To se Sobotkovi líbit nebude. I další straníci prý zvažují odchod z ČSSD, prozradila Nytrová

21.01.2017 20:48

ROZHOVOR Nejen o „oddaných a všehoschopných“ stranících hovoří poslankyně Pavlína Nytrová, která bouchla dveřmi v ČSSD. Co všechno jí vadí a jaké reakce už zaznamenala? Podle Nytrové se může klidně stát, že k podobnému závěru dospějí i další sociální demokraté. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ale říká: „Víte, co by to spustilo za lavinu, pokud by někdo veřejně potvrdil má slova? Někteří údajně tvrdí, že jsem poškodila stranu, osobně mi to nikdo neřekl. Položím si řečnickou otázku: Kdo škodí straně?“

To se Sobotkovi líbit nebude. I další straníci prý zvažují odchod z ČSSD, prozradila Nytrová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Nytrová.

Vy jste byla členkou ČSSD od roku 1997. Minulý týden jste poslala do médií informaci o svém vystoupení ze strany. „Hlavním důvodem jsou podivné způsoby, styl a nekalé praktiky, které v posledních letech bují v sociální demokracii,“ napsala jste v prohlášení pro ČTK. Po tolika letech v ČSSD rozhodování určitě nebylo jednoduché, co bylo pomyslnou poslední kapkou? 

Rozhodování bylo opravdu velmi dlouhé a podpořily ho vlastně pro mě naprosto nepřijatelné kroky „oddaných a všehoschopných“ straníků proti lidem, kteří chtěli straně pomoci, bojovali stejně jako já proti politické korupci a kupčení s dobře placenými posty a trafikami. Co bylo tou poslední pomyslnou kapkou? Když byl vyloučen předseda MO Třinec, tak to jsem si řekla „a dost“.

„Nemohu a hlavně nechci být součástí strany, která je prolezlá politickou korupcí od okresní přes krajskou až po celostátní úroveň,“ uvedla jste také. Je politická korupce to, co vám v ČSSD nejvíc vadí? Jsou asi i další záležitosti, s kterými nesouhlasíte…

Politická korupce je to, co stranu ničí, boj o místa na kandidátkách. Končí souboj o program, o směr strany, a proto přichází obsahová vyprahlost. Například na okresním výkonném výboru ve Frýdku-Místku se řeší místo politických otázek pouze organizační problémy. V současnosti funguje tento stranický orgán pouze proto, aby řešil otázky personální (kandidátky, konference, sjezd apod.). Zajímá je, na kterém místě kandidátky budou; co se děje v okrese, kraji, v zemi, to je okrajová záležitost.

Co mi v ČSSD vadilo? Hra na politickou korektnost. Jestliže nebudeme pojmenovávat věci pravými jmény, nemůžeme najít správná rozhodnutí. Neztotožňuji se s laxním přístupem k migraci, který je na úkor našich národních zájmů, nelíbí se mi slepé přijímání všeho, co EU doporučí, jsem přesvědčena o tom, že lidská práva má i většinová společnost, nejen menšiny, nesouhlasím se způsobem provedení reorganizace Policie ČR, se zřízením útvaru pro dezinformace, nelíbí se mi zavedení inkluze do škol, jsem nešťastná ze snižující se úrovně vzdělání. Znám ale hodně zatím ještě sociálních demokratů, se kterými se na uvedených příkladech shodnu.

Informovala jste o svém postoji premiéra Bohuslava Sobotku. Jak reagoval?

Pana předsedu jsem informovala. Jeho reakcí jsem byla příjemně překvapena. Situaci ve Frýdku-Místku zná. Na její řešení příznivé pro ČSSD nemá páky.

Co na to říkají ostatní poslanci ČSSD?

Setkávám se s různými reakcemi. Popsala jsem stav, který podobně funguje ve všech tradičních politických stranách, a za to mi lidé, kteří tyto praktiky uplatňují, tleskat nebudou. S těmito lidmi si nemáme co říci. Máme zcela rozdílný pohled na svět. Víte, co by to spustilo za lavinu, pokud by někdo veřejně potvrdil má slova? Někteří údajně tvrdí, že jsem poškodila stranu, osobně mi to nikdo neřekl. Položím si řečnickou otázku: Kdo škodí straně? Ten, který poukazuje na problémy, nebo ten, kdo ty problémy vytváří a zároveň je schovává pod koberec? 

Jinak jsem opět mile překvapena reakcí některých kolegů. Byli totiž kolegové, kteří mi poděkovali za mou odvahu, gratulovali k mému kroku, souhlasili s mými argumenty, někteří o opuštění strany taky údajně přemýšlejí.

Ještě bych ocitovala z vašeho vyjádření: „Přesto, že jsem na popsané nešvary několik let opakovaně poukazovala, situace ve straně se nezměnila. Nekalé praktiky ji stále poškozují, ztrácí své voliče a pomalu a jistě se řítí na samotné politické dno.“ Předpokládám, že podobné názory mohli a mohou mít i jiní členové ČSSD. Myslíte si, že se těmto problémům budou věnovat, nebo spíš budou brát váš odchod tak, že s problémy, o kterých mluvíte, zkrátka pohnout nejde?

Pokud se těmto problémům na vrcholové úrovni věnovat nebudou, nemají šanci růstu. Ryba smrdí od hlavy. Straníci, kteří by situaci řešit chtěli, nemají ten vliv, tu sílu něco změnit. Z vlastní zkušenosti vím, že jít roky hlavou proti zdi a nemít výsledky je deprimující. Se mnou odcházejí další straníci, někteří už opustili stranu dříve.

Vy jste loni v červenci vzbudila rozruch svými výroky při projednávání návrhu, aby si gayové či lesby mohli osvojit v registrovaném partnerství dítě svého protějšku. Do jaké míry se i tato věc podepsala na vašem názoru o ČSSD?

Tato záležitost neměla na mé rozhodování téměř žádný vliv. Pokud by strana a mediální sféra fungovala, jak má, tak by vyšlo najevo, že můj názor na tuto problematiku není menšinový. Opravdu jsem si udělala průzkum mezi straníky v našem okrese a z odpovědí, které mi byly doručeny, téměř naprostá většina nesouhlasila s uvedenou adopcí dětí. Mám na to samozřejmě důkazy. Po mém vystoupení ve Sněmovně se se mnou zkontaktovalo víc než tisíc lidí, kteří můj názor podporovali. Byli mezi nimi i straníci, kteří neskrývali své zděšení. ČSSD svým voličům rozhodně neslibovala prosazování zájmů lobby LGBT, ani prosazení zákona o registrovaném partnerství. Víte, kolik už máme fyzických podpisů pod touto peticí? 24 800. Nikdo nikam nechodí, lidé si petiční archy předávají sami mezi sebou. 

Zajímalo by mě, co si myslíte o aktuální politice ČSSD. Mám na mysli zvyšování mezd, plány na zvýšení přídavků na děti či otcovskou dovolenou, valorizace penzí, předpis o sociálním bydlení a dlouhodobé ošetřovné atd.?

Je důležité, aby mzdy rostly a aby pracující měl větší příjem než člověk na dávkách. Zároveň zaměstnavatel musí mít na mzdu tak velký zisk, aby měl z čeho zaměstnance zaplatit. Jsem nakloněna zvyšování přídavků na děti, souhlasím s valorizací penzí. Přijetí zákona o sociálním bydlení byl jeden z důvodů, proč jsem vstoupila do politiky. Na druhou stranu musím zdůraznit, že člověk musí být za svůj život zodpovědný, nemůže se spoléhat na sociální systém, nemůže jen čekat s nataženou rukou a systém nesmí být nastaven tak, aby někteří jen bezdůvodně brali. Měli bychom si zároveň vážit těch, kteří zaměstnanecká místa vytvářejí a vytvářet jim ideální podmínky k podnikání.



Myslíte si, že může ČSSD vyhrát letošní parlamentní volby? Za jakých podmínek by se jí to mohlo podařit?

Možné je úplně všechno. Do voleb se může udát ještě hodně věcí. Pokud se strana očistí od nekalých vnitřních praktik, obklopí se důvěryhodnými lidmi, kteří v životě už něco profesně dokázali, a předloží občanům sociálnědemokratický program, pak mají šanci zvítězit. S ohledem na to, kdo za okres Frýdek-Místek jede na sjezd, moc ve vítězství nevěřím.

V parlamentních volbách jste dostala druhý největší počet preferenčních hlasů z kandidátů sociální demokracie v Moravskoslezském kraji. Bude celá řada lidí, kteří by vám rádi dali hlas znovu. S jakými reakcemi se v souvislosti s vašim rozhodnutím o vystoupení z ČSSD setkáváte?

Setkávám se s různými reakcemi. Občané mi navrhují, která strana je pro mě nejlepší a do které vstoupit. Chtějí, abych v politice pokračovala. Kamarádi, známí, klienti mi říkají: „Udělala jsi velmi dobré rozhodnutí. Vezmi nohy na ramena a utíkej! Tady už jde o zdraví.“ Bývalí spolustraníci, kteří ze strany taky odešli, se ptají, co spolu rozjedeme. Velmi si vážím tak významné podpory voličů a slibuji jim, že budu i nadále hájit jejich zájmy, za svou pravdou si budu vždy stát. Uvědomuji si, že mým posláním je sloužit svému voliči a tak budu nadále činit. Byla jsem zvolena za sociální demokracii a v klubu sociální demokracie zůstávám. Mé názory se nezměnily, vstupem do vrcholové politiky jsem se nezměnila.

Chtěla bych také touto formou poděkovat: Vážení občané, s pokorou přijímám vaše slova díků za můj postoj k politické korupci, za odvahu, kterou jsem potřebovala k tomu, abych veřejně formulovala to, s čím se vy sami ve svých regionech setkáváte. Děkuji Vám i za to, že stojíte na mé straně ve věci obrany rodiny a jejích tradičních hodnot. V neposlední řadě musím poděkovat za Vaše důkazy, které mi posíláte z celé republiky, které mi mají posloužit k obraně mých tvrzení.

Uvažujete o tom, že byste vstoupila do jiné politické strany? Je vám program nějakého uskupení blízký?

V tuto chvíli nad tím vůbec neuvažuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…