Tejc: Dost bych se divil, kdyby Chovanec přijal vnitro. Rozumí mu asi jako já dopravě

22.12.2013 20:08

NA HRANĚ S XAVEREM Podle Jeronýma Tejce prý nakonec není ani tak důležité, zda ten který ministr bude z ČSSD či z ANO, ale hlavně zda bude dostatečně odborně schopen zastávat konkrétní pozici. Předseda Sobotka by se zde měl vyvarovat chybám předešlých vlád a na ministerské posty jmenovat pouze odborníky. Například případné angažmá Milana Chovance na Ministerstvu vnitra přirovnává bývalý šéf poslanců ČSSD k situaci, kdy by on sám, který o dopravě nic moc neví, měl řídit právě dopravu.

Tejc: Dost bych se divil, kdyby Chovanec přijal vnitro. Rozumí mu asi jako já dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Jak jste v tuto chvíli klidný či nervózní z procesu sestavování vlády?
Zatím neznáme výsledky, ale je důležité, že se podařilo vyjednat koaliční smlouvu v oblasti programu. Byl jsem překvapen postojem KDU-ČSL, nejsem ale u jednání a nevím, co skutečně stojí za těmi požadavky. Bylo by hloupé, abych toto jednání nyní zvenčí komentoval. Musíme si počkat. Pokud není dohodnuto všechno, není dohodnuto nic.

ČSSD bude muset tak či tak na úkor koaliční smlouvy leccos slevit. Nechává vás to v klidu?
Nebylo by ode mě korektní, kdybych teď podkopával pozici našim vyjednávačům a kritizoval je za to, co vyjednávají, pokud jednání stále běží. Odešel jsem z pozice předsedy poslaneckého klubu právě proto, abych umožnil předsedovi strany vybrat si svůj vyjednávací tým a přebrat zodpovědnost za to, co bude vyjednáno a jak.

Jak moc vás zajímají konkrétní jména, která se objeví na daných ministerstvech, je to alfa a omega všeho?
To zásadní bude naplňování programu. Nakonec není ani tak důležité, zda ten který ministr bude z ČSSD nebo třeba z ANO, ale hlavně zda bude dostatečně odborně schopen zastávat konkrétní pozici. Budu doufat a věřit, že Bohuslav Sobotka se poučí z minula a nepodpoří na ministry lidi bez kvalifikace. Jako odstrašující příklad se lze podívat na vlády Mirka Topolánka a především pak Petra Nečase. Každý z nás rozumí něčemu jinému, jsou dokonce lidé, kteří nerozumí ničemu, ale rozhodně je velmi málo těch, kteří rozumí všemu.

Slyšel jste už v zákulisí nějaké jméno, které pro vás není přijatelné?
Přiznám se, že jsem jedno jméno slyšel, které pro mě není po chuti co do odbornosti, ale nechci ho jmenovat, dokud není vláda jako taková oznámená. Pokud je komentovat budu, učiním tak na půdě sociální demokracie, půjde-li o někoho z ČSSD.

Nicméně umíte si představit kolegu Milana Chovance na vnitru?   
Dokonce bych se divil, kdyby kolega Chovanec tuto nabídku přijal. Je to podobné, jako bych měl já přijmout například post ministra dopravy, tedy vrhnout se do resortu, kterému se dlouhodobě nevěnuji.

V jaké kondici je nyní ČSSD jako celek?
Prokázali jsme, že jsme stranou, která umí projít i těžkými chvílemi. Povolební situaci jsem viděl jinak než předseda strany a měl jsem i jiný názor na to, kdo by měl nést zodpovědnost za náš volební výsledek, který nebyl nijak blyštivý. Na straně druhé i přes rozdílné názory jsme se dokázali sjednotit a můžeme se pokusit splnit, když už ne všechny, tak alespoň většinu našich slibů. I já jsem k tomu přispěl odstoupením z čela poslaneckého klubu tak, aby byl jednotný. Nechceme nahrávat ani stranám na pravici, ani novým uskupením. Rozštěpená a nejednotná ČSSD by naše konkurenty jen posílila.

Jak to vidíte na jižní Moravě, kde se nyní stal šéfem krajské ČSSD pan Dufek?
Zdeněk Dufek byl kandidátem na předsedu Brno-venkov a já respektuji rozhodnutí delegátů, kteří ho v tajné volbě zvolili. Byť těsně po vyhlášení výsledků jsme byli svědky mnoha emocí, vítám, že debata mezi klíčovými postavami místní organizace probíhá. V tomto smyslu jsem optimistou. Myslím, že i kolegové, kteří na zvolení Zdeňka Dufka hleděli s obavami, musí uznat, že žádná noc dlouhých nožů se nekonala.

Znamená to nakonec, že na jižní Moravě své pozice opět upevnil Michal Hašek?
Není dobré jakékoliv volby a hlasování v ČSSD interpretovat jako souboj haškovců a sobotkovců. Sám s tím mám velkou zkušenost. Před čtyřmi lety jsem podpořil na předsedu Bohuslava Sobotku a byl jsem označen za sobotkovce. Když jsem se s ním pak nepohodl o podpoře Rusnokovy vlády, byl jsem naopak označen za haškovce.

Jak jste připraven na Vánoce?
Přiznám se, že všechny dárky ještě nemám, ale většinu už se mi na rozdíl od minulých let podařilo sehnat relativně brzy. Zhruba před dvěma dny. V tomto smyslu má to, že jsem opustil pozici předsedy poslaneckého klubu, jistou výhodu. Loni se mi to podařilo až na poslední chvíli.

A jak budete slavit konec roku?
Slavit budeme v České republice. Buď v Brně, nebo možná na Vysočině. Nebylo jisté, zda se nebude mezi svátky schvalovat rozpočet, takže jsme si nic mimo zemi neplánovali. Zůstaneme s rodinou doma.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…