To, co zafungovalo na Slovensku, prý u nás platit nebude. Alexandr Vondra promluvil ke kandidatuře Topolánka

10.11.2017 10:27

ROZHOVOR Bývalý disident a někdejší ministr zahraničí Alexandr Vondra není spokojen s tím, jak dopadly parlamentní volby. „Českou zemi mám rád, vážím si svobody a demokracie a jsem přesvědčen, že k jejich uchování potřebujeme standardní, systémové politické strany. Vzestup nesystémových stran a tzv. hnutí typu ANO či SPD mě zneklidňuje. Ale není důvod věšet hlavu...,“ naznačuje. Ve svém zamyšlení nad povolební situací se vyjádřil i k prezidentským kandidátům. „Nepřeju to ani českému národu, ani Milošovi Zemanovi,“ uvedl na dotaz, zda by jej potěšilo, kdyby Zeman vyhrál prezidentské volby. Naopak kandidatura Mirka Topolánka mu udělala radost: „Mám konečně koho volit, když to Jaroslav Kubera vzdal! A ukazuje to, že chlap s gulami má odvahu!“

To, co zafungovalo na Slovensku, prý u nás platit nebude. Alexandr Vondra promluvil ke kandidatuře Topolánka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Cítíte spokojenost s výsledkem sněmovních voleb? Co Vás překvapilo, co Vás potěšilo, co Vás zklamalo?

Nejsem spokojen. Českou zemi mám rád, vážím si svobody a demokracie a jsem přesvědčen, že k jejich uchování potřebujeme standardní, systémové politické strany. Vzestup nesystémových stran a tzv. hnutí typu ANO či SPD mě zneklidňuje. Ale není důvod věšet hlavu. Za prvé, nesystémové strany nemají ani s komunisty ústavní většinu a v Senátu nemají ani většinu prostou, takže zničení liberálního ústavního pořádku nehrozí. A za druhé – úspěch Babiše, Okamury, ale i Pirátů je tak trochu odrazem momentální slabosti tradičních stran. Budiž dnešní situace podnětem k tvrdé práci na jejich obnově. Musí se víc otevřít, zpružnit své rozhodování, nastolovat aktivně témata, otevřeně a bezprostředně komunikovat s lidmi a na sociálních sítích a jít odvážně do zásadních politických střetů.

Vládu sestavuje Andrej Babiš, ovšem nejspíše to bude o menšinovém kabinetu. Přitom ještě nedávno Babiš hovořil o ODS, s níž by měl dohromady nadpoloviční většinu hlasů ve Sněmovně, ODS jej ale tvrdě odmítla. Dělá vedení ODS dobře?

ODS a Babiš jsou dvě úplně rozdílné záležitosti. Před pár lety byla ODS na dně a dnes je teprve napůl cesty k obnově své původní velikosti. Nemá v parlamentu dostatek hlasů, aby rozdávala karty. Na druhé straně Andrej Babiš má obrovský konflikt zájmů. Kterákoli strana s ním půjde do otevřené nebo skryté koalice a nebude ochotna převzít zodpovědnost za tento jeho konflikt, musí nejen prosadit své programové priority, které slíbila voličům, ale také nedopustit, aby ANO ovládalo ministerstva financí, vnitra, spravedlnosti a zemědělství, kde je tento konflikt zájmů nejvyšší. Babiš vyhrál volby, on musí hledat většinu. Zatím jsem si nevšiml, že by ODS nabídl kompletní zrušení EET, vzdal se všech zmíněných rezortů a jako trestně stíhaný člověk netrval na funkci premiéra, který řídí zpravodajské služby. Takže zásadový postoj ODS je na místě.

Jak už bylo zmíněno, Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Pozorovatelé hádají, že by ho Zeman mohl nechat vládnout i bez důvěry. Měl byste k tomu výhrady?

Myslím, že prezident spíše blufuje. Sám dobře ví, že nechat vládu vládnout dlouho bez důvěry je v rozporu s ústavou. Už to i sám přiznal.

Anketa

Jak dlouho byste Andreji Babišovi dovolili vládnout bez důvěry sněmovny?

hlasovalo: 13063 lidí


Zaznívají názory, že se Andrej Babiš bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády útokem na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD v klíčových úřadech a firmách. V tomto ohledu je často zmiňován energetický obr ČEZ, v němž měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ?

Vyhrožují tím Babišova média. Chtějí tím ostatní strany přimět k tomu, aby si s ANO lehly do postele. Ale výhružky nejsou dobrou pozvánkou do manželství, i když mají určitě reálný základ. No a co? Tak ať to udělá, když bude vládnout s důvěrou parlamentu. Je to pak jeho zodpovědnost a on bude skládat účty. ODS to trápit nemusí. Nevím o nikom, koho by dneska měla v klíčových státních funkcích. A pokud tam ještě někdo zůstává, zkrátka pochopí, kdo tu teď vládne. ODS je pravicová strana a její lidé musí být natolik schopní, aby se uživili sami.

Ať bude Babiš vládnout v jakékoliv podobě, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu...

Babišovu předvolební agitku jsem nečetl, takže jeho sny a vize nechci moc komentovat. Předpokládám, že je to rétorika klasického populisty. Slíbit všechno všem, aby si pak z toho vybíral jako z jídelního lístku podle okolností. Kdosi kdysi také řekl, že kdo má vize, patří do blázince… Ale teď vážně. O jeho záměrech si lze udělat nejlepší představu nikoli podle toho, co slibuje v kampani, ale na základě toho, co pro zemi udělal v posledních čtyřech letech, když byl ve vládě jako ministr financí de facto mužem číslo jedna. A tady není skóre vůbec dobré. Neinvestoval, šmíroval, omezoval svobodu, zvětšoval regulace a byrokracii a hlavně dusil malé podnikatele, aby zvýšil zisky největších korporací v čele s Agrofertem. Bude-li teď vládnout jako premiér, je téměř jisté, že v této politice bude pokračovat ještě energičtěji. Úkolem nás, kterým tento přístup nevyhovuje, bude bránit svobodu všemi dostupnými prostředky. Jedině tak se naše země dál pozvedne.

„Ten dědek je zpět,“ napsal Tomáš Cikrt o Miloši Zemanovi. A další odpůrci prezidenta začínají pochybovat, že Jiří Drahoš je schopen Zemana porazit. Sociolog Jan Hartl nadto upozorňuje, že nyní Zeman bude moci hrát roli „moudrého vladaře“, který naši zemi vyvádí z krize během sestavování vlády. Tím ale zřejmě i on naznačuje náskok Zemana oproti jiným prezidentským kandidátům. Dá se to takto chápat?

Výsledek voleb nepochybně nahrál Zemanovi do karet. Je to zkušený politik, který ovládá pravidla mocenského zápasu a složitá povolební situace je pro něj vítanou šancí, jak se v prezidentské kampani denně ukazovat ve světle reflektorů v roli státníka, který znesvářené politické strany nutí k dohodě. Zeman samozřejmě není hloupý. Dobře ví, že hlasy jeho podporovatelů se s hlasy pro Babiše z nějakých 70 - 80% překrývají. Jeho provokativní výroky o ponechání vlády bez důvěry míří v prezidentské kampani přesně tímto směrem. A je faktem, že soupeři jako Jiří Drahoš, kteří ho už dřív vyzvali na souboj, působí v té aréně nudně až náměsíčně.

Přejete si, aby Zeman vyhrál prezidentské volby?

Nepřeju to ani českému národu, ani Milošovi Zemanovi. Zeman si s ohledem na své chatrné zdraví a dávné zásluhy zaslouží klidný odpočinek a země po pěti letech jeho prezidentství si z Hradu zaslouží méně ostudy a více solidní reprezentace a respektu k ústavním pravidlům.

Anketa

Podpořili byste svým hlasem Mirka Topolánka v boji o Hrad?

14%
86%
hlasovalo: 14576 lidí


Co říkáte na kandidaturu Mirka Topolánka?

Osobně mi jeho oznámení udělalo radost. Za prvé – mám konečně koho volit, když to Jaroslav Kubera vzdal. Za druhé – byl to pro mne nečekaný, překvapivý tah, který ukazuje, že chlap s gulami má odvahu. A za třetí – pro svou odvahu je Topolánek dnes jediný prezidentský kandidát, který je schopen se postavit mocenskému duopolu Zeman – Babiš. A je také schopen vyvolávat emoce. Bez nich není možné volby vyhrát. Představa, že někdo vyhraje volby jen proto, že se lidé zvednou a půjdou volit proti někomu (Zemanovi), je iluzí. Možná to zafungovalo na Slovensku, které zvolilo outsidera Kisku, když chtěl Robert Fico všechnu moc sám pro sebe. Ale u nás je situace odlišná, Zeman s Babišem si to v tiché spolupráci parcelují.

Ve volbách dostala napráskáno TOP 09, Miroslav Kalousek již nebude jejím předsedou. Je vám ho líto?

Opravdu nevím, co by se muselo stát, aby mě bylo Mirka Kalouska líto… Za výprask topky si může sám. Lidé mu ty je neustálé převleky – třeba z mocenského oportunisty, který se kdysi nebál spojit s komunisty, v pražského kavárníka, který obdivuje dalajlámu – prostě neuvěřili. Ale nemá teď cenu si z něj dělat legraci. On navíc neodchází. Jako šéf parlamentního klubu bude stranu koučovat dál a fíkový list předsedy bude místo Karla Schwarzenberga vykonávat buď z Bruselu Jiří Pospíšil, a nebo ze sociálních sítí Dominik Feri. Uvidíme, jestli to bude fungovat. Já o tom pochybuji, i když má topka ve svých řadách sympaťáky, jako je třeba senátor Tomáš Czernin.

 Mizerný volební výsledek ale řeší i ČSSD. Zasloužila si takový výprask?

Zasloužila, nezasloužila… Nechci to takhle hodnotit. Nejsem levičák, nesouhlasím s nimi téměř ve všem, ale myslím si, že standardní sociální demokracie má mít v české parlamentní demokracii své místo. Porážkou ve volbách piká za svou účast ve vládě s Babišem. Neměla to jednoduché, Babiš je karnivor, žralok. Ale jeho moc a vliv je také odrazem slabosti vedení ČSSD. Když se Bohuslav Sobotka po dlouhém přešlapování odhodlal k mocenskému střetu, udělal to jen polovičatě a z Babiše vyrobil před veřejností obětního beránka. Měl buď z vlády celé ANO vyhodit hned, jakmile se provalilo, že si ministr financí postavil soukromou chalupu za veřejné peníze, a nebo to nechat být a počkat na vyšetření ze strany orgánů trestního řízení. 

A co KSČM? Jste potěšen tím, že komunisté momentálně řeší, co s nimi bude dál?

Z analýzy volebních výsledků vyplývá, že tradiční voliči komunistů vymírají a noví nejsou k mání. Navíc komunismus ve své tradiční podobě je mrtev, i když totéž nelze říct o marxismu. Ten naopak – dodal bych bohužel – zažívá na Západě ve formě nejrůznějšího sociálního a kulturního progresivismu docela renesanci. Jenže v české společnosti pro něj – řekl bych naštěstí – zatím není příliš živná půda, také díky zkušenosti s totalitní minulostí. Tzv. moderní levice v ČSSD, lidé jako Jiří Dienstbier ml., kteří se na tuto vlnu ze Západu snažili naskakovat, to myslím poznali na vlastní kůži. A teď zpátky k českým komunistům. Ti na tuto vlnu nejsou schopni naskočit vůbec, protože jsou z definice svým způsobem „konzervativní“, nikoli progresivní, stejně tak jako jejich tradiční voliči, zejména na venkově. Ale KSČM bych ještě neodepisoval. Svůj nejhorší volební výsledek v dějinách může paradoxně přetavit v podíl na moci poprvé od roku 1989. ANO potřebuje podporu pro svůj kabinet a já nepochybuji, že mu ji komunisté budou připraveni poskytnout. Uvidíme, jak se k tomu Babiš postaví.

Objevují se návrhy na zavedení obecného referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Již teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU...

Mně osobně připadá strašení odchodem z EU jako uměle vytvořený problém. Agrofert a jeho zemědělsko-potravinářský komplex na penězích z EU životně závisí, a Babiš proto neudělá nic, co by mu tento penězovod zrušilo. Okamura sice v kampani hlásal, jak „se vytratíme po anglicku“, ale i kdyby to myslel vážně, nemá pro to dostatečnou podporu. Jsem k dnešní politice EU hodně kritický, nechci se hnát do eurozóny a tvrdého jádra, ale odchod z EU není žádná alternativa. Naše geografická poloha je jiná než Británie, náš hospodářský blahobyt se odvíjí od propojení se západní Evropou. Czexit je nesmysl, není v českém zájmu a EU by nám ho strašně osolila. Zkrátka bude to jako za Rakouska-Uherska. Češi budou remcat a kritizovat, ale projekt svou neloajalitou nezbortí. Pokud se EU jednou rozpadne, nebudou jejími hrobaři Češi, ale Evropská komise, Němci a Francouzi. Stejně jako to bylo s Prahou a Vídní před sto lety.

Za předpokladu, že by ve vládě byl Okamura a komunisté, případně by vládu podporovali a měli vliv ve Sněmovně, byla by ohrožena pozice Česka jako součásti Západu? Lidé kolem médií či TOP 09 trousí poznámky, že v takovém případě by si agenti ruských tajných služeb mohli rovnou otevřít kancelář na Ministerstvu obrany...

To můžeme diskutovat, až budeme vědět, kdo se na Ministerstvo obrany posadí. Za Martina Stropnického, i když jsem byl kritický ke způsobu jeho managementu, nic takového nehrozilo. Ale mluvíte-li o Západu, vidím ve vládě, o níž mluvíte, jinou hrozbu než ruské agenty. Postupná oligarchizace politiky pod vedením ANO a postupná radikalizace rétoriky pod vedením Okamury nás budou definičně i funkčně posouvat víc a víc na Východu a víc a víc vzdalovat Západu. Mandát v západních demokraciích se vytváří zdola a řešení se prosazují v dlouhých parlamentní debatách a kompromisech. To je něco, co je Andreji Babišovi naprosto cizí. Bude-li v zemi neomezeně vládnout, bude nás to posouvat na Východ. A je jedno, zda to bude směrem k Rusku nebo k Ukrajině. Tady vidím opravdovou hrozbu, protože komunisté ani okamurovci, pokud se s nimi Babiš spojí, mu v tom bránit nebudou. Opozice bude muset být setsakra slyšitelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…