Tlustý hnusně účtuje: Sobotka? Jako Erich Honecker. Skvělý začátek a teď nemá nic. V Evropě je náboženská válka a odejdou všichni ti, kteří si to nedokázali představit

15.06.2017 6:25

ROZHOVOR „Teď nám odchází Erich Honecker a budou další,“ je přesvědčen exministr Vlastimil Tlustý i proto, že Evropa je dějištěm osudových událostí a byla jí vyhlášena náboženská válka. „Lidé, kteří problémy bagatelizují, odvádějí od nich pozornost a nejsou schopní přinést žádné řešení, prostě odejdou,“ říká Tlustý k odchodu premiéra z pozice předsedy ČSSD. A budoucnost sociální demokracie? „Velký ústup:“ „To je konec strašné spousty lidí, kteří si donedávna neuměli představit, že by to mohl být konec. Ale já k tomu dodám: oni si to zaslouží, protože prokázali, že vůbec netušili, proč byli úspěšní,“ uvedl také bývalý ministr financí. K osobnosti premiéra podotkl: „Skvělý začátek, měl skoro všechno a nemá nic“ a také doporučil, jaký vzkaz by měl teď Bohuslav Sobotka napsat do tří obálek.

Tlustý hnusně účtuje: Sobotka? Jako Erich Honecker. Skvělý začátek a teď nemá nic. V Evropě je náboženská válka a odejdou všichni ti, kteří si to nedokázali představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

V minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste hovořil o tom, že lidé jako šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo český premiér Bohuslav Sobotka selhali. „Už se nedokáží nové situaci přizpůsobit, jsou na odchodu.“ A Bohuslav Sobotka už odchází a to z pozice předsedy ČSSD, předsedou vlády zůstává. Co Vy na to?

Děje se to, co je neodvratné. Víte, mně vše čím dál více připomíná události z let 1988 a 1989. Nerad bych vše zveličoval, samozřejmě to myslím v menším měřítku. Ale teď nám odchází Erich Honecker a budou další. Situace je neudržitelná. Pozvolna narůstají určité problémy, a když nejsou řešeny, neustále se zvyšují a výsledkem je, že místo pozvolných řešení přicházejí změny, které musí nastat. Já neumím předpovědět, jak rychle budou nastávat. Když byste se ptala, kdy odejde Juncker? Řeknu, že nevím, ale s jistotou budu říkat, že je neodvratné, že odejde. A kolik bude ještě napácháno škod, kolik utrpení budou muset Evropané prožít, kolik ještě bude spácháno teroristických činů, kolik lidí to zaplatí životem? Nevím, ale bude to pokračovat. V Evropě se odehrávají osudové události. Evropě byla vyhlášena náboženská válka. A že ji vyhlásila byť malá skupina náboženských fanatiků? To není podstatné. Nacistické Německo také zachvátila hrstka fanatiků, a co z toho vzniklo, všichni vědí. Lidé, kteří problémy bagatelizují, odvádějí od nich pozornost a nejsou schopní přinést žádné řešení, prostě odejdou. Jeden už odchází a další ho budou následovat.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

Kdo podle Vás budu ti další? Na české politické scéně, kdo podle Vás bude pana předsedu Sobotku následovat?

Ti, co říkají, že neprožíváme období vyhlášené náboženské války, používají neuvěřitelné formulace, kdy opakují, že někde nějaký zklamaný jedinec…že to není organizované, budou zrazeni. V podstatě to, co se odehrává, je teroristická válka, partyzánská válka, ale má to charakter organizované války. Ti, co se situaci snaží pojmenovat jinak, říkají veřejnosti: ne, nebojte se toho, není to válka, jsou to ojedinělí šílenci, skoro nic vám nehrozí. Budou zrazeni právě teroristy, kteří toho nenechají. Jediné, na co se můžeme spolehnout, že toho nenechají a dokonce budou tlak stupňovat. Kdyby někdo udělal kalendář a tam vyznačil, kdy, kolik lidí kde v Evropě zemřelo, bude patrné, že je jich čím dál více. Válka je stupňovaná a lidé, kteří to popírají, budou zrazeni teroristy. Ještě ke všemu se vše přibližuje k našim hranicím, zatím nemáme žádný masový teroristický útok s desítkami mrtvých. Zatím, takže vnímání české veřejnosti je nesmírně ovlivněno. Ale, co znamená slovo zatím? Jak dlouho ještě a kdy se něco podobného odehraje u nás? Lidé, kteří vsadili na popírání tohoto faktu, mohou udělat dvě věci: buď říci, že se strašně zmýlili a odcházejí, nebo setrvat ve svém pomýleném názoru a stejně odejít.

V létě 1939, před vypuknutím II. světové války byl veleslavný a všemi obdivovaný Winston Churchill směšnou figurkou britské politické scény. Představte si, že ten pošetilý člověk říkal, že s Hitlerem se mír nedá uzavřít. Devadesát procent britských médií a veřejnosti komentovali Churchilla jako pošetilého člověka, který straší Británii. A co se stalo? Hitler napadl Polsko, Francii, Británii. A co udělala britská královna? Pověřila Churchilla vedením obrany. Proč ho pověřila?  Protože byl jediný z vlivných politiků, který říkal: Hitler nás napadne. Ale, všechno je zapomenuto. Všichni o něm mluví jako o zachránci Británie, ale nikdo nemluví o tom, jak strašné období si předtím prožil.

Víte, nevím, jak to charakterizovat, že někteří lidé interpretují situaci: nebojte, my se s nimi domluvíme, oni nás nenapadnou. V tom je spousta lidské dobroty. Touha, aby bylo vše v pořádku, je tak silná, že je většinová. Lidi si namlouvají, že nebudou další vraždy a že teror nebude pokračovat. Ale když někdo rozpoutá náboženskou válku, tak toho nenechá. 
Lidé, o kterých si teď povídáme, se zatím vezou na vlně této dobroty, v uvozovkách, raději bych tomu říkal naivita. Zatím se vezou. Ale čím dřív ukážou fakta, že tomu tak není, tím rychleji budou muset odejít. Protože lidé pochopí, že naivita ničemu nepomohla a že problémy se stupňují.

Vraťme se konkrétně k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který opouští funkci předsedy ČSSD. Důvodem byly klesající preference. Premiér ve svém prohlášení uvedl, že místo toho, aby se sociální demokracie plně soustředila na získávání voličů a prosazovala vlastní programová témata, zabývá se stále dokola vnitřními problémy. „Jako předseda strany nesu odpovědnost za celkovou situaci, v níž se ČSSD čtyři měsíce před volbami nachází. A musím na ni reagovat.“ Jak tuto situaci čtete vy? Co podle Vás bylo poslední kapkou v jeho rozhodnutí?  Když si vše zpětně promítneme, podařilo se mu odstranit vicepremiéra, „vyrovnal se“ se svými odpůrci, vyměnil ministry, vypadalo to, že chce vše pevnou rukou vést až do voleb…

Mně napadá odpovědí více. Ale nejdřív se mi vybavuje stařičký vtip, který tam klidně napište. Odcházející generální ředitel velkého podniku předává svému nástupci funkci a říká mu: tady máš ode mě tři obálky. Až se dostaneš do složitých situací a budeš kritizován za špatné vedení podniku, postupně je otevři. Chvíli firma funguje, pak nový ředitel otevře obálku a tam je napsáno: sveď to na mě. Udělá tiskovou konferenci a řekne: situace je mnohem horší než jsem si představoval, firma je v těžkých problémech, mí předchůdci to tady opravdu dovedli do velikých problémů, dělám, co můžu, ale zatím to nejde. Situace se uklidní, on přežije, plyne čas, problémy se neřeší, kupí, a tak otevírá druhou obálku a tam je napsáno: sveď to na své náměstky a vyměň je. Zase udělá tiskovou konferenci, řekne, že po starém vedení ještě zůstal zbytek vysokého managementu, že to nezvládají, tak je odvolává a nahrazuje novými perspektivními. Situace se opět uklidní, opět firma funguje a logicky zase vznikají problémy, protože to nezvládá, tak rozlepí třetí obálku a tam je napsáno: napiš tři obálky a následuj mě.
A Vy se ptáte na Sobotku? Teď by měl právě napsat ty tři obálky. Prostě rozpor mezi realitou a jeho sliby je tak propastný, tak měřitelný. Sociální demokracie kráčí od neúspěchu k neúspěchu. Od Zemanovské slávy nejsilnější politické strany k dnešku, kdy je na deseti procentech a stále klesá. To je neudržitelné a to se nedá žádnými krásnými sliby a lhaním překonat. Nic jiného nezbývá. To není žádný hrdinský čin. Po sérii porážek je odchod jediným logickým vyústěním.  

Do jaké míry může skutečnost, že Bohuslav Sobotka nebude předsedou ČSSD ovlivnit voliče? Opravdu může teď ČSSD pár procent získat, jak říkají někteří komentátoři?

Jestli to pomůže? No, to bychom museli mít průzkum veřejného mínění a ten nemáme. Zásadní otázka zní, jestli je úpadech ČSSD spojován v myslích lidí s neschopným generálním ředitelem, abych se vrátil ke svému příměru, nebo neúspěch vyvěrá z neprodejnosti produktů celé strany. Jestli je i spousta jiných, kteří se v poslední době fatálně zmýlili a generální ředitel s tím jen nedokázal nic udělat. Řeknu pár příkladů. Jen to, jak bylo v České republice zakázáno kouřit, je z pohledu voličů ČSSD čistokrevná sebevražda. Já jsem dělal volební kampaně a znám venkovské hospody s pivo pijícími štamgasty, z nichž naprostá většina nebo velká část byli voliči sociální demokracie. A teď sedí na chodníku venku a říkají: už toho bylo dost. Já vůbec nechápu. Musel bych se zbláznit, abych si uměl představit, že ve vedení sociální demokracie jsou géniové, kteří před volbami přišli právě s tímto krokem. To je neuvěřitelné.

Nebo paní ministryně školství, jak vysvětluje to krásné cizí slovo, které ale neznamená nic jiného než, že povinně ve školních třídách budou vedle sebe sedět lidi s průměrnou nebo s vyšší inteligencí a schopnostmi se učit s lidmi zjevně neschopnými s nimi držet krok. Je slibováno, že pomalejším opatření pomůže. Ano, jednomu pomalejšímu to pomůže, ale dvaceti rychlejším ublíží. Z hlediska politického opět fatální omyl. Jestli děláte něco v zájmu jednoho a poškozujete zájmy dvaceti, musíte se připravit na to, že s tím bude souhlasit patnáct nebo dvacet procent lidí. Neúprosná logika politiky zní, že když děláte kroky, kterými prospíváte naprosté menšině a poškozujete naprostou většinu, většina se od vás odvrátí. Diagnóza je, že namyšlená sociální demokracie si asi začala myslet, že může zachraňovat lidstvo proti vůli lidstva. A to nejde. Zachraňovat lidi proti jejich vůli nejde. Tedy jde, ale má to tyto důsledky. A není ani potřeba, abychom hledali další příklady. Myslím si, že na tom pracovala sociální demokracie dlouhodobě a z toho vyplývá, že odchod předsedy jim nemůže pomoct. Musejí předvést, že vědí, kdo jsou jejich voliči a vědí, co očekávají a poznat, co pro ně nepřipadá v úvahu. A to sociální demokracie porušuje, a pokud to bude porušovat, nemůže se z toho vyhrabat. 

Vést stranu by měl Milan Chovanec, premiér navrhl, aby roli volebního lídra a tedy i kandidáta ČSSD na premiéra převzal Lubomír Zaorálek, který nabídku přijal. Myslíte si, že ani tato změna tedy nepomůže? A jak hodnotit stávající situaci ČSSD?

Kdysi dávno, když začal úpadek ODS, tak mi zatelefonoval jeden kolega. Bylo to v okamžiku, kdy asi z patnácti senátorů ODS zbyli tři. Také volební fiasko. V minulosti jsme se dohadovali, jak to dopadne a já jsem za huronského smíchu značné části ODS dopředu odhadoval, že budou tři. Vyhrál jsem, a když se předpoklad potvrdil, kolega volal a ptal se, co bude dál. A já jsem mu řekl, že vůbec nevím proč, ale, že vidím před sebou tři fotografie z filmu, který popisuje Napoleonovo tažení na Moskvu. První fotka: v pozadí hoří Moskva, vysocí francouzští důstojníci nastupují do kočáru a vojáci nosí šampaňské a jídlo na šťastný návrat domů. Druhá fotka, ve dveřích kočáru stojí trochu pošramocený francouzský voják, na sedačkách se válejí opilí francouzští důstojníci a voják říká: vy jste si toho nevšimli, kočár je zapadlý v blátě a nemáte koně, ty právě jí vaše armáda. Třetí fotka je ta známá obrovská ruská planina, kterou se vleče umírající pochod hladových, zmrzlých a carskou armádou likvidovaných francouzských vojáků. To jsou tři fotky z tažení na Moskvu. A tehdy jsem říkal, teď když vidím výsledky senátních voleb, to je nakládání vozů jídlem a šampaňským a až dostanu informaci o tom, že nemají koně, tak mu zavolám. A to přesně se děje teď. Začíná velký ústup. V politice stejně jako ve vojenství existují velké setrvačnosti, procesy, které jedou pomalu a spousta lidí je nevnímá právě proto, jak jsou pomalé. Ale to není krize, ze které se sociální demokracie může vzpamatovat v nějakém krátkém horizontu. Začal ústup od Moskvy. Dokonce bych řekl, že jsou blíž k situaci, kdy zjistí, že nejen Rusko nedobili, ale velká část z nich tam zemře. Samozřejmě v případě politiky nikdo fyzicky umírat nebude, ale politicky ano. Prostě to je konec strašné spousty lidí, kteří si donedávna neuměli představit, že by to mohl být konec. Ale já k tomu dodám: oni si to zaslouží, protože prokázali, že vůbec netušili, proč byli úspěšní. Z toho, co dělali, je patrné, že neměli zpětnou vazbu a že nevěděli, jak se v dobách Zemana stala sociální demokracie ze slabé strany silnou, co musela říkat a dělat. Zjevně o tom současné vedení ČSSD nemá ani tušení.  

Jak byste okomentoval politickou kariéru Bohuslava Sobotky?

Skvělý začátek, měl skoro všechno a nemá nic. To je konec, to nemá žádnou perspektivu. Nebo si myslíte, že někdo postaví do čela nějaké nové armády člověka, který dovedl domů z velkého tažení trosky a zlomeček původní slavné armády? Možná, že on si to namlouvá, asi ano. Kdyby férově řekl, že prohrál a končí, udělal by lépe. Žádné triumviráty a odklady. Ještě jeden příměr použiji, abych nepoužíval samé drastické. Když přijde trenér národní reprezentace v hokeji nebo ve fotbale a řekne, že přichází proto, aby s omlazeným mužstvem vybojoval postup na mistrovství světa nebo čtvrtfinále a pak prohraje zápasy se všemi outsidery, jakou má možnost? Sebrat se a odejít. Jedině se může vrátit po dlouhé době, až jeho nástupci ukáží, že jsou ještě horší. To se někdy děje, ve sportu ano, ale v politice ne. Že by ještě někdy mohl Bohuslav Sobotka být ten, kdo bude říkat, jak se to má dobře dělat? Ne, tohle je definitivní konec.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…