Táňa Fischerová: Co dělá Trump, je děsivé. Je mocný a chce si to užít

30.01.2017 10:50

ROZHOVOR „Trump dělá, co slíbil. Což ale nic nemění na tom, že je to děsivé,“ konstatuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politička a herečka Táňa Fischerová. Pokud nyní bude na prvním místě spolupráce ekonomická a obchodní soutěž mezi státy, nic dobrého se podle ní čekat nedá. „Potom se budou všichni vzájemně snažit oslabovat a ničit a k tomu přidávat militantní projevy a zbrojení na hranicích. Oslabená Evropa by se po této stránce hodila více velmocem,“ domnívala se s tím, že by si nepřála, aby naše země byla trojským koněm, který bude napomáhat rozkladu Evropy.

Táňa Fischerová: Co dělá Trump, je děsivé. Je mocný a chce si to užít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Proč podle vás Donald Trump – kterému se původně moc šancí nedávalo – vyhrál americké prezidentské volby?

Protože jeho voliči už měli všeho dost a řekli si, že lepší je skok do neznáma než poměry, ve kterých nemají budoucnost.

Nový americký prezident začal úřadovat zostra. Vydal příkaz ke stavbě zdi s Mexikem, rozhodl, že vláda zastaví dotace městům, která odmítají věznit nebo deportovat nelegální migranty. V úmyslu má též na několik měsíců zastavit jakoukoliv imigraci a chce zablokovat vydávání víz z některých blízkovýchodních a severoafrických zemí včetně Sýrie, Súdánu, Somálska, Iráku, Íránu a Jemenu. Dokonce uvažuje o opětovné legalizaci waterboardingu. Co na jeho rozjezd říkáte?

Dělá to, co slíbil, takže to není překvapení. To ale nemění nic na tom, že je to děsivé. Včetně jeho antiekologické politiky nebo i toho, že odmítá zveřejnit své daňové přiznání.

Sama jste v minulém rozhovoru říkala, že Evropská unie je, co se týče migrační krize, bezradná. Což zcela jistě posiluje různé nacionalisty typu Marine Le Penové ve Francii či Geerta Wilderse v Nizozemsku. Není pro ně další vzpruhou Trump, kterého nejenže podporují, ale on v imigrační politice dělá kroky, které si oni pochvalují?

Jistěže ano. Tento typ populistů se zvedá téměř v každé zemi. Vždycky je pro populisty nejvýhodnější najít vnitřní i vnější nepřátele, zaměřit pozornost veřejnosti na druhé a odvést kritiku od vlastních činů.

Anketa

Jak dopadne volební spolek KDU-ČSL, Gazdíkových Starostů, SNK-ED a dalších hnutí?

7%
1%
0%
hlasovalo: 5522 lidí

Trump razí heslo Amerika na prvním místě. Pochválil Brexit, jako první se sešel s britskou premiérkou (i když vztahy mezi USA a VB byly vždy těsné). Není to špatná zpráva pro Evropu či EU, nehrozí, že bude USA trochu přehlížena?

Pokud bude na prvním místě namísto spolupráce ekonomická a obchodní soutěž mezi státy, nic dobrého se čekat nedá. Potom se budou všichni vzájemně snažit oslabovat a ničit a k tomu přidávat militantní projevy a zbrojení na hranicích. Oslabená Evropa by se po této stránce hodila více velmocem. Evropa by se měla spojit na bázi svých humanitních hodnot a jít suverénně svojí cestou. Obávám se ale, že politici, kteří ji vedou, k tomu nemají ani odvahu, ani vizi.

Co to znamená pro nás, pro Českou republiku? Na jedné straně je možný menší zájem o Evropu, na druhé má Trump určité konkrétní vazby na Česko díky bývalé manželce, navíc ho prezident Zeman podporoval. Co převáží?

Nevím. Nepřála bych si, aby naše země byla trojským koněm, který bude napomáhat rozkladu Evropy. Prezident Zeman často jedná ve prospěch velmocí a velkých podnikatelů. V tom i v rétorice jsou si blízcí.

Hodně se mluví o vztazích velmocí USA a Ruska. Trump je chce zlepšit. Stejnou ambici však měl i jeho předchůdce a na konci jeho prezidentování byly tyto vztahy nejhorší od dob studené války (k čemuž samozřejmě přispěly výrazně Krym a východní Ukrajina). Bude se v tomto směru dařit Trumpovi s méně idealistickým a více pragmatičtějším „obchodnickým“ přístupem lépe?

Pragmatický obchodní přístup se D. Trumpovi zdá osvědčovat ve vztahu k Rusku, nikoli už ve vztahu k Číně, kde napětí může naopak eskalovat. S tím bych souhlasila, pokud by mluvil o lidských právech, ta jej ale zjevně nezajímají. Takže je těžké se v jeho úmyslech vyznat. Možná je to všechno spíše osobní a V. Putin mu imponuje jako silný vůdce.

Určitě nepatříte k Trumpovým příznivcům. Je však podle vás něco, co je na jeho zvolení prezidentem USA z vašeho pohledu pozitivního?

Jako pozitivní bych hodnotila jeho myšlenku, že není možné přesouvat výrobu do nejlevnějších končin světa, a ničit tak vlastní pracovní místa i s tím, že v Asii, Africe nebo Indii, kde se vyrábí, jsou pracující v mnohem horším postavení ekonomickém, bezpečnostním i lidském, což je farizejství nejhoršího druhu. Jenže to by se o tom musela začít vést diskuse a jednat ve shodě s ostatními zeměmi, a ne to vyhlásit jednostranně, což může nakonec vést k destabilizaci všech zemí. To souvisí i s automatizací, která postupně začne převládat nad živými lidmi. Že by ale Donald Trump hledal skutečné řešení, to znamená hledal, jak lidem platit tam, kde ne svou vlastní vinou ztrácejí práci, se mi opravdu nezdá. Je to mocný podnikatel, který jde na ruku spřáteleným oligarchům a sám si to chce užít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…