Tam, kde nejsou ptáčci, kteří by cvrlikali, je i prdel slavíkem. Profesor Rajko Doleček nepřijímá omluvu USA za bombardování Jugoslávie, a nejen to...

18.08.2016 11:07

ROZHOVOR „Je špatné, že tak veliká mocnost jako Spojené státy nemá jinou alternativu než Clintonovou a Trumpa. Rusové na to mají krásné přísloví: Tam, kde nejsou ptáčci, kteří by cvrlikali, je i prdel slavíkem,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz profesor a doktor česko-srbského původu Rajko Doleček o tom, proč je pro něj přece jen přijatelnější Donald Trump. „Má několik dobrých myšlenek. Je proti trvalé konfrontaci s Ruskem, protože je zbytečné utrácet velké peníze na válečné přípravy, když je možné se tichou cestou jakž takž domluvit. Clintonovou určitě ne, ta znamená válku,“ dodává.

Tam, kde nejsou ptáčci, kteří by cvrlikali, je i prdel slavíkem. Profesor Rajko Doleček nepřijímá omluvu USA za bombardování Jugoslávie, a nejen to...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Profesor Rajko Doleček

Americký viceprezident Joe Biden se v Bělehradě omluvil pozůstalým obětí za bombardování Srbska v roce 1999. Jak tohle vnímáte?

Jsou dvě možnosti. Buď si uvědomili zločinnost akce NATO, tedy Spojených států, před těmi 17 lety, nebo je to začátek nějakého nového ošklivého podvodu.

Jakého podvodu myslíte?

Joe Biden to řekl v Bělehradě na cestě z Albánie. Kdoví, co jim všechno slíbil. A oni teď tlačí na srbskou vládu na uznání Kosova, bez toho, že není naděje na vstup do Evropské unie. Je tedy otázka, jestli to neznamená zase nějaký podraz. Také je zajímavé, že ještě donedávna byl bývalý prezident Miloševič největší vrah, zabíječ, Hitler. Teď se najednou zjistilo, že podle usnesení mezinárodního trestního tribunálu v Haagu nemá žádnou trestnou odpovědnost za to, co se odehrávalo třeba v Bosně a Herzegovině. Přitom to bylo nosné téma.

Ztěžuje případné usmíření Američanů se Srby fakt, že Joe Biden je demokrat, stejně jako tehdejší americká administrativa s prezidentem Billem Clintonem. Nebo to nehraje roli?

Roli to hraje. Bill Clinton byl velký lhář. Lhal i pod přísahou vzhledem k Lewinské. Měl některé kladné věci třeba v oblasti ekonomiky, ale to, že ničil a zabíjel v Srbsku, to mu nikdo nemůže odpustit. Podobně jako později jeho manželce Hillary Clintonové jako ministryni zahraničí v Libyi. Málokdo ví, že Clintonka podepsala jako senátorka, že je nutné bombardovat a zničit Irák kvůli těm údajným zbraním hromadného ničení.

Kdyby teoreticky byl prezidentem Donald Trump, měl by to usmiřování se Srby snazší?

Je špatné, že tak veliká mocnost jako Spojené státy nemá jinou alternativu než Clintonovou a Trumpa. Ale v tomto případě bych bral raději Trumpa než Clintonovou. Trump má několik dobrých myšlenek. Je proti trvalé konfrontaci s Ruskem, protože je zbytečné utrácet velké peníze na válečné přípravy, když je možné se tichou cestou jakž takž domluvit. Clintonovou určitě ne, ta znamená válku.

Takže podle vás Trump není nic k jásání, ale Clintonová je ještě horší?

Rusové na to mají krásné přísloví: Tam kde nejsou ptáčci, kteří by cvrlikali, je i prdel slavíkem.

Jestli se nepletu, nejhorší pověst mezi Srby má tehdejší ministryně zahraničních věcí Madelleine Albrigtová, které přezdívají balkánská řeznice. Proč zrovna ona, nebyla přece jediná, kdo o tom bombardování rozhodl?

V roce 1993 se stala americkou velvyslankyní pro OSN, tedy i Radu bezpečnosti. V té době proběhla genocida ve Rwandě. Tehdy se Clinton a Albrightová zachovali jako mrtvý brouk a nic nepodnikli. Potom když se stala ministryní zahraničí, byla jedním ze strůjců bombardování Srbska. Je skutečně balkánskou řeznicí. Tento termín, myslím, vznikl na Západě, domnívám se, že v jedněch amerických novinách.

Oficiálním důvodem tohoto bombardování bylo přinutit srbskou vládu, aby ukončila vyhánění a násilné útoky vůči civilnímu obyvatelstvu v Kosovu. Tenhle argument neuznáváte?

Tento argument je dost hloupý, protože ten útěk nejen albánského, ale i srbského obyvatelstva začal, až když bylo to bombardování NATO. Trable byly v tom, že Miloševič dojednal s Holbrookem příměří a Srbové stáhli své policejní a armádní jednotky z míst, kde se odehrávaly největší boje. A najednou se sem nahrnula Kosovská osvobozenecká armáda (UCK).

Takže myslíte, že tenkrát to bylo mediálně zpracováváno tendenčně ve prospěch kosovských Albánců a v neprospěch Srbů?

No jistě. Bylo to ve prospěch kosovských Albánců, které podporoval prakticky celý Západ a kteří byli kupodivu cvičení od elitních britských jednotek SAS.

Je známo, že jste nakloněn Srbům. Přesto nelze popřít, že v té době se různé krvavé excesy děly mimo jiné i ze srbské strany, zvláště od různých polovojenských jednotek...

Excesy byly pochopitelně na obou stranách. Ale důležité je, kdo to začal. Kosovo bylo poměrně v klidu do konce osmdesátých let, kdy UCK začala zabíjet soudce, policisty, novináře a potom i obyčejné lidi. Vláda Jugoslávie tehdy vyhlásila legální právo zavést pořádek. Jako to dělali Britové v Severním Irsku. Ale opakuji – kdo to začal?


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…