To zas bude křiku: Miloš Zeman pro PL o Nočních vlcích a Haškovi

10.05.2016 10:19

VÝROČÍ KONCE DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY Prezident Miloš Zeman nevidí nic špatného na tom, že se hejtman Michal Hašek vyfotil na brněnském hřbitově s ruskými motorkáři. Prezident to uvedl v krátkém rozhovoru k příležitosti výročí vítězství nad nacismem. Miloš Zeman hovořil o výchově k vlastenectví nebo prozradil, zda by podle něho byli Češi ochotni za svoji zemi bojovat.

To zas bude křiku: Miloš Zeman pro PL o Nočních vlcích a Haškovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

Pane prezidente, s výročím konce války se opět otvírají debaty, kdy někteří lidé tvrdí, že bychom při této příležitosti neměli dávat příliš najevo svoji hrdost, protože jsme podle těchto hlasů na konci války páchali zvěrstva, například na sudetských Němcích, a nemáme se čím chlubit. Co si o tom myslíte?

Obdobné excesy se odehrávaly prakticky ve všech evropských zemích, a přesto se žádná z nich nevzdala možnosti oslavit svoje osvobození.

Jsou podle vás čeští občané vlastenci? A měli by vůbec být, když žijeme v jednotné Evropě a navíc v době, kdy se misí kultury? Nezřídka můžeme slyšet, že vlastenectví je v dnešní době projevem xenofobie nebo rasismu.

Čeští občané jsou vlastenci a zažívám to na setkáních s nimi při výjezdu do jednotlivých krajů. Vlastenectví neznamená nenávist vůči jinému národu, ale hrdost na svůj vlastní národ a ochotu tomuto národu pomoci v těžkých dobách.

Pokud jde o evropanství, myslím si, že je užitečné, když si ho uvědomíme při příležitosti výjezdu mimo Evropu.

Kupříkladu poslanec Jaroslav Foldyna řekl, že bychom měli výchovu k vlastenectví posílit už ve školách, připomínat naše svátky atd. Lze vůbec zvrátit trend, kdy děti často nemají ani tušení, proč mají 8. května nebo 28. října ve škole volno?

Myslím si, že daleko rozumnější výchova k vlastenectví než připomínat suchopárná data by bylo seznamovat děti s životopisy vynikajících lidí českého národa – jak ze současné doby, tak z minulých staletí.

Pro jaké společenské hodnoty by podle vás byli Češi ochotni bojovat? A funguje zde ještě cosi jako mnichovský syndrom, tedy skepse, že velcí hráči stejně všechno rozhodnou bez nás a nemá význam se jakkoli výrazněji angažovat?

Myslím, že mnichovský syndrom existuje, protože Evropská unie někdy zbytečně zasahuje do věcí, které by měly patřit do kompetence národních parlamentů. Jsem přesvědčen, že lidé by byli ochotni bojovat v případě, kdyby Českou republiku, tak jako v případě nacistické nebo sovětské okupace, obsadila cizí vojska. Tento boj by samozřejmě nebyl ozbrojený, ale byl by duchovní.

Letos vítězství nad nacismem opět oslavovali ruští motorkáři Noční vlci cestou po Evropě do Berlína. Řada politiků to kritizovala s tím, že se jedná o Kremlem kontrolovaný předvoj hybridní války. Poláci je na své území nepustili. Jak na to nahlížíte? Měli jsme jim zakázat průjezd i my?

Všiml jsem si podle komentáře Ivana Hoffmana v Deníku.cz, že největším fanouškem těchto motorkářů je Jaromír Jágr. Nevidím důvod, proč bych rozporoval názor Jaromíra Jágra.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek čelil velmi ostré kritice dokonce i z vládních řad za to, že se v Brně po pietním aktu s Nočními vlky vyfotil. Co si o tom myslíte?

Já už jsem částečně odpověděl v předchozí otázce, ale myslím si, že pokud se vyfotí na hřbitově, kde jsou pohřbeni sovětští vojáci, kteří padli při osvobození Československa, tak to není nic špatného. Pokud by se s nimi vyfotil na sportovním utkání, pak by nad tím mohl být otazník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…