Tohle nebyl nikdo schopen říct voličům! Jiří Paroubek ukazuje vše, proč ČSSD projela volby. A varuje před pádem pod pět procent, pokud...

29.10.2017 8:41

ROZHOVOR „Pokud bude ČSSD v opozici, nebo pokud bude zastoupena ve vládě nějakými mrákotami, tak pak by to směřovalo pod pět procent,“ říká Jiří Paroubek k možným budoucím preferencím strany. Pro ParlamentníListy.cz řekl nejen kdo podle něj zavinil neúspěch sociální demokracie ve volbách, ale i to, co je potřeba udělat, aby strana uspěla například v nadcházejících komunálních volbách. „Není možné hledat na sobě navzájem hnidy, ale zatáhnout za jeden provaz a něco udělat pro tu změnu. Musí se prostě objevit nová sociální demokracie,“ říká bývalý předseda ČSSD.

Tohle nebyl nikdo schopen říct voličům! Jiří Paroubek ukazuje vše, proč ČSSD projela volby. A varuje před pádem pod pět procent, pokud...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Debakl, obrovský propad. Tak mnozí označují výsledky voleb pro ČSSD v parlamentních volbách. Co na to s odstupem několika dní po volbách říkáte vy? A kdo konkrétně za to podle vás může?

Je to samozřejmě především předseda strany, který celou tu dobu byl u toho – to znamená Bohuslav Sobotka. I když v těch posledních měsících to přehodil na někoho jiného. A samozřejmě vedení strany - každý si odnáší nějaký svůj díl. Politika sociální demokracie byla chybná. V posledních několika letech strana dělala chyby a takto to vyvrcholilo.

Říkáte, že strana dělala chyby. Jaké chyby ji dovedly právě do tohoto volebního výsledku?

Nevěnovala se levicovým tématům, která by to zasloužila. Takže ji bylo těžko identifikovat, odlišit od pravice nebo od hnutí ANO. Mám na mysli třeba taková témata, jako je navyšování vojenských výdajů. Hovoří se o tom, že během několika let, tuším do roku 2025, má ohledně vojenských výdajů dojít k navýšení z jednoho procenta HDP na dvě procenta HDP. Takže zhruba z 50 miliard korun, které budou vyčerpány v tomto roce, na nějakých 100 miliard. No a samozřejmě, že každý rok, když bude nějakých 8 – 10 miliard korun přibývat na čerpání na vojenské výdaje, až se to dostane na částku 100 miliard korun, tak pochopitelně ty prostředky budou pak chybět. Chybět budou například ve školství, zdravotnictví, v sociální oblasti, kultuře... a sociální demokracie tomu jenom přihlížela.

Pak je tady například otázka silné koruny. Místo aby sociální demokracie podporovala myšlenku silné koruny, vyjadřovala se k politice ČNB, která v podstatě uměle oslabovala korunu, tak dělala mrtvého brouka. A dnes, kdy by mohla třeba republika uvažovat o vstupu do evropské měnové unie, tak nemůže. Protože nikdo, žádná odpovědná vláda přece nemůže dopustit, aby se šlo do eura, do evropské měnové unie s kurzem 1:26 nebo 25 korunám, když ten reálný kurz je 1:18 nebo 20 korunám. Tady jde o to ochránit úspory lidí, ochránit jejich mzdy, důchody.. A tohle nikdo ze sociální demokracie nebyl schopen říct.

No a pak samozřejmě byla velká témata typu sňatky homosexuálů. Rozhodně bych nepodporoval s takovou vehemencí a tak jednoznačně další rozvoj atomové energetiky, protože to už je mimo hlavní proud, hlavní směr uvažování v energetické politice západní Evropy. Takže chyb byla celá řada. A sociální demokracie se zaměřila úzce jenom na sociální témata, což je v pořádku, to se od ní očekává. Ale právě proto, že se to od ní očekává, tak to žádné překvapení nebylo a ti voliči, kteří ji vždycky podporovali – důchodci, zaměstnanci, tak najednou přeběhli k Babišovi, k Okamurovi a k Pirátům. Takže ta politika byla prostě chybná. A samozřejmě i taktické chyby – v poslední době lithium, nebo to, že předseda vlády začal hovořit čtrnáct dní před volbami o tom, že republika by měla přijmout euro. V dané situaci to prostě není možné. A bylo nutné lidem říct, že ano, jednou jsme se k tomu zavázali, ale až tehdy, až to bude pro vás výhodné. Takže až to bude třeba jedno euro za 18 korun. Ale rozhodně ne v jiné situaci.

Někteří se vyjadřují v tom smyslu, že ČSSD také uškodila vláda s ANO, kdy si prý Andrej Babiš šikovně přičítal veškeré výsledky a snahy ČSSD. Je to podle vás tak?

Samozřejmě, že to mohlo sehrát svoji roli, že byl Andrej Babiš mnohem čilejší, mnohem schopnější, měl lepší marketing, lepší vyjadřovací schopnosti než lídři sociální demokracie… no ale jak se říká - kdo se nechce spálit, nesmí do kuchyně. Tak prostě na něj neměli a to byla chyba.

A co to nedávné „rozmělnění“ vedení strany, kdy se například pan Zaorálek stal lídrem. Pomohlo to u voličů, nebo to volič třeba vůbec nezaznamenal?

Já si myslím, že to volič zaznamenal a že ho to znejistělo dále v podpoře sociální demokracie. Chtělo to asi udělat řez. Když Sobotka odcházel z pozice volebního lídra, tak měl odejít také z vedení vlády a předsedou by byl Zaorálek. A tehdy by na to asi koaliční partneři slyšeli. To by mělo svoji logiku.

Ze všech stran sociální demokracie se ozývá, že by vedení mělo odstoupit. Proč se to ale vše odkládá až na duben, proč bude mimořádný sjezd až za několik měsíců?

Jsou tady také nějaké procedury. Ale to podstatné je něco jiného. Teď samozřejmě, že by bylo dobré, kdyby vedení strany řeklo – ano, my odstoupíme až na sjezdu. Jestli to bude v únoru nebo v dubnu, to už není rozhodující. (Pozn.redakce: Milan Chovanec v sobotu na krajské konferenci na Vysočině prohlásil, že vedení ČSSD na mimořádném sjezdu strany skončí). Ale teď někdo musí jednat o složení Sněmovny a také o možném vstupu sociální demokracie do vlády, který bych vůbec nevylučoval.

Jak se ČSSD změnila od té doby, co jste ji vedl vy a jak si vysvětlujete tehdejší úspěšnost ČSSD oproti poslední době?

Tvrdě jsem pracoval a tvrdě pracovali i jiní. Nebylo to jednobarevné vedení. Strana měla barvité osobnosti, vynikající řečníky.

Skoro bych se bál o stranu v opoziční roli, protože by ji úplně zakryli svým vystupováním Piráti a zejména Okamura. Takže domnívám se, že mnohem užitečnější by bylo i s těmi zkušenostmi, které sociální demokracie má, aby uvažovala o své účasti ve vládě. Tahle země potřebuje stabilní vládu a ta minulá vláda byla úspěšná. Teď jde jen o to, že se prostě musí změnit osoby a obsazení. Musí přijít zajímavé osobnosti z řad sociální demokracie, tak aby došlo k oživení a aby to tu stranu zase vrátilo do hry. Protože pokud bude v opozici, nebo pokud bude zastoupena ve vládě nějakými mrákotami, tak pak by to směřovalo pod pět procent.

Teď se vlastně znovu projednává Váš návrat do sociální demokracie, konkrétně, že byste působil na Kolínsku. Jak to aktuálně vypadá?

Teď záleží na vyjádření stranických grémií ve Středočeském kraji a v Praze. A já doufám, že zvítězí zdravý rozum, že když chce někdo pomoci, má možnost pomoci a má možnost něco nabídnout, tak by byla chyba to nevyužít. Alespoň z mého hlediska. Já jsem to tak celý život dělal.

Před časem právě krajský výkonný výbor pražské ČSSD neschválil váš návrat do strany. S odstupem času, teď když vidíme, jak dopadly volby, co byste jim vzkázal?

Já myslím, že mají největší možnost to přehodnotit. Myslím, že by potřebovali pomoci. Když jsem si tento týden analyzoval výsledky pražské sociální demokracie a zejména v těch jednotlivých městských částech, tak je vidět, že je potřeba udělat mnohé k tomu, aby strana byla za necelý rok v komunálních volbách úspěšná. Není možné hledat na sobě navzájem hnidy, ale zatáhnout za jeden provaz a něco udělat pro tu změnu. Musí se prostě objevit nová sociální demokracie.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…