Podle průzkumu vašeho ministerstva jsou ve většině západních zemí Evropské unie prodávány kvalitnější potraviny než v České republice. Dá se tento trend nějakým způsobem zvrátit? Například jednáním či stížnostmi u Evropské komise? A nebyly by potom potraviny dražší a Češi by je přestali kupovat? Jaký vlastně zastáváte názor na celou tuto kontroverzní záležitost?
Já bych to chtěl trochu zkorigovat. My jsme prováděli srovnání potravin jen z několika zemí, a to z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa. A ukázalo se, že to složení potravin je skutečně rozdílné v náš neprospěch. Já se už dva roky snažím prosadit, aby Evropská komise přijala takovou legislativu, která by zaručovala, že produkt od stejného výrobce se stejným názvem, totožným obalem, grafikou a podobně, by měl mít také stejné složení.
Co se týká cen u kvalitnějších potravin, které by k nám pak mohly firmy dovážet, tak jejich zvýšení se vůbec neobávám. Jen pro ilustraci – například rybí prsty, které se nyní prodávají pod stejným názvem v Česku a v Německu, mají u nás celkovou gramáž nižší, dále je v těch českých méně rybího masa a jsou v ČR i výrazně dražší... !
Nebylo by pak cestou například stát se v řadě zemědělských produktů soběstačnými a odmítat nekvalitní potraviny od dovozců z EU?
My se snažíme už více let produkci našich potravinářských výrobků postupně zvyšovat a celkem se nám to daří. V rámci Evropské unie funguje volný trh a my nemůžeme na ministerstvu dovozy zakazovat. Zaslechl jsem už i názory, že bychom mohli přísnějšími normami importy víc regulovat. To by teoreticky šlo, jen bychom takto mohli zpřísnit podmínky jen pro naše výrobce, nikoliv pro ty, kteří vyrábějí v jiných zemích EU a dovážejí své výrobky na náš trh, takže tudy cesta nevede. Výrazně může současný stav ovlivnit i český spotřebitel, který bude dávat přednost kvalitním potravinám vyráběným u nás doma.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jan Štěpán