To je bomba! říkal jsem si nad Šlachtou. Režisér hovoří i o vystoupení z EU a svobodných médiích

22.06.2016 15:20

„Robert Šlachta se mi líbí v tom, že žije sám, bydlí na policejní ubytovně, nemá děti, takže mu ani nemůže nikdo vyhrožovat, nikdo ho nemůže ekonomicky vydírat, protože žije jen pro svou práci. Všeobecně se ale hraje na tu strunu, že i lidé kolem něj jako žalobkyně Bradáčová, Ištván a další jsou ti spravedliví. Ale jak můžeme my, obyčejní smrtelníci, posoudit, že toto vše je pravda?“ zamýšlí se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz předseda Obce českých spisovatelů a také zastupitel v Náchodě Tomáš Magnusek, který je hlavně znám jako filmový režisér. Magnusek ale spekuluje i nad tím, jaké to bude, až EU opustí Velká Británie.

To je bomba! říkal jsem si nad Šlachtou. Režisér hovoří i o vystoupení z EU a svobodných médiích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Anketa

Na čí stranu se přikláníte v současném policejním sporu?

hlasovalo: 12710 lidí

Ve čtvrtek bude Velká Británie řešit v referendu, zda se od EU odpojí. Poškodil by podle vás tzv. brexit EU a samotné Brity?

Mně se k tomu líbil článek, který jsem zahlédl na českých zpravodajských webech a kde byla vyfocená královna Alžběta. U její fotografie pak bylo napsáno, že požádala spolustolovníky při večeři o vysvětlení, proč by měla Velká Británie zůstávat v osmadvacítce a žádala k tomu tři důvody. Vznesla ten dotaz v kontextu obecné debaty. To podle mne svědčí o mnohém. Jinak na to nemám vyhraněný názor. Je to ale precedens, neboť ve chvíli, kdy Anglie Unii opravdu opustí, tak pak budou evropští politici ve velmi složité situaci. Může se stát, že EU budou opouštět další státy. Myšlenka EU je vlastně velmi jednoduchá – kde je propojený trh, tak tam se neválčí. To vzniklo po druhé světové válce, neboť kde trh propojen nebyl, tak tam se vždy válčilo. Podle mne dnešní mladí lidé už moc tuto základní filozofii neznají; široká veřejnost pouze ví, co po nich Unie chce a že třeba žádá přejmenovat utopence i pomazánkové máslo. To mně osobně ale neobyčejně vadí, neboť obě tyto potraviny mám moc rád. Podle mne primární myšlenka ES a později EU nebyla založena na tom, aby plynuly výhody z propojené ekonomiky, ale prvotní bylo, aby se evropská lokalita vyvarovala války. Kdyby se to však teď, po brexitu, začalo hroutit jako domeček z karet, tak by to bylo zlé.

Měla by i Česká republika přemýšlet o podobném referendu? Pokud by měli Češi o výstupu z EU rozhodovat, co by si podle vašeho soudu nejspíše zvolili?

To nedokážu odhadnout. Ale mezníkem podle mne je, že EU prožívá obrovskou krizi kvůli imigrantům. Navíc sama EU přiznává, že v řešení této krize selhala, což má za následek, že Češi tím pádem Unii moc nevěří. Já osobně si ale rozhodně nemyslím, že nám EU víc vzala, nežli dala. Jezdím hodně po ČR a tak se zároveň s tím dozvídám, kolik projektů bylo díky podpoře EU u nás zrealizováno, kolik staveb bylo díky podpoře evropských fondů u nás postaveno a zrekonstruováno... myslím, že nám v tomto směru EU poměrně dost dala. Ovšem těžko říct, jak to bude do budoucna. Určitě to není jen o těchto viditelných stavebních projektech a přejmenovaných potravinách. Pravda není nikdy jenom jedna.

Měli by mít Češi ohledně EU možnost referenda? Například parlamentní strana Úsvit již po několik měsíců navrhuje, aby se poslanci zabývali návrhem ústavního zákona o referendu o vystoupení Česka z Evropské unie. Počátkem května Sněmovna se zařazením tohoto bodu do programu schůze poslanců souhlasila, ovšem k projednávání bodu nakonec nedošlo. Jak tuto věc vidíte vy?

Podle mne by bylo dobré, kdyby si i Češi mohli o této věci rozhodovat. Jenže takovou věc, takovou otázku mohou vždy ovlivnit média, vždycky tady je nějaký zájem majitele, vydavatele a ten pak dokáže veřejné mínění otáčet směrem, jak si přeje on. Prostě média umí tvarovat názor veřejnosti. Pokud by tady ale byla média, jako jsou ParlamentníListy.cz, tedy nezávislá média, tak proč tuto věc, tuto možnost pro Čechy neotevřít? Ale o mnoho více bych si přál, aby bylo u nás doma víc nezávislých médií. Tato věc je pro mne osobně primární, protože nezávislost novinářů je důležitá.

Když už jste tak trochu nakousl otázku euroskepticismu, tak jedním z euroskeptiků je bývalý prezident Václav Klaus. Ten o víkendu slavil 75. narozeniny, a média proto o jeho osobě po delší době hojně psala. Nechci se tázat na to, zda i vy jste mu byl osobně popřát, spíše mne zajímá, čeho si na Václavu Klausovi vážíte? Čím pro vás je?

On je prostě politickou legendou a stejně jako u Angely Merkelové si i u něj budeme muset počkat na to, jak se zapíše do historie. Až v budoucnu se podle mne rozpozná, co nám Klaus dal, či co nám, případně, vzal. U něj osobně mne ale stále mrzí opoziční smlouva. Proč? V době, kdy se opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS objevila, tak to je zároveň doba, kdy se objevili ve větší míře i tzv. političtí lobbisté. To ale určitě jak Klaus, tak ani Zeman nechtěli, ale stalo se. Podle mne je však Klaus stejný v jedné věci jako Miloš Zeman. Oba totiž říkají na rovinu, co si myslí. A neříkají mnohdy názory, které se většinově nosí. Zeman je ale podle mne ve vyjadřování lidštější. U Klause jsou možná větší pochyby o tom, s kým se stýká, jaká ekonomická lobby jsou na něj napojená, jsou možná u něj nejasné i finanční toky jeho rodiny... To jsou ale vše jen dohady a spekulace.

ČR „řeší“ již po několik dní tzv. válku policistů. Vše začalo ohlášenou reorganizací policie, na to šéf ÚOOZ Robert Šlachta ohlásil, že pokládá policejní odznak na stůl. To ale rozpoutalo následné hádky mezi politiky. Jak to na vás působí?

Vše, co se kolem toho rozpoutalo, na mne působí dost hrůzostrašně. Jak jsem vám nedávno říkal na konto onoho Čapího hnízda, kdy se poslanci o tom dohadovali v Poslanecké sněmovně, až to u lidí muselo vzbudit dojem, že o tomto státě už nerozhodují politici, ale miliardáři a bohatí podnikatelé; tak tady z tohoto případu kolem ÚOOZ mám ještě větší pachuť. Víte, ve chvíli, kdy se skloňují slova jako demokracie a spravedlnost a kdy víme, jak jsou pro naši bezpečnost klíčové policejní složky, tak najednou objevujeme, jak jsou ony složky napojeny na podsvětí. To je ale přece nebezpečný signál lidem v ČR! Diskuse kolem toho je také velmi ošidná. Někdy je snad lepší nic bližšího o tom všem nevědět, a ani nic dalšího medializovat. A když už něco z toho medializovat, tak to také dotahovat do konce.

Podle jedněch je odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta hrdina, podle druhých zase chtěl mít v policii neomezený vliv a spolu s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvánem chtěl ovládat zemi. Dokonce i na konto policejního prezidenta Tomáše Tuhého padají ostrá slova. Podle šéfa ostravské expozitury ÚOOZ je totiž prý Tuhý podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Nezní to až moc „brutálně“? Nechci vám tady podsouvat odpověď, ale jde o to, že se zase po čase objevily útoky na policejního prezidenta. Svědčí to o něčem?

Myslím si, že je to navenek hrozně nečitelné a pro obyčejného občana je tohle navíc šílená situace. Na druhou stranu se mi ale Robert Šlachta líbí v tom, že žije sám, bydlí na policejní ubytovně, nemá děti, takže mu ani nemůže nikdo vyhrožovat, nikdo ho nemůže ekonomicky vydírat, protože žije jen pro svou práci. Já osobně jsem mu dokonce z těchto velmi jednoduchých a přirozených důvodů fandil a říkal jsem si: To je bomba! Jemu nemůže jen tak někdo vyhrožovat, těžko ho někdo uplatí! Takže jsem mu primárně držel palce. Na tom začátku i těm lidem kolem něj. Ostatně se všeobecně hraje na tu strunu, že lidé kolem něj, jako jsou žalobkyně Bradáčová, Ištván a další, jsou ti spravedliví. Ale jak my, obyčejní smrtelníci, my nepolicisté, my veřejnost toto můžeme vědět? Jak můžeme posoudit, že to je pravda? Už to, že se to na veřejnost dostalo, mne začíná děsit. Také mne překvapilo, že se opětovně u soudu probírala kauza Jany Nečasové-Nagyové. Přestože kolem její osoby kdysi bylo velké haló a padla vláda, tak po celé té kauze tady zbyla jen pachuť. Jaký je ale výsledek tohoto příběhu? Kdo byl tady vlastně potrestán? I tohle s ÚOOZ je podobná „superakce“; a jsem hodně zvědavý, jak to dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…