Tohle se podělá. Vlastimil Tlustý o současné situaci

03.03.2016 7:21

ROZHOVOR Absurdní stav, zničující situace. Ostře se vyjadřuje k současným sporům v koalici exministr financí Vlastimil Tlustý, podle kterého dochází ke zcela zásadnímu vyjasňování postojů politiků. „Skoro bych to nazval obdobím lámání chleba, které může předurčit politickou strukturu pro novou dobu.“ Exministr také hovoří o deformovaném podnikatelském prostředí. „Jak tohle všechno může dopadnout? Napadají mě slova jednoho strýčka, který říkal ‚Vůbec si toho nevšímej, to se stejně všechno podělá‘.“

Tohle se podělá. Vlastimil Tlustý o současné situaci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

Že to v koalici jiskří, je slabé slovo. Vypadá to, že se v současné době spojují politické strany proti vicepremiéru Babišovi, myslíte si, že jim to může pomoci při získání volebních preferencí?

Je to řinčení zbraněmi před volbami, takže evidentně volební kampaň začala. Politické strany se snaží vyvinit z toho, co slibovaly, a neplní, nebo dokonce plní pravý opak. Je logické, že se snaží takovými útoky odvést pozornost. Do jaké míry je to vážně míněno? Že by situace mohla vést k rozpadu vlády? To je těžké posoudit. Spíš si myslím, že tohle řinčení zbraní k rozpadu vlády nepovede.

Jedním ze zásadních momentů byl okamžik, kdy poslanec TOP 09 přišel s návrhem, který by v zákoně o střetu zájmů zavedl pravidlo, že ministři nesmějí být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. ČSSD, lidovci i ODS zvažují, že by ho podpořili. Babišovi se situace evidentně nelíbí, i když žertuje o tom, že stačí, když si vezme svou manželku a převede miliardy na ni. O čem tohle svědčí?

Symboliku bych odvodil od faktického efektu tohoto zákona. Všichni vědí, že je třeba něco udělat s megakonfliktem zájmů ministra financí, tak se upnuli k této myšlence, tudíž symbolicky to má váhu obrovskou. Když jsem si ale přečetl, že půjde jen o to, že majetek převede na manželku, vzpomněl jsem si na to, že v minulosti byli politici skandalizováni nejen za své podnikání, ale také za podnikání svých manželek. Prosil bych, vzpomeňme si na to. Pak se zamysleme nad tím, co vlastně přinese, když Babiš převede Agrofert na manželku. Není těžké dospět k závěru, že prakticky nic. Připadá mi to dost pokrytecké, protože podstatu věci to neřeší.

Mě překvapuje, že všechny nadšené organizace bojující s konfliktem zájmů a korupcí se vůbec nevyjadřují k tomuto megakonfliktu nebo autokorupci člověka, který nemusí nikoho o nic žádat, nic platit, vše se odehrává v jedné hlavě, jednom těle, možná ve dvou kapsách téhož kabátu. Jestli toto všichni bojovníci s korupcí považují za řešení, pak to naznačuje, že se tu děje něco strašně divného. Kladu si otázku, proč jim to nevadí? To je úplně absurdní. Stav se zhoršuje, kritici to nekritizují, říká se tomu odstraňování korupce a ve skutečnosti rozsah se zvětšuje, takže všechny parametry směřují k horšímu. Tohle považuji za zničující.

Ještě si dovolím zmínit, jak to začalo. Stát, a týká se to i Evropské unie, začal přerozdělovat, to znamená od jedněch vybírat a druhým dávat, nepředstavitelné částky peněz a v celé veřejnosti nejen od příjemců sociálních dávek až po oligarchy došlo k pochopení, že je lepší natáhnout ruku nebo si dojít ke kohoutku, ze kterého peníze pramení, a tam začít čerpat. Lidé věří, že na toto blaho také dosáhnou, a záchranný déšť jim zavlaží zahrádku, v konečném důsledku se to nestane, protože déšť zavlaží zahrádku těm, kteří jsou u těch kohoutků. Jsou lidé, jež mají na horách postavený hotel za státní peníze a v naprostém klidu nekale konkurují těm, kteří ty peníze nedostanou. To znamená, že je úplně deformováno podnikatelské prostředí. Pak si můžete vybrat hotel, jenž má překvapivě nízkou cenu za pokoj jen proto, že tu cenu za hotel zaplatil stát nebo peníze přišly z Bruselu. Tomu všemu se fandí a přizpůsobuje politická scéna. Jak tohle všechno může dopadnout? Napadají mě slova jednoho strýčka, který říkal: „Vůbec si toho nevšímej, to se stejně všechno podělá“. 

Objevil se návrh, že by Babiš nesměl čerpat finanční prostředky, a to by byla rána. Jenže u kohoutků sedí kamarádi a chtějí čerpat, tak je přece sami sobě nezavřou. Myslím si, že tento návrh je správně komentován ve smyslu, že nemá šanci na přijetí, akorát nikdo neříká proč. Že by mu zavřeli kohoutky, je vyloučené. Já bych přišel se zdánlivě mírumilovným návrhem, že všechny fyzické osoby, které prostřednictvím všech subvencí žijí, mají deklarovat, kolik si nacucly. Společnost by se měla dozvědět, o co se hraje. Lidé by se měli zamyslet nad tím, jestli jim nepřipadá divné, že když oni válčí s dvaceti nebo třiceti tisíci měsíčně, že si tady pod hlavičkou dobročinnosti a všeobecného rozkvětu jiní lidé rozdělují dvacet, třicet nebo padesát milionů z různých našich peněz.

Jak hodnotíte postup Andreje Babiše v této válce se Sobotkou? „Když mi bude upíráno právo, abych žil, samozřejmě se budu bránit,“ řekl Babiš novinářům…

Z vlády vystupovat nebude. Myslím, že pravdu mají komentátoři, kteří říkají, že jeho skutečným cílem je vládnout bez Sobotky. A to se mu daří. V tomto souboji za kratší konec tahá Sobotka.

Nejen politologové hovoří o tom, že vznikl tandem Babiš – Zeman. Znamená to, že se vytvářejí na naší politické scéně jakési dva bloky?

Je čím dál evidentnější, že tandem prezident – ministr financí sice existuje, ale je zcela účelový, tedy platný jen pro danou situaci. Jakmile někomu přestane spojenectví vyhovovat, skončí. To je zcela účelové spojenectví pragmatiků a pragmatici žádné dlouhé ani citové vztahy nevytvářejí, jen pokud jim to prospívá. Může to vydržet dlouho anebo krátce, to je nepředvídatelné. Teď přemýšlím nad tím, zda je tu druhý blok. Spíš si myslím, že jen akce vyvolá reakci. Když existují dvě mohutné síly, což nepochybně prezident společně s ministrem financí v tuto chvíli jsou, pak to logicky vede ke spojování všech ohrožených, kteří jsou ale spojováni pouze odporem k těmto politickým lídrům. Doba začíná být přepnutá dělicími kritérii, kterých přibývá. Má to jednu výhodu, protože aktéři jsou nuceni se projevit. Ukazuje se, kdo je kdo. U některých politických subjektů to trvá, mají uvnitř sebe představitele všech názorů, což je činí před veřejností nesrozumitelnými a oni na tom slábnou. Doba je charakteristická i vyjasňováním postojů, a to znamená také vyjasňování názorů voličů, a to může vést k zásadním změnám pro jednotlivé subjekty. Skoro bych to nazval obdobím lámání chleba, které může předurčit politickou strukturu pro novou dobu.

Zabere u voličů nové předvolební heslo ČSSD „Stát není firma. Je to společenství lidí“?

Z toho se dá vyčíst zaprvé, že ČSSD pochopila, že jejím hlavním protivníkem na politické scéně je její hlavní koaliční partner, a to je situace dost složitá. Že v této situaci sahají po heslech, která se to snaží pojmenovat, je logické. A jestli to zabere u voličů? To nevím.

Ivan Gabal na konferenci „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň?“ zmínil, že je zájem ze strany proruských sil svrhnout tuto vládu. „Pokud jde o sankce, existuje scénář na shození současné vlády v Praze, nastolit vládu ochotnou sehrát roli proruského koně a nabourat v sankcích EU.“ Jakub Janda z Evropských hodnot publikoval v Reflexu text 2018: Česku vládne Zeman, Babiš a ruští agenti. Ve světle těchto informací, které spojenectví by bylo pro republiku výhodnější. Tedy Andrej Babiš se Zemanem, nebo Sobotka se svými spojenci?

Do toho přetlaku v hrnci je přidáváno i zvenčí. Vůbec bych se neodvažoval tvrdit, zda tlaku přibývá více z východu nebo ze západu, řekl bych odevšad. Ani já, ani naprostá většina veřejnosti se nemůže vyznat v tom, zda tlak zvyšuje Moskva, Washington, Saúdská Arábie, muslimové, vlivů je hodně. V jednom ze svých příspěvků jsem napsal: Nerozdělujme se podle toho, odkud si myslíme, že to přichází, vezměme na vědomí, že tlak stoupá a velmi pravděpodobně za ním stojí všechny tyto hypotézy. Jenom nevíme, jak jsou u nich rozdělená procenta. Prostě v celé Evropě a v celém světě se začíná dít něco, na co jsme nebyli zvyklí, a mocnosti celého světa mají zájem si v tom polepšit. 

Zajímavým signálem bylo i to, že Karel Schwarzenberg dokonce pochválil v kontextu jednání V4 premiéra Sobotku: „Musíme uznat, že ministerský předseda Sobotka během posledních let ve svém úřadě vyrostl,“ dodal Karel Schwarzenberg. Zároveň Marek Ženíšek v podstatě konstatoval, že TOP 09 je připravena podpořit kandidáta ČSSD proti Zemanovi. O čem to svědčí?

Jistě jde o pokračující souboj na život a na smrt mezi prezidentem a panem premiérem. To je také velká síla, která destabilizuje vládu a celou politickou situaci. Do toho některé politické strany balancují kolem pěti procent, takže musejí přijít s něčím novým, jinak jim hrozí, že se z politické scény vytratí. Sil, které se dnes poskládají do jednoho směru například zbortit vládu, těch přibývá a sílí.

Navíc může narušit vládu situace s přistěhovalci, protože vláda je tvořena lidmi, kteří přistěhovalce odmítají, až po ty, jež je vítají. Stačí, aby se cokoli vážného stalo, a vláda se může začít bortit. Další rizikovým faktorem je skutečnost, že státní rozpočet je založen na příjmech, které nedostanou, protože se nepodaří peníze vybrat. Jediné, co vládu spojovalo a co úspěšně dělala, bylo rozdávání na dluh. Hodně může vztahy rozvrátit, když se nebudou moci trumfovat v tom, kdo utratí více.

Jak v kontextu i těchto událostí vidíte pozici TOP 09? Myslíte si, že jí třeba postoj v této bouřlivé situaci může nějak pomoci z klesajících preferencí, nebo se domníváte, že s volbami Miroslav Kalousek skončí?

To je strašně těžké předvídat, protože nevíme, co se odehraje. Přicházejí veliké vnější vlivy. Strany, které jsou dnes mocné, mohou být zítra bezmocné. Řeší se silná témata, a to, jaké k nim jednotlivé strany zaujmou pozice, stav strašně ovlivní. Tzv. migrační krize má v sobě obrovská rizika i pro Českou republiku. Jsem velmi zvědav, co se stane, až se něco stane. Zrovna tento faktor je vládou, a teď je jedno, jestli Sobotkou, nebo Babišem, fakticky opomíjen. Skutečné kroky, které by mohly omezit bezpečnostní riziko, nejsou vidět. Až se něco stane, pak lidé budou říkat: „Tihle něco dělali, tihle alespoň chtěli něco dělat a tihle nedělali nic a tihle dokonce říkali, že je dobře, že se nic nedělá.“ Těch prvních moc není. Takový vývoj událostí bude znamenat, že se vývoj událostí bude dramaticky měnit. Samozřejmě neumím věštit, kdy se něco stane a jestli, vše je dáno zvenčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…