Tlustý se vrátil a pomstil se ODS: Ošklivá slova

14.02.2019 10:41

ROZHOVOR Andrej Babiš výroční zprávu ČT doporučil schválit, protože se bojí totální války s vlivnými médii. To si alespoň myslí Vlastimil Tlustý. Bývalý poslanec ODS se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nevyjádřil zrovna lichotivě o svých pokračovatelích v modrých barvách. „Dnešní ODS je ideovou i personální pokračovatelkou zaniklé Unie svobody a volba jejích kandidátů do EP je jenom jedním z mnoha projevů této situace,“ uvádí Tlustý na adresu evropské kandidátky občanských demokratů, na které lze nalézt některé výrazně proevropské tváře.

Tlustý se vrátil a pomstil se ODS: Ošklivá slova
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Návrh skupiny poslanců kolem Václava Klause mladšího ohledně mazání příspěvků na sociálních sítích neuspěl u Ministerstva spravedlnosti. Resort doporučil návrh neschválit. Je Klausův návrh cestou, jak chránit demokracii? Odpůrci návrhu říkají, že by jeho prosazení nahrávalo ruské propagandě.

Mazání názorů na veřejných sítích se mi také nelíbí, protože je to nepochybně zasahování do soukromých práv občanů. Problém je ale asi v tom, že provozovateli těchto sítí jsou soukromé podnikatelské subjekty a zasahování do jejich „vnitřních pravidel“ je také omezování soukromých práv. Vzhledem k tomu, že dávám přednost ochraně práv občana, zákaz mazání příspěvků podporuji.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka tvrdí, že se schyluje k útoku na Českou televizi. Kdyby se stalo, že Sněmovna dvakrát neschválí zprávu o činnosti a hospodaření televize, bude odvolána Rada ČT a také generální ředitel Petr Dvořák. „Otevírá se tak cesta k úplnému ovládnutí reálně jediného svobodného a veřejnoprávního média v zemi majitelem politického hnutí, Hradem, bolševiky a ruskou propagandou. Zuřivě tu vystupují zejména komunisté a nácci,“ napsal Šarapatka na svém Facebooku. Jde o reálnou obavu? A stojí konflikt v ČT skutečně takto?

Koncept „veřejnoprávních médií“ má zřejmou systémovou vadu. Platí si je povinně všichni občané, ale některé názory a jejich nositele tato média prosazují a jiné potírají. Jejich řídicí rady ještě ke všemu volí politici, přesně řečeno politici vládní koalice a ti samozřejmě chtějí, aby tato média pomáhala jim proti opozici. Pokušení k ovládnutí těchto médií je tedy velice silné, a tak je to i v dnes probíhající politické bitvě o ně.

Premiér Andrej Babiš vyzval své poslance k tomu, aby výroční zprávu ČT schválili. Vysloužil si za to silnou kritiku dokonce i z řad vlastních voličů. Byl to od Babiše správný krok? Přispěl Babiš k podpoření důvěry v práci České televize?

Doporučení A. Babiše poslancům ANO schválit zprávu o hospodaření ČT je nejpravděpodobněji projevem jeho strachu z vyhrocení konfliktu s těmito vlivnými médii, to jest strachu z přechodu od politické války k totální politické válce.

Blíží se volby do Evropského parlamentu. ODS na kandidátku umístila několik jmen, která konzervativcům nejsou příliš po chuti. Reálnou šanci na zvolení mají na čtvrtém místě Ondřej Krutílek, odpůrce „radikálního euroskepticismu“, a na šestém místě Eva Decroix, advokátka, podle které si každý soudný člověk uvědomuje, že „bez Unie bychom nebyli demokratický, svobodný a prosperující stát“. Je to pro ODS krok správným směrem, nebo si tím naštve své skalní voliče?

Dnešní ODS je ideovou i personální pokračovatelkou zaniklé Unie svobody a volba jejích kandidátů do EP je jenom jedním z mnoha projevů této situace. Ti, kteří to chápou, proto nemohou být jejich probruselským nadšením překvapeni. To, že se takto jasně vyjadřují, vítám, protože tím činí ODS čitelnou. To, zda to ODS přinese příliv, nebo odliv voličů, se brzy dozvíme.

Kauza Huawei začíná mít nepěkné obrysy. Firma hrozí, že Českou republiku bude žalovat o 40 miliard, pokud NÚKIB nestáhne či nezmění svou zprávu, která varuje před technologiemi firmy. Co s tím? Má NÚKIB stát za svou zprávou? Pokud bychom případný soud prohráli, kdo bude za škodu odpovědný? A jak vlastně celou kauzu Huawei vidíte vy?

Hrozbu arbitráže proti ČR v rozsahu desítek miliard korun považuji za vážnou. Častým argumentem v podobných arbitrážích o náhradu státem způsobené škody zahraničním podnikům je prokázání nerovnosti v přístupu státu. Všechny „chytré telefony“ všech výrobců totiž přinesly kromě řady výhod jednu zásadní nevýhodu a tou je přístup výrobců k důvěrným osobním datům občanů. Varování našich státních orgánů se ale týká pouze jediného výrobce. Aby nehrozila arbitráž, mělo varování znít přibližně takto: „Vážení občané, při koupi ‚chytrého telefonu‘ dobře zvažte, která soukromá firma a ze kterého státu má mít přístup k vašemu soukromí, to je, s kým komunikujete, co říkáte, kde se nacházíte, co si čtete, na co koukáte, co si kupujete a mnoho dalšího.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…