Ten rozhovor Emmy Smetany s Kusturicou... Generál mluvil o útoku v Rusku, ale něco si zkrátka nemohl odpustit

05.04.2017 9:47

ROZHOVOR Rusko je chápáno jako protivník, dokonce jako nepřítel, proto podle některých může ruský prezident Putin za všechno, od chřipky až po zemětřesení v Chile, říká exministr obrany a bývalý velvyslanec Česka v Ruské federaci Miroslav Kostelka ke spekulacím, které se objevily po teroristickém útoku v petrohradském metru. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál Miroslav Kostelka prozradil, co považuje za ještě větší nebezpečí než teroristické útoky.

Ten rozhovor Emmy Smetany s Kusturicou... Generál mluvil o útoku v Rusku, ale něco si zkrátka nemohl odpustit
Foto: army.cz
Popisek: Generál Miroslav Kostelka v době jmenování ministrem obrany

Co jste říkal na spekulace, kdo stojí za teroristickým útokem v petrohradském metru? Ještě před tím, než bylo známo jméno útočníka, se dokonce objevilo podezření, že může jít o útok ruské tajné služby, aby odpoutala pozornost od protivládních demonstrací, nebo že za tím mohl dokonce stát ruský prezident Putin.

Spekulovat se dá o všem. Také to mohli udělat Marťani. Putin může za všechno, od chřipky až po zemětřesení v Chile. I za to, že dneska prší. Tyhle spekulace jsou tak obehrané, že se tomu lidé spíš zasmějí, než aby to vůbec brali na vědomí. Takových konspiračních teorií se mohou objevit miliony. Je to dáno tím, že Rusko je chápáno jako protivník, některými dokonce jako nepřítel.

Spekulace se objevily zřejmě i proto, že k útoku došlo vzápětí po větších protivládních demonstracích v Rusku proti korupci.

Demonstrace na Majdanu začaly také proti korupci. A nakonec se objevily zprávy, zase je můžeme považovat za spekulaci, jestli tam Američané utratili pět miliard, nebo ne. Nedávných protivládních demonstrací v Rusku se zúčastnili převážně mladí lidé, organizoval to údajně Alexej Navalnyj. Já bych chtěl ale připomenout, že Navalnyj nesouhlasí s předáním Krymu zpátky Ukrajině a je to člověk, který vypadá jako takový revolucionář ze začátku minulého století. Nevím, jestli zrovna Navalnyj je ten, který by měl Rusku pomoci. Rozhodně nepovede k demokracii.

Anketa

Chcete, aby se v ČR usídlila Sorosova Central European University?

3%
97%
hlasovalo: 13400 lidí

Otázka je, jestli by si prezident Putin potřeboval takovými kroky upevňovat pozici v ruské společnosti, když se stále těší obrovské podpoře velké většiny obyvatel.

Jeho podpora se už od roku 2013 pohybuje nad osmdesáti procenty. Dneska má podle průzkumů asi osmdesát pět procent podpory Rusů. Fakt je, že vláda má podporu daleko nižší a ještě nižší podporu má Duma. Ale když to srovnám s podporou v České republice, tak je stále vyšší.

Jak si vysvětlujete, že když dojde k teroristickému útoku někde v Evropě, v Bruselu, ve Francii, v Londýně, nikdo nepochybuje o tom, že jde o terorismus. S výjimkou útoku na mrakodrapy v New Yorku se neobjevila žádná spekulace o zapojení tamních tajných služeb, aby se třeba našel další pádný důvod k ostřejšímu boji s islámským radikalismem, ale v souvislosti s Ruskem se toto podezření objevilo?

Bohužel, je to nedostatek objektivity. Já to chápu, protože naši vedoucí představitelé v Evropě potřebují nepřítele. Tak si ho vytvářejí tam, kde podle mne ani není. Je to neobjektivní hodnocení. Navíc i nefunkční hodnocení. Po rozhovoru režiséra Emira Kusturici s redaktorkou Emmou Smetana si myslím, že podobné rozhovory Ruskou federaci spíš propagují, než aby jí ublížily. Je hloupost, když redaktor nedokáže projevit koncept nějakého objektivního myšlení nebo připustit, že něco, co říká ten druhý, by mohla být pravda, a mele pořád to samé. Každý rozumný divák chápe, že je to umělotina, že je to schválně tak režírováno, ale přitom to má úplně opačný efekt, než by ta režie chtěla mít.

Nepřispěl ke spekulacím ten precedens v minulosti, kdy se v roce 1999 hovořilo o tom, že ruské tajné složky způsobily teroristický útok na činžovní domy a že autor tvrzení, bývalý zpravodajský důstojník Alexandr Litviněnko, byl poté otráven poloniem? Podle britských právníků není pochyb o přímém zapojení Ruska do jeho vraždy.

To všechno jsou opět spekulace. To je stejné jako tvrzení o zničení dvojčat ve Spojených státech, že to udělala CIA. Na tyhle spekulace a konspirační teorie já nevěřím.

Ale jejich autoři se při podobných tragédiích předhánějí v konspiračních teoriích. V reakci na spekulace o možné účasti ruských zpravodajských služeb se objevily další teorie, že za útokem mohly stát ukrajinské tajné služby, řízené z Evropské unie a Spojených států amerických, nebo Gruzínci či Čečenci. A protože se původně mluvilo o tom, že nešlo o sebevražedný útok, jeden bývalý voják dokonce tvrdil, že to svědčí o vyšší míře zahraniční účasti. Nakonec se ukázalo, že šlo o sebevražedný teroristický útok zradikalizovaného Rusa, původem z Kyrgyzstánu.

Od počátku to vypadalo, že útočníkem budou nějací radikální muslimové, vypadalo to na nějakou teroristickou organizaci a teroristický čin. Rusko je v boji proti terorismu zapojeno hodně. Má vnitrostátní problémy na Kavkazu, to není jen Čečna, to je Dagestán a další. Je zapojeno v Sýrii, takže důvodů, proč na ně někdo útočí, je mnoho. Navíc řada příslušníků Ruské federace bojuje na straně Islámského státu, někteří se určitě vrací a těžko říci, s jakými úkoly se vrací. Ale teroristický útok se může stát kdykoli i u nás, je jen otázka, kdy se to stane. Protože zabránit takovému činu je velmi složité. Nebo nemožné, jde-li o osamělého vlka.

Sebevražedný terorista už byl odhalen, ale zatím není zcela jasné, jestli šlo skutečně o osamělého vlka, který se při své návštěvě Kyrgyzstánu radikalizoval, nebo jestli za jeho útokem nestála nějaká teroristická skupina. Myslíte, že i to se podaří ruským orgánům vyšetřit?

Já věřím, že Rusové, jelikož mají s teroristickými útoky zkušenosti, dokáží pachatele identifikovat. Povedlo se jim to po útoku na letišti i po útoku v metru, takže doufám, že ano. I když to je málo platné, protože mrtvým už život nikdo nevrátí. To je největší tragédie. My bychom měli spíš myslet na nevinné oběti a nevynášet nějaké konspirační teorie.

Říkal jste, že k podobnému činu může dojít třeba i u nás. Ale není ta pravděpodobnost přece jen trochu menší, protože islámský terorista v Česku nemá takové zázemí jako v západní Evropě nebo Rusku, kde jsou větší islámské komunity, kde se může skrýt?

Naše republika není takovým pupkem světa, jak si myslíme, za druhé, i když je Česká republika zapojena do boje proti terorismu a proti radikálnímu islámu, její zapojení není tak vysoké. Ale v teroristických útocích nevidím hlavní nebezpečí narůstání islámské komunity. To vidím v budoucnosti, v tom, co řekl Turkům turecký prezident Erdogan: Mějte víc dětí a ovládnete Evropu. Demokracie je demokracie, vzniknou islámské strany, dostanou se do parlamentu, jak se to stalo například v Belgii, a pak se může stát, že dojde i k islamizaci republiky a veřejného života. Neříkám, že to bude hned nebo za pět deset let, ale jsem přesvědčen, že k tomu v budoucnu dojde.

Dá se tomu, aby se tato vize nestala skutečností, ještě nějak zabránit?

První podmínkou je nedopustit vznik tak rozsáhlých komunit a držet si kulturu euroatlantické civilizace. Nedopustit nějaké zvýšené aktivity islámu. V Německu si pustili do země řadu utečenců, navíc nevím, kolik z nich je skutečně utečenců ohrožených na životě a kolik ekonomických migrantů; a to bude mít v budoucnu následky. A ty následky bohužel poneseme i my, i když u nás islámská komunita nebude, protože vznik nějakého poislámštěného státu v Evropě se nutně odrazí i na bezpečnostní situaci v Evropě a situaci obecně.

Myslíte, že si toto nebezpečí evropští politici neuvědomují, nebo ho přehlížejí?

Podle mne se drží hesla Carpe diem (Užívej dne, pozn. red.). Žijí v politice současnosti, jde jim o to, aby v politice byli. Nevím, jestli si uvědomují možné následky v budoucnosti. Pro ně je to podle mě daleko. Ale padne to na naše děti a vnuky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…