Ti z Albertova jsou stejně primitivní jako islámští hrdlořezové, říká senátor Doubrava. A přidává dojmy z Havlovy busty

23.11.2014 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Senátor Jaroslav Doubrava byl v týdnu hostem v pořadu Máte slovo, kde diskutoval o nebezpečí islámu. Ke slovu se příliš nedostal, přesto pro něj však byl zážitek poučný, zejména poznáním musliského fanatismu. Ten pozoruje i u odpůrců prezidenta Zemana, kteří ovládali mediální prostor v celém minulém týdnu. Na něj však tato kritika, stejně jako oslavování Václava Havla, prý žádný vliv nemá.

Ti z Albertova jsou stejně primitivní jako islámští hrdlořezové, říká senátor Doubrava. A přidává dojmy z Havlovy busty
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Doubrava v půlnočním rozhovoru

Náš rozhovor si čtenáři budou číst o víkendu. Co v tuto část týdne obvykle děláváte?

Snažím se, jsem-li doma, něco udělat kolem svého domku. Starost o něj a zahradu leží na manželce, ale přece jen jsou věci, které musím udělat já. Je-li na mně řada, musím do lesa pomoci kolegům myslivcům se zavážením krmení na zimu pro zvěř. Mám krásná čtyři vnoučata. I ona si naštěstí přeji být se svým dědečkem. Tak bych mohl pokračovat. Nebylo by to zajímavé. Myslím, že tak tráví víkendy většina lidí.

Ve čtvrtek jste se zúčastnil pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou na téma pronikání islámu a jeho symbolů do naší země. V čem podle vás spočívá největší nebezpečí této kultury pro naši zemi?

Že se vyznavači islámu chovají jako Američané. Jsou sebestřední, myslí si, že jenom oni mají pravdu. Na rozdíl od Američanů ale nepředstírají, že existují nějaká lidská práva. Primitivně přímočaře jsou ochotni zničit každého, kdo nesouhlasí s jejich výkladem a bezohledným šířením islámu. Nelze s nimi diskutovat. Islám samotný je nebezpečný tím, že to je jediné náboženství, u něhož si bohužel můžeme být jisti, že ho budou chtít šířit jejich vyznavači i násilím. Ostatně to dokazuje snaha o založení Islámského státu. Jaká zvěrstva jsou schopni dělat, vidíme čím dál častěji.

Pořad byl o možnosti nošení šátků do škol. Nemohu s tím souhlasit. Školní řády to neumožňují. Nevidím jediný důvod, proč bychom se jim měli podřizovat. Jsou to oni, kdo sem přichází, nebo k islámu konvertují. Ať se tedy přizpůsobí našemu způsobu života, nebo odejdou tam, kde jim to bude vyhovovat.

V pořadu jsem připomněl projev předsedy vlády Austrálie. Zkrátím-li to, pak řekl: Tuto zemi vybudovali naši předci a my. Naší řečí je angličtina. Máme Boha, tedy křesťanství. Přišli jste k nám. Nikdo vás nezval. Chcete-li s námi žít, přizpůsobte se našemu způsobu života. Nechcete-li, využijte práva, které vám tako země dává a odejděte! Totéž říkám já. Šátky v našich školách nikdy nebyly a já nevidím nejmenší důvod, proč bychom toto měli měnit. Ve Francii to před pár lety také začalo šátky do škol a podívejte se, co se tam dnes děje, co se děje v Anglii a dalších státech Evropy. Myslíte, že je normální, že v Bruselu už nepostavili vánoční strom, aby neurážel muslimskou komunitu? Mně to normální nepřipadá! To u nás opravdu nechci!

Jak na vás v pořadu působili diskutující muslimského vyznání?

Svým způsobem, tak trochu, fanaticky. Nepochopím, jak naše dívky a ženy mohou k islámu konvertovat. Vzpomínám na cestu na jednání s vládou Kuvajtu. Tehdy jsme dostali dva, v podstatě příkazy. Pít, pít, i když nebudeme mít žízeň. Druhá: Kdybyste se setkali s tím, že před vámi na zemi bude na chodníku ležet žena, nebo před vámi upadne, ne aby vás napadlo jí chtít pomoci. To by bylo to nejhorší, co byste mohli udělat. Ne pro vás! Pro ní! Mám pocit, že v této víře má i pes větší hodnotu než žena.

Prostě, snažili se nás i diváky přesvědčit o své pravdě. Ovšem argumenty velmi chabými.

Jak na vás vůbec působí některá v pořadu zmíněná specifika islámu, například fakt, že názor ženy má i u soudu nižší relevanci? A jak se díváte na argumentaci šéfa českých muslimů Abbase, že je tomu tak proto, že jsou ženy příliš emocionální a mentálně nestabilní?

Kdo to viděl, určitě se zasmál tak jako my ve studiu. Opravdu nás svými názory pobavil. V podstatě se nás snažil přesvědčit, že jsou jisté rozdíly mezi člověkem a ženou. Potvrdil tak to, co jsem řekl o své zkušenosti z Kuvajtu.

Ano, pokud vím, ženy jsou v případě nutnosti cílevědomě bezohlednější a možná i krutější a nebezpečnější než muži. Jsou i houževnatější. Podle pana Abbase a jeho či jejich víry to tak není a nesmí být. Vycítil jsem tam absolutní podřízenost těch žen. Možná, že tuto vlastnost mají, jak se říká, v krvi, a proto se k islámu hlásí.

Na počátku týdne se na pražském Albertově při oslavách 17. listopadu odehrál nedůstojný incident, při kterém demonstranti házeli vajíčka a rajčata po prezidentu Zemanovi. Co byste jim vzkázal?

Že se mohou stydět. Měli by odjet do Iráku bojovat v hordách Islámského státu. Protože jsou stejně hloupí a primitivní jako islámští hrdlořezové. Pokud jim vadí, že extravagantní a hulvátskou ruskou dívčí skupinu nazval prezident jejich jménem v českém překladu, a ve jménu této skupiny byla k..da, a stejným způsobem se i děvušky vyjadřovaly a nejen vyjadřovaly. Ony veřejným focením při souložích ukázaly, že jsou obyčejnými štětkami, které by se mohly živit i na E55. Kdo je hloupý a omezený? Prezident určitě ne.

V posledních dnech se vůbec objevuje řada protestů proti hlavě státu. Proč si myslíte, že prezident Zeman některým skupinám tak vadí?

Intuitivně cítí, že prezident se směje jejich pýše a tuposti. Nazval bych ho bořičem mýtů a póz. Stále a rád provokuje, aby upozornil na hloupost a tupou pýchu diplomatického lhaní. Myslím si ale, že především vadí Američanům. Ostatně oni svou nelibost dávají očividně najevo. Odmítá poskakovat podle jejich přání. To je ostatně i důvod, proč zorganizovali onu maškarádu 17. listopadu. Byl jsem označován za, mírně řečeno, podivného, když jsem to veřejně řekl. A ejhle, zanedlouho je takové množství důkazů, že to americkou ambasádou skutečně organizováno bylo, že to už nikdo popírat nemůže.

Byla mi položena otázka, jestli vím, proč v Americe nejsou revoluce a převraty. Prý proto, že tam nemají americké ambasády. Nic tu situaci nemůže lépe vystihnout. Podívejte se také, jak špinavou roli v tom celém sehrávají sdělovací prostředky. Už se objevila petice za odvolání ředitele ČT, výzvy, abychom přestali platit poplatky za TV. Veřejnoprávní prostředky přece musí informovat objektivně! Proto si je platíme, resp. musíme platit. Proč je musíme platit, když odvádí tak špatnou práci?

Jak na vás osobně působí chování prezidenta Zemana v posledních dnech? Může podle vás ztratit i některé své dosavadní sympatizanty?

Myslím, že se prezident chová stále stejně. Spíše musíme hledat odpověď na otázku, proč propukla taková hysterie nesoudnosti ze strany jeho tzv. kritiků. Je to signál prohlubující se nestability v naší společnosti. Průzkumy veřejného mínění neukazují nic jiného než to, že výsledek je takový, jaký si zadavatel přeje.

Šílenství vyvolané kolem toho, že nazval štětky z Moskvy pravým jménem, jen v českém překladu, je jen záminkou ho opět skandalizovat. Na jeho místě bych možná použil trochu jiný výraz. Ten by ale nebyl tak přesný, jako jím použitý.

Ještě něco nemohu pominout. Onen vrchol sprostoty, házení vajíček. Někde jsem četl podiv nad prací ochranky prezidenta. Dokonce tam bylo napsáno, že ochranka amerického prezidenta by bez váhání takové výtečníky postřílela. Ostatně to dokázali zastřelením maminky dítěte, které měla v autě, jen proto, že ne dost rychle zastavila v prostoru, jenž chránili.

Neříkám, že ochranka měla také střílet, ale že neměla dopustit to, co se stalo, dokonce za přítomnosti dalších prezidentů, je nabíledni.

V posledních dnech se často vzpomíná na listopad 1989 a bilancuje se celá následující éra. Co byste o ní řekl vy?

Už jsem veřejně řekl, že onen listopad považuji za největší podvod na občanech naší, stále ještě rozkrádané, republiky. Jestlipak si ti, kteří v ČKD bouřili a volali po nových časech, tehdy připustili, že po jejich závodě zanedlouho nezbude vůbec nic? Jestlipak si lidé v Ostravě dovedli představit, že nejen nebudou mít své doly a práci? A nejen to, že budou vyháněni i z bytů? Jestlipak si totéž uměli představit lidé v Ústí nad Labem, Teplicích nebo Mostě? A takových jestlipak bych mohl uvést na několik stránek. V jednotlivých místech to lidé vědí stejně tak dobře jako já. Možná lépe.

Prostě republika rozkradená, miliardy, které měly být v rozpočtu státu a sloužit nám všem, jsou v soukromých rukách (nerad bych byl podezříván ze závisti - pokud peníze získali svou řádnou a poctivou prací, vřele jim je přeji a uznávám jejich schopnosti), nepochybuji, že pro jistotu někde v oblasti, které se říká daňový ráj. Máme ale něco, co dříve nebylo. Nezaměstnané, bezdomovce, seniory, kteří živoří ze svých důchodů, na něž si celoživotní prací vydělali a o něž se čím dál víc i bojí atd.

V anketě ParlamentníchListů.cz největší počet čtenářů vyslovil názor, že nejlepší variantou vývoje by v roce 1989 byl demokratický socialismus podle konceptu Alexandera Dubčeka, nebo Valtra Komárka. Myslíte, že byl takový vývoj možný?

Obávám se, že ne. Ono totiž vždy a ve všech změnách, které v lidských dějinách proběhly, zvítězili zloději a manipulátoři. Koncepce Dubčeka či Komárka předpokládala širokou lidskou spolupráci. Ve skutečnosti vždy vítězí mistři manipulace, individualisté v dočasných korporátních smečkách. Toho jsme ostatně svědky i v této době. Obávám se, že při troše naivity a lidskosti, která z Dubčeka vyzařovala, by těm jmenovaným uvěřil a pod jeho jménem by docílili toho, co se jim podařilo v a po listopadu 1989.

Jak se díváte na havlománii" posledních dní, které jsme svědky díky připomínkám listopadu 1989 a rovněž odhalení busty exprezidenta ve Washingtonu? Do jaké míry má podle vás toto nadšené vzpomínání na Václava Havla oporu v realitě?

Můj názor na Havla je natolik známý, že cokoli řeknu, bude to opakování řečeného. Jde pouze o módu. Vyplnění prázdna povykem. Havel povídal spoustu hezkých nesmyslů plných humanismu, kreslil srdíčka a byl krásným prototypem morálního politika. Ale byla to jenom bezobsažná vata. Vytvářel zdání něčeho, co v něm nebylo a není. Ekonomická a sociální realita je krutě jiná a lépe nebude.

Nemohu opět připomenout ona svědectví lidí z disentu o tom, jaký opravdu byl. Alkoholik propíjející peníze, které sem přicházely pro vězněné a jejich rodiny. Podvratnou činnost raději zmiňovat nebudu. Ostatně poslední svědectví generála Lorence o tom, jak ochotným spolupracovníkem s StB Havel byl, hovoří samo za sebe. Myslím si, že až se kompetentní lidé dokáží na něho podívat bez růžových brýlí, ruzyňské letiště bude opět ruzyňským.

Když jsem viděl fotku oné, se slávou odhalené, busty, řekl jsem si, že tvůrce ho musel dobře znát. Všechna Havlova negativa, pozitiva by asi těžko hledal, se v ní zračí. A to je dobře. Anonymy, kteří mi opět budou psát své hulvátské a sprosté maily, ujišťuji, že můj názor na Havla změnit nemohu, takže se jimi obtěžovat nemusí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…