takovým konfliktem bylo riskantní. Ale to je odvislé v mnoha případech jen a jen na rozhodnutí pilota.

Takzvané berlínské rozhovory ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska vedly podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera k jistému sblížení Kyjeva a Moskvy. Jaký další vývoj stran ukrajinské krize očekáváte?

Pevně doufám, že zvítězí rozum a tato lokální válka nepřeroste ve větší konflikt. Němečtí, francouzští nebo holandští politici nemluví tak „útočně“, jak se v našich médiích prezentuje. Evropa by se podle mě neměla nechat vtáhnout do vojenských operací. Už jenom proto, že na vzniku konfliktu má svůj podíl.

Prezident Zeman označil Rusko za našeho dlouhodobého partnera v boji proti islámskému terorismu a řekl, že bychom si měli uvědomit, že ukrajinská krize je jen střednědobá. Čeho se Stanislav Berkovec bojí více? Ruska, nebo islámských teroristů?

Nebojím se ani Ruska, ani islámského náboženství. Bojím se jakéhokoliv extremismu. Druhá světová válka ukázala, jak daleko může zajít.

Nakolik podle vás ovlivní ekonomiku válka na Ukrajině a oboustranné sankce vyhlášené Evropskou unií a Ruskem?

Odnesou to obyčejní lidé. Například kvůli propadu trhu s Ruskem se propouští i v německé firmě, která u nás ve Slaném vyrábí v bývalé slavné české továrně ČKD nástavby na nákladní automobily. Myslím, že žádný kurzarbeit, zemědělští diplomaté a další opatření - já velmi oceňuji snahu Hospodářské komory, odborů i politiků o tato opatření, ke kterým jsme prostě donuceni situací - nenahradí plnohodnotný pracovní poměr. V konečné fázi to musí vykrýt evropské a naše národní zdroje. Vysvětlit, proč tomu tak je - například manželce propuštěného živitele rodiny - je docela těžké. To mi věřte - nedávno jsem se o to pokoušel.

Mají podle vás sankce vůči Rusku smysl?

Pro někoho ano. Je to boj o politický a ekonomický vliv. V žádném případě na tom nevydělá ani EU, ani Ukrajina, ani Rusko.

Jak by měla Evropa vycházet s Ruskem?

Normálně. V míru s ním obchodovat, vzájemně obohacovat své kultury. Má to dlouhou historickou tradici. Mnohem delší než například existence USA. Není to země s antagonisticky rozporným politickým režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…