Teroristé, projekt EU, puč v Turecku, Babiš, Zeman... Takto o tom všem smýšlí muž z regionu. Dříve též organizátor protivládních akcí

11.08.2016 21:10

ROZHOVOR „Perzekuce politických oponentů v Turecku vede k zamyšlení, zda puč nebyl pouhou inscenací prezidenta Erdogana pro diváky,“ řekl Miloslav Svoboda, elektroúdržbář, který v minulých letech organizoval protivládní akce. V přímém přenosu teď podle něj sledujeme, jak se celé Turecko mění v autoritativní stát. A Brexit? Svoboda si ho přál, aby Evropská unie i její politici dostali políček a probudili se. To se ale nestalo.

Teroristé, projekt EU, puč v Turecku, Babiš, Zeman... Takto o tom všem smýšlí muž z regionu. Dříve též organizátor protivládních akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky na Václavském náměstí

Jaká politická událost vás v poslední době zklamala a jaká naopak potěšila?

Velkým zklamáním je pro mou osobu vývoj politické situace v Turecku, kde prezident Erdogan provádí perzekuce všech svých politických oponentů. Což vede k zamyšlení, zda takzvaný puč nebyla pouhá inscenace pro diváky, aby mohl snadněji takto své kroky obhájit a zlegalizovat. My jen v přímém přenosu sledujeme, jak se celá země mění v autoritativní stát.
Nedá se říct, že by mě nějaká událost na politické scéně v poslední době přímo potěšila. Spíše fandím snahám Josefa Středuly při vyjednávání s vládou o zlepšení podmínek všech pracujících. Naštěstí jsou jeho jednání více úspěšná, a to i díky vstřícnosti současné vlády. Sice není zdaleka vše takové, jaké by mohlo být, ale každý krůček správným směrem je dobrý.

Jaký je váš pohled na útoky v Evropě, ať už kamionem, nebo střelba na veřejnosti, spáchané často lidmi, kteří se v Evropě narodili rodičům, kteří se na kontinent přistěhovali v minulosti? Je integrace možná?

Na jednu stranu z lidského hlediska je smutné, čeho všeho je člověk schopen. Na druhou stranu je zapotřebí si uvědomit, co ty lidi k takovým činům vedlo. Jak sama uvádíte, jsou to děti přistěhovalců, kteří byli dováženi do Evropy, aby vyplnili prázdná místa na pracovním trhu. Dokud měli práci a nějaké slušné postavení ve společnosti, tak problémy nebyly. Jenomže svět se od té doby trochu změnil. Jejich potomci žijí na okraji společnosti, bez práce a vidiny lepší budoucnosti. A toho zneužijí rádoby duchovní z takzvaného Islámského státu, který je nechtěným produktem západní společnosti, a malér je na světě. Podle mého názoru je integrace za určitých podmínek možná. Jen si nejsem jistý, zda takové podmínky v brzké budoucnosti nastanou.

Je strach na místě? Budou se útoky zhoršovat, měli bychom jednat radikálněji? Případně jak?

Strach je vždy na místě, pokud to tak člověk vnímá, neboť se jedná o emoci, vnímání toho, co se kolem něj děje. Plno lidí se nechává unést tím, co mu média s politiky servírují pod nos. Ať chceme, či ne, většina z nich je tendenčních, a pak se těžko dá najít pravda. Zatím to vypadá, že intenzita takových útoků bude vyšší, možná i s větší razancí. Radikálnější jednání tu již dávno mělo být. Hlavně v tom smyslu, že by Západ neměl svou politiku násilím přenášet do zemí, které o to nestojí. Pod různými záminkami napadáme jinak smýšlející civilizace, abychom jim mohli vnutit náš řád. Řád, který je postaven na takzvaném tržním hospodářství a kde jsou měřítkem kvalit člověka peníze. Jaké máme právo soudit druhé? Vždyť nikdo z nás není dokonalým člověkem. Řešení bych viděl v zastavení mezinárodních intervencí do jiných zemí.

Evropská unie se potýká s dalšími a dalšími krizemi, ať už je to Řecko, euro, migrace a další. Je spojení zemí stále přínosné? A je přínosné pro Českou republiku?

Možná kdysi byl projekt Evropské unie dobrou myšlenkou. Dnes je to jen instituce, která je plná byrokracie a v časech krizových neschopná nalézt rychlá řešení. Navíc se v posledních měsících projevuje čím dál větší tendence k diktátu směrem k zemím, které ne se vším souhlasí. To spojení by mělo být postaveno na úrovni rovnoprávného partnerství. A ne na vnucování své politiky jako té jediné správné. Ať už vnímáme Evropskou unii a její hodnoty, jak chceme, musím připustit, že v některých věcech je toto spojení pro Českou republiku výhodné, a v jiných nikoliv.

Co pro vás znamená vystoupení Velké Británie z Evropské unie? Vítal jste to, nebo jste si přál její setrvání v Evropské unii?

Vnímám vystoupení Velké Británie z Evropské unie jako nesouhlas se současnou politikou a směrem, kterým se ubírá. Očekával bych, že se lídři Evropské unie zamyslí a budou hledat přijatelnější způsob politiky, což se vůbec nestalo. Místo toho jsme svědky vyhrožování směrem k Velké Británii a kladení si podmínek pro vyjednávání nových mezinárodních smluv po Brexitu. Je to jeden z důkazů o nabubřelosti a neschopnosti sebereflexe ze stran evropských politiků. Ano, přál jsem si takový výsledek referenda, který se stal skutečností, jelikož jsem cítil, že je zapotřebí nějaký ten políček Evropské unii dát. Věřil jsem v sebereflexi Evropské unie a tím i změnu jejího chování k lepšímu.

Se sílícím strachem stoupá podpora nových politických uskupení, někde i radikálnějších. Kam to může vést v případě voleb? Změní se politická mapa Evropy?

Ve strachu může člověk udělat cokoliv, co by za normálních okolností nikdy neučinil. A tak se může i v politice lehko stát, že podpoří někoho jen pro jeho slova, která mu jsou v tu chvíli bližší, a přitom si neuvědomuje jejich prázdnost. Taková uskupení, která nemají dlouhodobý program či nenabízí realistická řešení, mají krátkodobou životnost. Vnímám i hrozbu z ultralevicové scény, která z toho strachu těží. Když toto vše sečteme, ukazuje se, že se politická mapa Evropy měnit bude.

Jaký je váš názor na politiku současné koalice?

Současná koalice je směsicí různých proudů, a to populismu, jistého naivismu a sociálního usmiřování. Celkově je nejednotná až rozhádaná. Chybí tak větší razance pro vyjednávání nových zákonů. Oproti pravicovým vládám je to posun k lepšímu. Některé předvolební sliby se již zapomněly a jiné se vlečou v nekonečno. Zákon o všeobecném referendu nebyl ze strany vlády podpořen, jako by se bála svého lidu. Očekával bych více odvahy od vlády a větší důvěru ve svůj lid. Myslím si, že není proč jásat, když by mohlo být lépe.

A Andrej Babiš? Vyhovuje vám jeho způsob kontrol a nařízení, ať už směrem k firmám, nebo živnostníkům, tedy i řemeslníkům? Budou mít jeho opatření pozitivní dopad?

Podle mého názoru je Andrej Babiš populistický politik, který se snaží navenek ukázat, jak moc mu jde o zlepšování resortu financí a na stranu druhou žije ve stínu svých finančních kauz. Abych byl nezaujatý, musím dodat, že není první ani poslední. Obecně vzato se tato opatření Babiše jeví jako logická a přínosná s pozitivním dopadem. Jaká budou ve skutečnosti, ukáže až čas. Mám obavy, že budou mít opět jen dopad na malé živnostníky a těm takzvaným velkým firmám se to vyhne.

Je Miloš Zeman i vaším prezidentem? Volil byste ho v dalších volbách, nebo nikoliv a proč?  Co si myslíte o jeho kontroverzním vystupování?

Samozřejmě, že Miloš Zeman je i mým prezidentem. Jiného v tuto chvíli nemáme. Jak už to bývá nejen v prezidentských volbách, většina lidí nakonec volí takzvané menší zlo. Tak tomu bylo i v mém případě, když můj hlas obdržel Miloš Zeman. Miloš Zeman byl vždy kontroverzním politikem, že by byl jiný ve funkci prezidenta snad nikdo nemohl očekávat. Na jednu stranu lidumil, který hájí práva obyčejných lidí, a na straně druhé to byla jeho vláda, která stvořila exekutorskou mafii. Zatím je předčasné se ptát, zda bych mu dal hlas i v příštích volbách, dokud neznáme kandidáty.

Jakého politika českého, nebo zahraničního si vážíte a proč?

Milana Neuberta, mluvčího Spojenectví práce a solidarity, který se snaží již delší čas spojovat levicově orientované strany a hnutí. Vážím si jej pro jeho nekonečnou trpělivost a umění naslouchat všem názorům.

Kdybyste měl tu moc, který zákon byste změnil a proč?

Zákon o právu shromažďovacím, kde jeho novelou ze dne 12. července 2016 byl vypuštěn paragraf čtyři, v jehož původním znění byly výjimky z oznamovací povinnosti. Mezi ně patřila i takzvaná spontánní shromáždění, která reagovala na nově vzniklou situaci. Tento zásah do zákona vnímám jako omezování svobod občanů a utužení moci ze strany státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…