Tento špinavý byznys může díky vládě kvést dál. A ve sněmovně samé plky, zlobí se šéf Okamurových poslanců

14.02.2014 13:04

ROZHOVOR Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala se vyjádřil k tomu, že Poslanecká sněmovna smetla ze stolu několik návrhů zákonů Úsvitu. Zlobí ho, že neprošla novela, která měla řešit problém s ubytovnami pro nepřizpůsobivé. Podobně podle něho podnikatele drtí, když musí sami ručit za platbu DPH státu za někoho jiného. Přesto chce Úsvit konstruktivně spolupracovat na zákonech, které přinášejí pozitivní řešení pro občany.

Tento špinavý byznys může díky vládě kvést dál. A ve sněmovně samé plky, zlobí se šéf Okamurových poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Anketa

Kdo především může za vyhrocené vztahy většinové společnosti a Romů?

94%
hlasovalo: 3016 lidí

V úterý jsme byli svědky velké diskuse nad novelou o spotřebitelském úvěru, kterou předložit poslanecký klub Úsvitu. Nakonec se i přes odpor pravicových stran dostala do druhého čtení. Myslíte, že má šanci na to vstoupit v platnost?

Samozřejmě, že se radujeme z každého vítězství, jako je to, že námi navrhované zastropování RPSN má šancí být schváleno (RPSN udává procentuální podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru. – pozn. red.). Dnes není výjimkou, že si lidé půjčují za 1000 i 10 000 procentní RPSN. A to se pak nemůžeme divit, že okamžitě končí v exekuci. Náš návrh je velice mírný, chceme nastavit maximální sazbu RPSN, jejíž výše by se odvíjela od lombardní sazby, kterou stanovuje ČNB. To by znamenalo, že drobné půjčky by dnes nemohly být poskytovány za více než 25 procent a ty nad 15 tisíc korun za RPSN větší než 20 procent. Myslím, že prosazení této novely je čistě otázkou politické vůle a jenom naprostý demagog a alibista může tvrdit, že 20 či dokonce 25 procentní zisk z půjčky není pro slušného podnikatele dostatečný.

Tento týden Úsvitu v Poslanecké sněmovně zamítli poslanci v prvním čtení hned tři další novely zákona. V čem byl problém?

Podle nás jde o absenci elementární politické vůle řešit problémy běžných občanů České republiky. Naše země trpí rekordní nezaměstnanosti, proděláváme nejhlubší recesi v dějinách samostatné České republiky a v Poslanecké sněmovně prostě chybí vůle přijmout prorůstová opatření na podporu malých a středních podnikatelů a živnostníků. Střední podnikatelé a živnostníci to pokládají. Drtí je druhotná platební neschopnost a potřebují peníze. Navrhli jsme platbu DPH ze skutečně zaplacených faktur. Neprošlo to! Nikdo neřekne, že je to špatné. Poslanci ostatních stran ví dobře, že je to správný návrh. Neschválí ho proto, že je antisystémový. Jde proti systému, který tahá z lidí peníze.

Tady je státní moloch pán a občan je jeho sluha. Ručení při platbě DPH za obchodního partnera je úplný nesmysl. Změna neprošla, neboť moloch stát si přece neubere moc nad živnostníkem. Celý minulý rok se stupňovaly sociální problémy v takzvaně vyloučených lokalitách a kolegové poslanci stále odmítají řešit to, že ze vzniku těchto oblastí z provozu ubytoven pro sociálně slabé, si hrstka lidí udělala „špinavý“ byznys, s pomocí kterého vyčerpávají ze státu zcela nepřiměřené prostředky a svým konáním pouze ještě prohlubují problémy, které mají tyto předražené sociální dávky řešit. Je strašné poslouchat hodiny plků na téma lustrace. Skutečné problémy lidí se neřeší.

Zřejmě teď máte na mysli vaši novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Vláda ale tento návrh zamítla z důvodu nekoncepčnosti. Navíc teď sama připravuje novelu, která má situaci řešit..

Je zajímavé, že když přijdeme do Poslanecké sněmovny s návrhem, který konkrétně a věcně řeší naléhavý společenský problém, tak všichni naši političtí kolegové mají spoustu důvodu k tomu, aby ten návrh shodili pod stůl a řešení posunuli v čase. Teď není jisté ani to, kdy vláda nějaký návrh řešení předloží, ani to, zda ten vládní návrh bude vůbec něco řešit. Místo toho, aby se naše novela poslala do druhého čtení, kde by nad ní proběhlo další kolo odborné diskuze a došlo by k případné legislativně-technické úpravě, se prostě celé řešení jednou ranou zamítá a byznys s ubytovnami může vesele pokračovat dál.

Není to tedy přece jenom o kvalitě připravené legislativy? Nedělá vám jako nováčkům problém zajet do těch sněmovních kolejí?

V určitém smyslu slova bych rád, aby Hnutí Úsvit nikdy do „tradičních sněmovních kolejí“ nezajelo. Nepřišli jsme tam řečnit, přišli jsme konat a od prvních dnů, co k tomu máme mandát, předkládáme novely, které mají pomoct lidem. Navrhujeme zastropování nejvyšší možné míry RPSN a tedy i boj s lichvou, navrhujeme zestátnění exekutorů a navrhujeme paušální dorovnávání starobních důchodů, které nedovolí seniorům, aby se propadali pod hranici chudoby.

Naše novely zákona o DPH mají ulehčit od nadměrné administrativy podnikatelům, chceme od DPH osvobodit pozemky pod novými domy, aby sektor stavebnictví definitivně nezkolaboval, a navrhujeme i systémové změny, jako je zákon o obecném referendu a osobní a trestní odpovědnost politiků. Samozřejmě, že se to mnohým nelíbí a samozřejmě, že naše návrhy budou označovat za nekvalitní, nedopracované, nekomplexní a škodlivé. Ale tak už prostě ten dosavadní politický systém v Česku funguje. My se však nenecháme odradit, budeme dál bojovat za zájmy běžných občanů.

Větší daňové úniky a potenciální menší výběr daní – tak ohodnotila vláda vaše novely DPH. To nezní jako úvod novely na podporu hospodářského růstu...

Přejděme tedy z roviny obecných slov do roviny hospodářské reality. Dnes 250 tisíc živnostníků – plátců DPH čelí riziku, že se ocitnou v situaci, kdy vystavili fakturu, ta jim ještě nebyla uhrazena, oni ale již musí z této faktury odvést DPH státu. A pokud jim odběratel ty peníze nakonec vůbec neuhradí, tak jak k tomu ten poctivý podnikatel potom přijde? Toto jsme se snažili napravit a takový stav věcí naopak obhajovala vládní koalice. Přijde vám toto normální? Myslíte, že v prostředí takto absurdní legislativy se mnoho lidí rozhodné k založení živností nebo k startu vlastního podnikání? Já myslím, že spíše řada z nich radši zůstane v řadách 630 tisíc nezaměstnaných. Méně podnikatelů a více příjemců sociální dávek – to mi nepřijde jako funkční model pro znovuobnovení růstu našeho hospodaření. DPH by se prostě mělo hradit až z faktur, které již byly uhrazeny.

Jaký je váš postoj k úternímu hlasování o důvěře vládě?

Nejsme v Poslanecké sněmovně proto, abychom vládě okopávali kotníky. Budeme hodnotit vládu podle jejích reálných činů, nikoliv podle deklarací, a budeme podporovat každou její aktivitu, která nebude odporovat našemu předvolebnímu programu a bude řešit reálné problémy občanů naší země. Máme 14 poslanců a je zřejmé, že bez korektní a konstruktivní spolupráce se všemi ostatními frakcemi v Poslanecké sněmovně to nepůjde. Důležitý je ale pak ten výsledek, například jako tento týden se podařilo posunout do druhého čtení opatření proti lichvě.

Takže si necháváte zadní vrátka k podpoře vlády?

My nemáme žádná zadní vrátka. Máme pouze cestu vpřed k naplnění našeho programu, a to v první řadě jeho hlavní teze: zavedení prvků přímé demokracie v naší zemi. Myslím, že všechny dosavadní zkušenosti naších občanů s politiky nasvědčují tomu, že bez obecného referenda, bez odvolatelností a osobní a hmotní odpovědností těchto politiků to dál nepůjde.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…