Tereza Brady účtuje se Zemanem po jeho výrocích v televizi: Člověk, který opakovaně řekne nepravdu, si nezaslouží být prezidentem

05.11.2017 11:32

ROZHOVOR Manželka pana Jiřího Bradyho, bývalého vězně koncentračního tábora, který se stal vloni hrdinou oslav státního svátku vzniku Československa, byla při své letošní návštěvě Prahy nepříjemně překvapena, že prezident Miloš Zeman měl opět potřebu snižovat zásluhy jejího manžela. V televizním pořadu totiž prohlásil v souvislosti s Jiřím Bradym a s dalším vyznamenaným, že utrpení je hodno soucitu, ale vyznamenání se má udělovat za zásluhy o republiku. „Když prezident Zeman říká, že vyznamenání je za zásluhy, tak v případě Jiřího Bradyho bylo důvodů k vyznamenání víc než dost,“ uvedla v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Tereza Brady.

Tereza Brady účtuje se Zemanem po jeho výrocích v televizi: Člověk, který opakovaně řekne nepravdu, si nezaslouží být prezidentem
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady na setkání na Staroměstském náměstí při příležitosti státního svátku

Proč s vámi tentokrát nepřijel do České republiky i pan Jiří Brady? Je zdravotně v pořádku?

Manželovi bude v únoru devadesát let, má všechny možné zdravotní problémy, zatím je úspěšně řešíme. Ale v posledních dvou letech není zdravotně v pořádku. Vloni si troufl jet na svoji poslední cestu do Evropy, ale rozhodně potřeboval odborný doprovod, naštěstí jsem lékařka. Ale on patří mezi lidi, kteří se snaží, aby pravda a spravedlnost zvítězily, a jsou ochotni pro to něco udělat i za cenu vlastního zdraví.

Neodvezli jste si před rokem s sebou, po anabázi s prezidentem Milošem Zemanem a neudělením slíbeného vyznamenání, domů špatnou zkušenost s Českou republikou?

Nemohu říci, že bychom měli špatnou zkušenost s Českou republikou.

Jak vlastně dnes vzpomínáte na události při vaší návštěvě před loňským státním svátkem 28. října? Na jedné straně váš manžel Jiří Brady nedostal avizované vyznamenání od prezidenta republiky, což vyvolalo velkou kritiku mezi politiky i v části společnosti, na druhé straně se představitelé řady institucí snažili tuto situaci napravit a ocenili zásluhy vašeho manžela řadou ocenění, například akademickým oceněním Univerzity Palackého v Olomouci nebo klíčem od Prahy. Řada politiků tehdy odmítla účast na oslavě na Pražském hradě a vzdali hold vašemu manželovi.

Ten hold byl naprosto zasloužený. A každý, kdo o tom přemýšlel, ví, na čí straně byla pravda. Ale když jsem se dozvěděla, že v nedávném televizním pořadu Týden s prezidentem řekl Miloš Zeman opět nepravdu o Jiřím Bradym, přišlo mi to opravdu zbytečné. Takové jednání považuji za velmi špatné.



Co jste cítila, když prezident Miloš Zeman veřejně prohlásil, že letos vyznamenaný bývalý osvětimský vězeň Petr Beck je protipólem pana Bradyho, protože pan Beck poté, co v sedmnácti letech uprchl, bojoval v řadách sovětských vojáků. A dodal, že utrpení je hodno soucitu, ale vyznamenání se má udělovat za zásluhy o republiku?

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí


Cítím to jako absolutní nepravdu, protože Jiří Brady byl navržen na vyznamenání třikrát během vlády současného prezidenta. Ze 140 přítomných poslanců hlasovalo 131 pro vyznamenání mého manžela, ale prezident se rozhodl jinak. To je jeho právo. Ale vždycky byl manžel navržen na vyznamenání ne za to, že byl v Osvětimi, ale za svou celoživotní humanitární práci, za úsilí o ochranu lidských práv a svobod, za boj o porozumění mezi národy. Kromě toho pomáhal také krajanům. A pomohl po Listopadu 89 i Lidovým novinám, protože jim zajistil tiskařské stroje v době, kdy to bylo nesmírně důležité, protože se rozvíjel svobodný tisk. To jsou zásluhy, za které byl navržen na udělení státního vyznamenání. A je to snadno dohledatelné, protože ten návrh prošel Poslaneckou sněmovnou třikrát. Proto nechápu, proč se prezident rozhodl říci takovou věc. Rozhodně to není pravda a není to poprvé, co řekl o mém muži nepravdu. A myslím, že to je nevhodné.

Jak si vysvětlujete, že má prezident Miloš Zeman neustále potřebu popírat zásluhy vašeho manžela, i rok potom, co jeho jednání v souvislosti s udělováním vyznamenání vloni vyvolalo v České republice takové pobouření?

Já tomu absolutně nerozumím, protože ta komunikace kolem vyznamenání proběhla před rokem a za celý ten rok nebyl důvod o tom mluvit. Proč se nyní prezident Zeman rozhodl udělat, co udělal, nevím, to byste se musela zeptat pana Zemana, já do jeho hlavy nevidím. Ale absolutně nechápu, že někdo mluví takovým způsobem o člověku, který se celý život snažil o porozumění mezi národy, o to, aby se lidé nepronásledovali, aby si lidé byli rovni. To je pro mne absolutně nepochopitelné.

Připomeňme události loňského roku, kdy jste po telefonátu z Pražského hradu nabyli dojmu, že pan Brady tentokrát už dostane od prezidenta u příležitosti státního svátku vyznamenání, přijeli jste kvůli tomu i s manželem do Prahy.

My jsme nenabyli takového dojmu. Nám bylo jednoznačně řečeno, že Jirka dostane Řád T. G. Masaryka a byly nám sděleny všechny detaily, jak to bude probíhat. Ty telefonické hovory byly dva, můžeme to dokázat, máme telefonické výpisy, z jakého čísla se volalo, jak dlouho ty hovory trvaly, o tom nejsou žádné pochybnosti. Záznamy těch hovorů jistě existují a někdo je má, myslím si, že všechny ty hovory jsou někde zaznamenané. Ale my jsme vloni do Evropy nepřijeli jen kvůli vyznamenání, krátce předtím jsme cestovali po Portugalsku.

Když tehdy lidé viděli, jak se úředníci Pražského hradu vymlouvají, nejprve popírali, že vám někdo do Kanady kvůli vyznamenání vůbec volal, pak to sice přiznali, ale hradní protokolář Jindřich Forejt tvrdil, že si jen ověřoval informace a že se jen zmínil o návrhu na vyznamenání, nikoli o konečném rozhodnutí prezidenta. Teď se k tomu znovu prezident vrací a opět podle vás neříká pravdu, když zpochybňuje zásluhy pana Bradyho. Co si myslíte o tom, že hlavou České republiky je člověk, který podle vás lže?

Ano, já mám tuto osobní zkušenost. A ne jednu. Například ve chvíli, když se prezidenta někdo ptal, proč nevyznamenal Jiřího Bradyho, prohlásil, že ho nevyznamenal ze stejného důvodu, ze kterého ho nevyznamenal prezident Klaus a prezident Havel. Vůbec nevím, proč tohle řekl. Jako kdyby chtěl naznačit, že zná důvod, proč mého manžela nevyznamenali prezident Klaus nebo prezident Havel. Ale vysvětlení je jednoduché. Přestože manžel byl navržen na udělení státního vyznamenání třikrát, v roce 2013 a 2014, vždycky to bylo v době, kdy byl prezidentem Zeman. To znamená, že prezident Havel ani prezident Klaus neměli možnost o udělení vyznamenání uvažovat. To byla další nepravda, kterou Miloš Zeman řekl, přitom k tomu nebyl jediný důvod.

Mnoho lidí v České republice včetně řady známých osobností i politiků se za tehdejší chování hlavy státu stydělo a dokonce se vám za něj i omlouvali. Mnozí se snažili to nějakým způsobem napravit, aby to nepůsobilo jako nevděk za všechno to dobré, co pan Jiří Brady udělal pro to, aby se hrůzná minulost, kterou zažil on i celá jeho rodina, neopakovala. Bylo to pro vás trochu zadostiučinění?

Všechno, co se dělo kolem naší kauzy Brady, jak se tehdy říkalo, reakce na jednání prezidenta, dokázalo kvality českého národa. To muselo přesvědčit každého, že to je národ, za který se člověk nemusí stydět. Ale za chování prezidenta se nikdo jiný omlouvat nemusí, každý člověk přece rozhoduje sám za sebe a nese za to odpovědnost, nikdo jiný ne.

Objevily se i hlasy příznivců Miloše Zemana, kteří věřili verzi Pražského hradu a naopak obviňovali vašeho synovce, ministra kultury Daniela Hermana, že kauzu Jiří Brady zneužil k nějakým politickým cílům. Co si o tom myslíte?

Tomu nerozumím, protože nebylo co zneužít. Bohužel byly dohromady spojené věci, které spolu neměly nic společného. Jedna byla návštěva dalajlámy a druhá byla vyznamenání Jiřího Bradyho.

Myslíte si jako váš synovec – ministr kultury Daniel Herman, že v rozhodnutí prezidenta neudělit nakonec vyznamenání Jiřímu Bradymu hrála roli především skutečnost, že jako ministr kultury přijal ve svém úřadě dalajlámu, což se nelíbilo Miloši Zemanovi, který navazuje úzké vztahy s představiteli komunistické Číny?

Ano. Ale nemám samozřejmě nic, abych to dokázala. Jinak ale nebyl nejmenší důvod, aby prezident své rozhodnutí udělit mému manželovi vyznamenání na poslední chvíli změnil. Když prezident Zeman říká, že vyznamenání je za zásluhy, tak v případě Jiřího Bradyho bylo důvodů k vyznamenání víc než dost.

To si ostatně myslí hodně lidí v této zemi, proto také dostal váš manžel při své loňské návštěvě tolik ocenění a veřejně to dali najevo i účastníci loňských oslav státního svátku 28. října na Staroměstském náměstí v Praze.

To bylo fantastické. Proto říkám, když jsme viděli, co všechno se stalo, že můžeme být hrdí na svůj národ, protože tu byla spousta lidí, kteří se snažili napravit to, co se stalo.

V důsledku těchto událostí vloni klesla Miloši Zemanovi popularita, ale opět se zvedla. Začátkem příštího roku – v lednu – nás opět čekají prezidentské volby. Jak se díváte na to, že současný prezident Miloš Zeman je považován za jejich favorita?

To mě velice překvapilo, protože si myslím, že prezidentem by měl být člověk, ke kterému můžeme všichni vzhlížet, který je důstojným reprezentantem našeho státu. A myslím, že člověk, který opakovaně řekne nepravdu, si nezaslouží být prezidentem.

Může se stát cokoli, když vidíme, jak dopadly sněmovní volby. Co říkáte tomu, že v nich vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše?

Národ promluvil, je třeba to respektovat. Nemusí se nám to líbit, ale respektovat to musíme. Ale jsou to jen jedny volby. Další přijdou za čtyři roky a pak může být všechno úplně jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…